23May2022

 

Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση:   Αποθήκευση Ενέργειας-Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση

Επιστημονικό-επενδυτικό φόρουμ  

Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: 

Αποθήκευση Ενέργειας-Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση

20-21 Ιουλίου 2021Ξενοδοχείο Athens Divani Caravel

 

1  2 

3 4  

 

Tέσσερεις συν μια απαντήσεις στα επίκαιρα αιτήματα της εποχής 

                                  

 

Aγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή και τις επίκαιρες τοποθετήσεις σας στο Επιστημονικό-Επενδυτικό φόρουμ  «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας- Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση», που πραγματοποιήθηκε στις  20-21 Ιουλίου 2021,  στο  Ξενοδοχείο Athens Divani Caravel.

 

Σε μια ιδιαίτερα επίκαιρη στιγμή για τα βασικά θέματα που διαπραγματεύτηκε, το φόρουμ , προσέφερε  διεξοδική και στοχευμένη ενημέρωση και αναλυτικές απαντήσεις, για τα παρακάτω θέματα:

 

1. Σχετικά με την Αποθήκευση Ενέργειας:

Φιλοσοφία / στόχοι/ σημεία επικέντρωσης /πώς αναμένεται ότι  θα λειτουργήσει στην πράξη το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της εκδήλωσης, τα μέλη της Ομάδας Διοίκησης Εργου για την Αποθήκευση Ενέργειας  παρουσίασαν αναλυτικά τα Συμπεράσματα- Προτάσεις της Ομάδας  σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και δόθηκε  δυνατότητα συζήτησης για θέματα αμέσου ενδιαφέροντος της ενεργειακής αγοράς, όπως οι άδειες παραγωγής για αποθήκευση, η αποσυμφόρηση των δικτύων μέσω της αποθήκευσης, ο διαχωρισμός στις τεχνολογίες αποθήκευσης και η χωροθέτηση των μονάδων αποθήκευσης.

 

Παρουσιάστηκαν επίσης διεθνείς εμπειρίες στον τομέα της αποθήκευσης, προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν και σχετικά τεχνολογικά μέσα που είναι διαθέσιμα. Η ολοήμερη ενότητα για την αποθήκευση ενέργειας έκλεισε με τις σκέψεις μεγάλων επενδυτών στον τομέα και πώς προτίθενται να προχωρήσουν στην υλοποίηση των νέων αυτών επενδύσεων.

 

5  5a 6a 6b

7 8 9 10

12 13 14 15

16 17 18 19

20

 

 

 

2. Σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Πράσινης Συμφωνίας και της «Πράσινης Μετάβασης»:

 

΄Εγινε αναλυτική παρουσίαση των χρηματοδοτικών μέσων για την «πράσινη  μετάβαση» και τις «πράσινες επενδύσεις» στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, των πρόσθετων πόρων του «REACT-EU» αλλά και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), ενώ ακολούθησε σχετική συζήτηση και τοποθετήσεις.

 

              21 22 23 

             24  25 26 

                                                               27

 

3. Σχετικά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις ΑΠΕ:

Αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν αναλυτικά οι τρόποι μέσω των οποίων μπορούν παράλληλα να  συμπορευτεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ με το περιβάλλον, ενώ παρουσιάστηκαν και μέσα χρηματοδότησης των ΑΠΕ στο πλαίσιο του νέου κυκλικού μοντέλου οικονομίας.

 

4. Σχετικά με τις τιμές για το κεφαλαιουχικό κόστος Cost of New Entry (CONE) των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής μεταξύ αυτών και των ΑΠΕ:

 

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπεράσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα,  την οποία και  παρουσίασε η ΡΑΕ και ακολούθησαν παρεμβάσεις και συζήτηση. Ειδικά για το  θέμα των τιμών, έγινε ιδιαίτερη αναφορά από τους συμμετέχοντες στο κριτήριο της ελάχιστης τιμής, σε περίπτωση που εφαρμοστεί ως μόνο κριτήριο και χωρίς να ικανοποιεί πλήθος άλλων, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

 

            28 29 30 

            31  32 33 

 

5. Σχετικά με την προοπτική του προγράμματος Εξοικονομώ κατ΄Οίκον του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, των μικρών και των αγροτικών φωτοβολταϊκών:

Κατατέθηκαν πρωτότυπες προτάσεις σχετικά με το πώς μπορεί το δημοφιλές πρόγραμμα να εξυπηρετήσει πολύ περισσότερους καταναλωτές, ενισχύοντας παράλληλα το σκέλος του Αυτονομώ. Για τις Ενεργειακές Κοινότητες επισημάνθηκε το ορατό ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν καθόλου στην Ελλάδα εφόσον μπουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες και έγιναν σχετικές επισημάνσεις. Για τα μικρά φωτοβολταϊκά τέλος, όπως επίσης για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και τα φωτοβολταϊκά στη στέγη αναφέρθηκαν οι αποφάσεις  της Πολιτείας που όπως αναμένεται θα ευνοήσουν την παραπέρα ανάπτυξή τους.

Στις διαδραστικές εργασίες έλαβαν μέρος 35 ομιλητές. Τις εργασίες του διημέρου παρακολούθησαν συνολικά  με αυστηρή τήρηση των  μέτρων  για τον Covid περίπου 160 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία στελέχη του ενεργειακού χώρου και επενδυτές.

 

 ΟΜΙΛΙΕΣ: Oδηγός με τα Links για τα video και τις παρουσιάσεις του συνεδρίου της Πρώτης  και Δεύτερης μέρας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο  μπορείτε να στείλετε mail ή να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στα ακόλουθα σημεία επικοινωνίας:

 

 

 a enlogo

 

Φόρουμ και Επενδυτική Πρωτοβουλία A-Energy

Πληροφορίες /Όροι Συμμετοχής &  Εγγραφές 

Τ. 210.6912183 & 210 6912505

Κ: 6974904165 & 6978373031

(κκ.  Ρ. Ζορμπά, Τ.Τζουμάρα)

Ε-mail: office. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.www. a-energy.gr

Επιστημονικό Πρόγραμμα: Κ: 697837301 (κ. Μ. Κορδομενίδης)

Θέματα προβολής:  Κ: 6932273399  (Τοnic A.E.) 

 

 

Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση:   Αποθήκευση Ενέργειας-Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση

 proklisijuly2021

 

Επιστημονικό-επενδυτικό φόρουμ  

Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: 

Αποθήκευση Ενέργειας-Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση

20-21 Ιουλίου 2021Ξενοδοχείο Athens Divani Caravel

Το επόμενο βήμα για τις επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας  και Ανανεώσιμες Πηγές

 

 

Στο πλαίσιο των εργασιών θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των Συμπερασμάτων/ Προτάσεων της Ομάδας Έργου  για το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και θα δοθεί δυνατότητα συζήτησης με την αγορά. 

 

Aγαπητοί   φίλοι, φίλες και συνεργάτες του φόρουμ Α- Εnergy,

Είναι χαρά να σας προσκαλέσουμε στο διήμερο φυσικό φόρουμ με θέμα  «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση:  Αποθήκευση Ενέργειας-Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση».

 

Τα βασικά θέματα

 

Το νέο, υπό τελική διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο για την Αποθήκευση Ενέργειας και τα πρώτα σχετικά επενδυτικά προγράμματα, οι νέες τεχνολογίες στην καθαρή ενέργεια,  η εξοικονόμηση ενέργειας, η προοπτική της αυτοπαραγωγής,  η αξιοποίηση των  κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ  και άλλων  χρηματοδοτικών μέσων είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν. 

To ενημερωτικό διήμερο θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουλίου 2021, στο ξενοδοχείο Athens Divani Caravel, τηρουμένων ασφαλώς όλων των προληπτικών μέτρων για τον Covid 19.  Διοργανωτής είναι το φόρουμ Α-Energy Investments στα πλαίσια των τακτικών δραστηριοτήτων του για την προώθηση της καθαρής ενέργειας στη χώρα.

Η εκδήλωση, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας- ΡΑΕ , τη συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των άμεσα  εμπλεκόμενων με τις ΑΠΕ θεσμικών, ακαδημαϊκών  και επενδυτικών φορέων.

 

ΤΟ  ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αδειοδότηση-Διαγωνιστικές Διαδικασίες/  Εμπορική Εκμετάλλευση 

 

Η πρώτη μέρα, Τρίτη, 20η Ιουλίου, είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην αποθήκευση ενέργειας  και ειδικότερα στο υπό τελική διαμόρφωση θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να εξασφαλίσει ένα ξεκάθαρο και ασφαλές τοπίο για τις επενδύσεις στον τομέα  της αποθήκευσης. Κατά τη διάρκεια της Πρώτης θεματικής ενότητας «ΤΟ  ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»,  η  ειδική ομάδα Ομάδα Έργου που συστάθηκε προ εξαμήνου με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΦΕΚ Β’  5619/21.12.2020) και δούλεψε εντατικά για την ολοκλήρωση των σχετικών προτάσεων προς το ΥΠΕΝ θα αναφερθεί για πρώτη φορά  αναλυτικά στα  σχετικά συμπεράσματα και προτάσεις της για το νέο  θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, παρέχοντας ταυτόχρονα  μια μοναδική  δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων  με την αγορά.  

 Στο πλαίσιο εξάλλου της Δεύτερης ενότητας «Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 

 ΑΠΟΚΤΗΘΕΙΣΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ /ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» θα μεταφερθεί  εμπειρία από τις πρώτες τεχνολογικές εφαρμογές  στην αποθήκευση , ενώ  θα υπάρξει και  μια πρώτη  γνωριμία  με ενδεικτικά νέα έργα στον τομέα.

 

Ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, «Πράσινα Τιμολόγια», Ενίσχυση  Αυτοπαραγωγής

 

Η δεύτερη μέρα, Τετάρτη, 21η Ιουλίου, είναι αφιερωμένη στις τρέχουσες εξελίξεις στις ΑΠΕ με έμφαση στη χρηματοδότηση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, στη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας, στις νέες τεχνολογίες και  στη βιώσιμη ανάπτυξη  των ΑΠΕ όπως επίσης και στην Εξοικονόμηση Ενέργειας/Αυτοπαραγωγή / Ενεργειακές Κοινότητες.

Από τη δική της πλευρά, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα παρουσιάσει τα πρώτα συμπεράσματα της τρέχουσας δημόσιας διαβούλευσης για το Cost of Νew Entry όλων των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής. Θα υπάρξει  επίσης συζήτηση για τις τιμές,  τα «Πράσινα» Συμβόλαια τα «Πράσινα» Τιμολόγια και τις Εγγυήσεις προέλευσης. Ιδιαίτερα επίκαιρες τοποθετήσεις αναμένονται εξάλλου και στις συζητήσεις που αφορούν τα  φωτοβολταϊκά  της στέγης ως αίτημα της εποχής , την ενίσχυση της Αυτοπαραγωγής  στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ», τα  συστήματα αποθήκευσης «πίσω» από τον μετρητή»  αλλά και την άμεση προοπτική των    Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα                

 

 

Διαδραστικότητα και 35 πρωτότυπες παρουσιάσεις και τοποθετήσεις


                  

        1. ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΥΠΠΕ 2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΔΟΥΚΟΥ 3 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΛΚΟΣ 4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΕΜΗΣ ΥΠΕΝ

            5. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ 6. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ 7. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ 8. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ

9. ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ 10. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ 11. ΣΤΕΛΛΙΟΣ ΛΟΥΜΑΚΗΣ 12. ΣΤΕΛΙΟΣ ΨΩΜΑΣ

13. ΜΙΛΤΟΣ ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ 14. ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΠΟΛΗΣ 15. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ 16. ΤΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

               17. ΦΩΤΗΣ ΓΑΚΗΣ 18. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ 19. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ 20. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

 

 

Τη συμμετοχή τους  στις  διαδραστικές εργασίες έχουν ήδη επιβεβαιώσει (μέχρι 12/7) ανάμεσα σε άλλους, οι παρακάτω διακεκριμένοι ομιλητές: κα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας  Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών ,  Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας,  κ. Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ , Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Δημήτρης Τσαλέμης, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας , ΥΠΕΝ, κ. Σταύρος Παπαθανασίου, καθηγητής ΕΜΠ- Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Υπεύθυνος  Διοίκησης  Έργου  για το νέο θεσμικό πλαίσιο για την  Αποθήκευση Ενέργειας , κ. Δημήτρης Παπαντώνης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠΜέλος  της  Ολομέλειας  Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ, κ. Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας ΚΙΝΑΛ,  κ. Φώτης Γάκης, Στέλεχος Διεύθυνσης Χρηστών Δικτύου, Τομέας Ρυθμιστικών Θεμάτων  ΔΕΔΔΗΕ, μέλος της ΟΔΕ Αποθήκευσης, κ. Μανώλης Καραπιδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ελληνικής Πρωτοβουλίας Συστημάτων  Αποθήκευσης  Ηλεκτρικής Ενέργειας - Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε., Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου & Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας, Περιβάλλοντος &  Κλιματικής Αλλαγής, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, κ. Παντελής Κάπρος, καθηγητής ΕΜΠ Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογόνου, καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ,  κ. Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής ΕΜΠ , κ. Νiu Yongli, Deputy Manager International Marketing Center, Shandong Electrical Engineering & Equipment Group, θυγατρική Ομίλου State Gridκα Μαρία Κερκίδου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Eνεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού, ΡΑΕ, κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ , κ. Στέλιος Ψωμάς , Σύμβουλος ΣΕΦ,  κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής  Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, Δρ Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, κ. Κωνσταντίνος Βασιλικός, Πρόεδρος ΕΣΜΥΕ,  κ. Αλέξανδρος Καρύδης, Νομικός Εταίρος  Sporos Fund, κ. Kωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής ΙΕΝΕ, κ. Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Ελληνικό Γραφείο Greenpeace, κ. Δημήτρης Κιτσικόπουλος, Αντιπρόεδρος Ενεργειακής Κοινότητας «Electra Cooperative”, κ. Χρήστος Βρεττός, ιδρυτικό μέλοςΕνεργειακής Κοινότητας HYPERION, κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου Project Manager, “JOULE, κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, τ. Πρόεδρος, Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, κα. Μαρία Μαζνέϊκου , στέλεχος «ΕΓΝΑΤΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι από επενδυτικούς, ενεργειακούς και επιστημονικούς φορείς.

 Στο φόρουμ  θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωπος/οι του ΑΔΜΗΕ- Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του  Ομίλου ΔΕΗ –ΔΕΗΑΝ,  του ΚΑΠΕ,  της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, της WWF ενώ αναμένεται επίσης συμμετοχή και από την Tesla, (Γραφείο Ολλανδίας).  Χαιρετισμούς  έχουν επίσης κληθεί να απευθύνουν αρμόδιοι εκπρόσωποι κομμάτων.

 

Πρόσκλησή σας  στο συνέδριο

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου το διήμερο, ή όποια από τις δυο μέρες επιθυμείτε, πατήστε:  

 

1. Το πρόγραμμα όπως έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί 

 

και

 

2. Το Newsletter του συνεδρίου.

 

3. Το Δελτίο Τύπου του συνεδρίου.

 

 

 a enlogo

 

Φόρουμ και Επενδυτική Πρωτοβουλία A-Energy

Πληροφορίες /Όροι Συμμετοχής &  Εγγραφές 

Τ. 210.6912183 & 210 6912505

Κ: 6974904165 & 6978373031

(κκ.  Ρ. Ζορμπά, Τ.Τζουμάρα)

Ε-mail: office. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.www. a-energy.gr

Επιστημονικό Πρόγραμμα: Κ: 697837301 (κ. Μ. Κορδομενίδης)

Θέματα προβολής:  Κ: 6932273399  (Τοnic A.E.) 

 

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET

 Επίκαιρα Συμπεράσματα
από  το πρώτο φυσικό συνέδριο μετά το lockdown

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
   ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET

 

με live-streaming και διάδραση  από το ευρύτερο κοινό 

 

  A sima

Afoto 75

Αγαπητοί  φίλοι και  συνεργάτες  του φόρουμ  Α- Εnergy,

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου «ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET», το οποίο διοργανώθηκε από το φόρουμ Α- Εnergy Investments στις 8 Ιουλίου, με τη συνεργασία  του ενημερωτικού  site  www.ecopress.gr,  αρκετοί από τους διακεκριμένους ομιλητές, χαρακτήρισαν  την  σχετική πρωτοβουλία τολμηρή μεν, επιτυχημένη  δε.

Τολμηρή, γιατί εν μέσω πανδημίας, ανέδειξε ξεκάθαρα τις αναπτυξιακές προτεραιότητες ενόψει της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ,  εξήγησε  γιατί αυτές έχουν στο επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη και  κατέγραψε τα  βήματα  που πρέπει να γίνουν σε ζωτικούς  τομείς  σε μία περίοδο που δεν υπήρχε  η  πλήρης εικόνα. Διπλά τολμηρή, γιατί οι  φυσικές ενημερωτικές εκδηλώσεις,  τη  σημερινή εποχή  απλώς δεν … διεξάγονται:  Όσα απαγορευτικά κι αν έχουν τα καθίσματα  σε ένα αμφιθέατρο, όσα αντισηπτικά ή  μάσκες  κι  αν στοιβάζονται  ως συνοδευτικά του… προγράμματος στη  γραμματεία,  η  γοητεία της αθρόας και «ζωντανής» συμμετοχής,  επισκιάζεται  από τις γνωστές φοβίες  που συνοδεύουν πλέον όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Επιτυχημένη, γιατί, παρά τα όποια «ρίσκα», κατέγραψε με ακρίβεια και αξιοποίηση πρωτότυπων στοιχείων, τις νέες τάσεις σε ενέργεια, παραγωγή και  «επιχειρείν», τη σημασία των «πράσινων» επενδύσεων για την απασχόληση αλλά και για την  περιφερειακή  και τοπική  ανάπτυξη,  την άμεση σύνδεση του παράγοντα υγεία με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τα οικονομικά μέσα, πρωτίστως το ΕΣΠΑ που στηρίζουν την πραγματική οικονομία στην πρωτοφανή συγκυρία που δημιούργησε η πανδημία.  Ήταν όμως και διαδραστική.  Την  παρακολούθησαν  ζωντανά με  live –streaming  από το σπίτι ή την εργασία τους πάνω από 1500 άτομα, από δύο μάλιστα «ιντερνετικές πύλες»: Το ενημερωτικό site www.ecopress. gr και το επίσης ενημερωτικό-ενεργειακό site  www.energypress.gr.  Στους θεατές-ακροατές  που δεν ήταν στο χώρο, προσφέρθηκε επίσης η δυνατότητα να παρέμβουν με σχόλια και ερωτήσεις καθ’όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής, μέσω του link της διαδικτυακής μετάδοσης https://youtu.be/EaPTpFxPaSY


                  

 B sima G sima D sima

 

Ενέργεια και οικονομία, επενδύσεις και υγεία την εποχή του κορωνοϊού

 

Το τελικό μήνυμα; Πραγματική οικονομία, απασχόληση και κοινωνία περνούν οριστικά και αμετάκλητα στον αστερισμό της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μία στροφή που δεν είναι  μόνον αναγκαία αλλά και αναγκαστική  λόγω της  εντατικής της χρηματοδότησης από την Ευρώπη  και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσο για την πανδημία, η ταχύτερη  δυνατή προσαρμογή και θεσμοθέτηση των εργασιακών και κοινωνικών μεταβολών που ήδη αυτή επέφερε, θα απαλύνει τις επιπτώσεις για το άγνωστο ακόμα διάστημα που θα διαρκέσει. Σε κάθε περίπτωση η προστασία της υγείας αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

 

Mια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και το περιβάλλον  

 

Το φόρουμ ήταν το πρώτο που  πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα της επιχειρηματικής επανεκκίνησης  με διοργανωτή το  επιχειρηματικό φόρουμ  Α-Energy Investments Initiative, τη συνεργασία του ενημερωτικού site  www.ecopress.gr., τη συμβολή σημαντικών δημόσιων και επιχειρηματικών φορέων και την ευγενική υποστήριξη  της  CosmoONE (θυγατρική Ομίλου ΟΤΕ), της  OTEAcademy και  της  Globiled Οι εργασίες προβλήθηκαν παράλληλα  ζωντανά από το Εnergy TV - www. energypress.gr  και το site www.ecopress.gr, και  υπήρξε επίσης  εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη από την ΕΡΤ, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Δελτίο Ειδήσεων και δεκάδες έγκριτα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. 

 

                                               papathanasi

          B1. foto 12 B2. foto 16 B3. foto 33 B4. foto 103

          C1. foto 57 C2. foto 108 C3. foto 42 C4. foto 31

          D1. foto 30 D2. foto 84 D3. foto 23 D4. foto 65

 

 

      

Η εκδήλωση, άνοιξε  με χαιρετισμό του  υπουργού Περιβάλλοντος και  Ενέργειας  κ. Κωστή  Χατζηδάκη ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση σε όρους ταχύτητας διαδικασιών των κονδυλίων  του  Ταμείου Ανάκαμψης ,  του  υφυπουργού  Ανάπτυξης κ. Νίκου Παπαθανάση , του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλου, του μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτή  κ. Θ. Ρουσόπουλου, ενώ σημαντική  και πρωτότυπη ενημέρωση προέκυψε από τις τοποθετήσεις και παρουσιάσεις του  Γενικού  Γραμματέα  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη  Σκάλκου,  του κ. Νίκου Σταθόπουλου , Γενικού Γραμματέα  Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του  κ. Γιώργου  Καραγιάννη , Γενικού  Γραμματέα  Υποδομών, του  κ. Γιώργου Πατούλη , Περιφερειάρχη  Αττικής, Αντιπροέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας -ΕΝΠΕ,  του κ. Γιάννη   Μανιάτη , Aναπληρωτή   Καθηγητή   Παν/oυ Πειραιά, πρώην Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  του  κ. Πάρι  Μπίλλια , Αντιπεριφερειάρχη  Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του  κ. Γιώργου Παπαναστασίου, Δημάρχου Αγρινίου,  Προέδρου  της Επιτροπής  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  - ΚΕΔΕ.

 

        E1. foto 79 E2. foto 81 E3. foto 98 E4. foto 86

        E5. foto 87 E6. foto 135 Z1. foto 137 Z2. foto 134

        Z3. foto 144 Z4. foto 165 Z5. foto 147 Z6. foto 157

 

 

Από την πλευρά του επενδυτή, τοποθετήθηκε ο Δρ.Tareq Al Jizawi,  Πρόεδρος του ομίλου Globiled, ενώ επίκαιρες  παρουσιάσεις έκαναν ο Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου,  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός  ΕMΠ, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων  ΡΑΕ, κ. Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος cosmoONE, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του  Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά – ΕΒΕΠ,  ο  κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), ο κ. Σάββας Λουϊζίδης, Υπεύθυνος Ενέργειας, LDK Consultants,  ο  κ. Κώστας Θέος, Γενικός Διευθυντής της «Ελληνικής Παραγωγής Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», o  κ.  Γιάννης Καπλανέλης, Γενικός Διευθυντής HEPA Greece (Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου Ουγγαρίας), ο   κ. Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός  Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης Ομίλου ΔΕΗ ΑΕ, o κ. Δημήτρης Κονταξής, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος –ΣΕΕΠΕ, ο Δρ. Πάρης Γραβουνιώτης, Αντιπρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ (Πανελληνίου  Συνδέσμου  Εγκατεστημένων σε Βιομηχανικές Περιοχές ), o κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος  «ΖΕΒ ΑΕΕΥ»  o κ. Βλάσης Οικονόμου, αναλυτής, Institute for European Energy and Climate Policy (IEECP). Το φόρουμ έκλεισε με το επίκαιρο θέμα της υγείας, ασφάλειας και τεχνολογίας με τοποθετήσεις από την κα Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρο  Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Εργασίας -ΕΛΙΝΥΑΕ,  τον κΓιώργο  Λαμπρινό,  Διευθύνοντα  Σύμβουλο Ομίλου GEP, την κα Χριστίνα Παπανικολάου,  πρώην Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας & Πρόεδρος ΔΣ  ΕΦΕΤ και τον  κ.  Γιάννη  Αργυράκο,  Director OTEAcademy. Υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις από τον κ. Γιώργο Κουμή, σύμβουλο επιχειρήσεων, τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κλαδά, τον κ. Σπύρο Ρόδη, διευθύνοντα σύμβουλο της SLS.  Συγκεντρώθηκαν ερωτήσεις (απαντώνται στα συμπεράσματα),  ενώ στα πρακτικά του συνεδρίου  κατατέθηκαν  οι ιδιαίτερα επίκαιρες παρουσιάσεις του κΣωτήρη Καπέλλου,  Προέδρου ΣΕΦ- Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών,  του  κ.  Στέλιου Λουμάκη, Προέδρου Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά–ΣΠΕΦ όπως επίσης και  χαιρετισμός της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας-  ΕΛΕΤΑΕΝ.

 

H1. foto 125 H2. foto 160 H3. foto 64

 

        

Το φόρουμ συνέβαλε  με  πρωτότυπη και απόλυτα χρηστική ενημέρωση σε  επίκαιρα ερωτήματα που  αφορούν τις άμεσες προοπτικές της  επιχειρηματικότητας και  επενδύσεων  μετά  το “lock down.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περιφερειακή/τοπική ανάπτυξη, στις «πράσινες» επενδύσεις και στις Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας,  στο περιβάλλον,  στις  νέες  τάσεις  που έχουν διαμορφωθεί  στην επιχειρηματικότητα, στα οικονομικά μέσα  με ζωτική σημασία για την σταθερή ανάκαμψη όπως επίσης στην υγεία και ασφάλεια  της εργασίας ως βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας. Το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπό σχεδιασμό νέο μοντέλο ανάπτυξης, η πορεία του τρέχοντος ΕΣΠΑ και η προοπτική του επόμενου, τα νέα έργα υποδομής και  διαχείρισης απορριμμάτων, το πρόγραμμα έργων "Αντώνης Τρίτσης", οι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση  των δραστηριοτήτων  στην «Πράσινη» Ενέργεια  (Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας / Εξοικονόμηση /Ενεργειακή  Αποδοτικότητα/ Ηλεκτροκίνηση),  όπως επίσης  οι σημαντικές ανακατατάξεις στις  εργασιακές και καταναλωτικές  συνήθειες  ως αποτέλεσμα της «εσώκλειστης» Οικονομίας (Shut-down economy) απασχόλησαν τους διακεκριμένους προσκεκλημένους των θεματικών ενοτήτων.  Ένα επίσης πρακτικό θέμα το οποίο αναδείχθηκε  ήταν τα  μέσα ασφάλειας και πρωτόκολλα υγιεινής που θα πρέπει εφεξής να τηρούν οι επιχειρήσεις , οι ραγδαίες  τεχνολογικές αλλαγές,  η ανάγκη  νέου θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία στον ιδιωτικό  τομέα  και  τέλος οι αναδυόμενες ευκαιρίες στο πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης  του επιχειρείν… με τον κορονοϊό.

 

Τέλος  στο πλαίσιο  των  εργασιών  της  εκδήλωσης  ξεχωριστή  νότα  έδωσε η προβολή των νέων  έργων  της  ΔΕΗ Ανανεώσιμες   στον τομέα  των  ΑΠΕ  για την  προοπτική  μάλιστα της  οποίας, έκανε ειδική αναφορά ο Υπουργός Περιβάλλοντος, στη συνέντευξη που παραχώρησε.

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Α- Εnergy  210-6912183 & 210-6912505

 

Ομιλίες

Δημοσιότητα

Συμπεράσματα

Links για τα video της εκδήλωσης

Link για την προβολή έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

 

e sima

 

 

 

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
   ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET

 

Τετάρτη, 8 Ιουλίου αμφιθέατρο OTE Academy, ώρες 10.30πμ - 18.00μμ

 

 Μια πρωτοβουλία για πράσινη ενέργεια, επενδύσεις & επιχειρηματικότητα

Διακεκριμένοι ομιλητές, επιχειρηματική ενημέρωση και παρουσιάσεις σημαντικών επενδυτικών έργων στο συνέδριο

 

prosklisi

 

Στην ανάδειξη  κρίσιμων θεμάτων που συνδέονται με  την αποτελεσματική αντιμετώπιση  της πανδημίας, αλλά και της δυναμικής τομέων που επανεκκινούν αυτήν την περίοδο, όπως η «πράσινη» ενέργεια, στοχεύει το συνέδριο με θέμα

 

Το επικείμενο αναπτυξιακό φόρουμ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Ιουλίου στο αμφιθέατρο της ΟΤΕAcademy από το επενδυτικό φόρουμ  Α-Energy Investments Initiative  με τη συνεργασία του ενημερωτικού site www.ecopress.gr , τη συμμετοχή σειράς σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και την ευγενική υποστήριξη της cosmoONE (θυγατρική Ομίλου ΟΤΕ), της ΟΤΕAcademy, της Globiled  και άλλων σημαντικών  εταιρειών. 

 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί  με  φυσική παρακολούθηση  (με πλήρη τήρηση των κανόνων προστασίας, ενώ παράλληλα θα  προβάλλεται  ζωντανά από τα sites www.ecopress.gr. και  από το Εnergy TV - www. energypress.gr .   Οι εργασίες  αναμένεται να καλυφθούν δημοσιογραφικά από  πολλά ΜΜΕ.

                 

Επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη μετά το lock down

Στόχος  της εκδήλωσης, είναι, να  συμβάλλει με πρωτότυπη και απόλυτα  χρηστική ενημέρωση σε  επίκαιρα ερωτήματα που  αφορούν  τις  άμεσες προοπτικές  της  οικονομίας/επιχειρηματικότητας και  επενδύσεων  μετά  το “lock down”.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περιφερειακή/τοπική ανάπτυξη, στην «πράσινη» ενέργεια, στο περιβάλλον, στο ΕΣΠΑ και στα οικονομικά μέσα ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη.
                  

 2

 

ΕΣΠΑ, «Πράσινη» Ενέργεια», Επενδύσεις, Τεχνολογικές Αλλάγες 

 

Oι προϋποθέσεις, όχι απλώς για  την  ομαλή συνέχιση, αλλά  και  για την επιτάχυνση  των δραστηριοτήτων  στην «Πράσινη» Ενέργεια» (Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας / Εξοικονόμηση /Ενεργειακή  Αποδοτικότητα/ Οδοφωτισμός/ Ηλεκτροκίνηση), όπως επίσης  οι σημαντικές ανακατατάξεις στις  εργασιακές και καταναλωτικές  συνήθειες  ως αποτέλεσμα της «εσώκλειστης» Οικονομίας (Shut-down economy) θα απασχολήσουν τους διακεκριμένους προσκεκλημένους των θεματικών ενοτήτων. Ένα επίσης πρακτικό θέμα στο οποίο θα δοθεί  έμφαση  είναι τα νέα πρωτόκολλα υγιεινής που θα πρέπει εφεξής να τηρούν οι επιχειρήσεις,  όπως επίσης τα μέσα ασφάλειας, οι ραγδαίες  τεχνολογικές αλλαγές, η ανάγκη  διαμόρφωσης νέου θεσμικού πλαισίου  για την τηλεργασία στον ιδιωτικό  τομέα, αλλά και οι αναδυόμενες ευκαιρίες στο πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης  του επιχειρείν… με τον κορωνοϊό.

               3  4

            

Θεματικές Ενότητες        


Οι επιμέρους θεματικές ενότητες έχουν ως εξής:

Εισαγωγική Ενότητα - Χαιρετισμοί: Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία

Πρώτη Ενότητα: «Πράσινες» επενδύσεις» - Απλοποίηση διαδικασιών -  Περιβάλλον  

Δεύτερη Ενότητα:  Ηλεκτροκίνηση/ Εξοικονόμηση Ενέργειας/Οδοφωτισμός/Εργα  

Τρίτη Ενότητα: e-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ /Τεχνολογικές Αλλαγές /Τηλεργασία/ Υγεία / Ασφάλεια

Τα περιεχόμενα με μια ματιά      

                     

Για μια πληρέστερη εικόνα, κατά την εισαγωγική ενότητα θα αναπτυχθούν συνοπτικά οι λόγοι για τους οποίους  η κρίση της πανδημίας μπορεί να  μετατραπεί από τη χώρα μας σε ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ειδική αναφορά στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας και στα διατιθέμενα μέσα για  την επιχειρηματική επανεκκίνηση και επενδύσεις. Ο ρόλος του τρέχοντος ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (αρχίζει το 2021),  το πρόγραμμα "Aντώνης Τρίτσης" , όπως επίσης η αξιοποίηση της επικείμενης  ευρωπαϊκής  βοήθειας  προς την Ελλάδα ύψους 32δισ. ευρώ  είναι επίσης θέματα που θα τεθούν με φόντο το υπό σκέψη και σχεδιασμό νέο μοντέλο ανάπτυξης.  Η επιχειρηματικότητα, οι  ιδιωτικές επενδύσεις, τα έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει παραγωγική αναδιάταξη & πρακτικές επισημάνσεις σχετικά με τη ρευστότητα, το επιχειρείν και την βιώσιμη  απασχόληση  για  την επανεκκίνηση είναι  επίσης  θέματα που θα συζητηθούν.  Κατά την εισαγωγική ενότητα θα παρέμβει, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος  κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ θα συμμετάσχουν με επίκαιρες σκέψεις και παρουσιάσεις  μεταξύ άλλων ,ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, τ. υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο κ. Γιώργος Στασινός πρόεδρος ΤΕΕ η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο κ. Πάρις Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζοντας τα τρέχοντα έργα με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Γιάννης Καπλανέλης, Γενικός Διευθυντής  HEPA Greece (Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου Ουγγαρίας), εκπρόσωπος της «Ελληνικής Παραγωγής»-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη και άλλοι σημαντικοί φορείς. Στο πλαίσιο εξάλλου  της ενότητας, θα υπάρξουν σύντομες τοποθετήσεις επενδυτών που θα αναφερθούν στις  επιχειρηματικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες  μετά τον κορωνοϊό, όπως ο κ. Tareq Al Jizawi , Διευθύνων Σύμβουλος  Globiled  κα.

             01 02 03 04 05

06 07 08 09 10

              11 12 13 14 15

              16 17 18 19 20

                                          21 22 30

                       23 24 25 26 28

 

«Πράσινες» επενδύσεις» - Απλοποίηση διαδικασιών -  Περιβάλλον   

 

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ενέργειας στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πακέτου  στήριξης  και οι τρέχουσες εξελίξεις στον κατεξοχήν αυτό στρατηγικό τομέα, με έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια, θα συζητηθούν στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ενέργειας στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πακέτου  στήριξης  και οι τρέχουσες εξελίξεις στον κατεξοχήν αυτό στρατηγικό τομέα, με έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια, θα συζητηθούν στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου. Η προοπτική της «Πράσινης» Συμφωνίας (Green Deal) της ΕΕ  μετά τον κορωνοϊό  και  η εθνική προσήλωση στους στόχους  της  «καθαρής» ενέργειας  με  έμφαση στην  ανάπτυξη Ανανεώσιμων  Πηγών  Ενέργειας (ΑΠΕ),  στην  εξοικονόμηση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και τη  δίκαιη μετάβαση, αποτελούν  επίσης  βασικό αντικείμενο της ενότητας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί  στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών  της ΡΑΕ και στα νέα πληροφοριακά συστήματα της Αρχής ,στους  επικείμενους διαγωνισμούς για εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών της ΡΑΕ στις 29 Ιουλίου, στα μεγάλα αλλά και μικρά έργα που βρίσκονται  ήδη  σε εξέλιξη στον τομέα των ΑΠΕ και στα όποια  πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία τους έχουν δημιουργηθεί.  Ειδική αναφορά θα γίνει  στις προοπτικές κάλυψης του εθνικού στόχου για το 2030, σε θέματα χωροθέτησης και κοινωνικής αποδοχής των ΑΠΕ, ενώ θα παρουσιαστούν και τα νέα μεγάλα έργα στον τομέα των ΑΠΕ. Στην πρώτη ενότητα θα συμμετάσχουν η Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ),  με τον Δρ. Διονύση Παπαχρήστου, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΕMΠ, Διευθυντή  Δημοσίων Σχέσεων ΡΑΕ, ο οποίος θα αναφερθεί στο υπάρχον επενδυτικό ενδιαφέρον και απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών των ΑΠΕ ως κρίσιμη παράμετρος για μεγάλη αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας , όπως επίσης και στους επικείμενους ανά τεχνολογία διαγωνισμούς για εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών της ΡΑΕ στις 29 Ιουλίου, ο κ. Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος, cosmoONE, ο οποίος θα παρουσιάσει τα νέα πληροφοριακά συστήματα υποβολής αιτημάτων παραγωγής ΑΠΕ της ΡΑΕ, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ,  η  ΔΕΗ Ανανεώσιμες η  οποία θα παρουσιάσει  τα σημαντικότερα έργα  ΑΠΕ της περιόδου μεταξύ των οποίων και το mega φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ο κ. Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος ΣΠΕΦ, και πολλοί ακόμα φορείς και επενδυτές του χώρου.

 

 

Ηλεκτροκίνηση: Σταθμοί φόρτισης, Δήμοι, άνοιγμα αγοράς   

 

Δύο εξίσου επίκαιρα θέματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης  ενότητας:   Δύο εξίσου επίκαιρα θέματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης  ενότητας:   Η ηλεκτροκίνηση και η εξοικονόμηση ενέργειας

 

Σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση:  Η  αναμενόμενη ραγδαία  ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης  τα επόμενα 2-3 χρόνια  (τοποθέτηση πανελλαδικά, 1.000 σταθμών  φόρτισης από τη ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς),η  άμεση προοπτική  ηλεκτροκίνητων  αστικών μεταφορών στις ελληνικές πόλεις  συμπληρωματικά προς τα δημόσια Μέσα Μεταφοράς, η προώθηση υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης  στους  χώρους των αεροδρομίων και σε δίκτυα Καταστημάτων σούπερ-μάρκετ είναι θέματα που θα συζητηθούν με την πρακτική τους διάσταση από τους άμεσα εμπλεκομένους. Αναφορά θα γίνει επίσης και στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα δημόσια μέσα μεταφοράς, στην ανάπτυξη δράσεων ηλεκτροκίνησης και  «έξυπνων» πόλεων στους Δήμους αλλά και στο ενδιαφέρον από πλευράς των εμπόρων-εισαγωγέων αυτοκινήτου. Η προοπτική δημιουργίας και στην Ελλάδα μονάδων παραγωγής εξαρτημάτων για  ηλεκτρικά οχήματα είναι θέμα που επίσης θα τεθεί. Στην δεύτερη ενότητα ( πάνελ ηλεκτροκίνησης)  ο κ. Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης, Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε θα αναπτύξει αναλυτικά το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ για την άμεση τοποθέτηση πανελλαδικά, 1.000 σταθμών φόρτισης και πώς αυτό θα υλοποιηθεί . Στις προοπτικές πώλησης ηλεκτρικών οχημάτων την προσεχή περίοδο και στο  ρόλο  των Εισαγωγέων- Εμπόρων Αυτοκινήτων στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης θα αναφερθεί ο  κ. Μιχάλης Μπαξεβάνης,  Α΄ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εισαγωγέων-Εμπόρων Αυτοκινήτων- ΣΕΑΑ, στον  ειδικό ρόλο των Δήμων στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στις δημόσιες συγκοινωνίες θα  αναφερθεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος και  Ενέργειας ΚΕΔΕ ενώ θα υπάρξουν παρουσιάσεις και παρεμβάσεις παρόχων  υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) κα.

 

Εξάλλου, στο άνοιγμα της ενότητας ,  ο Γενικός  Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος,  Aναπληρωτής Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα  θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την ηλεκτροκίνηση και την αδειοδότηση των υποδομών επαναφόρτισης

 

Εξοικονόμηση Ενέργειας και κατασκευαστικό restart   

 

Σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ), η σημασία  της για  το restart  της οικονομίας  και ειδικότερα για την ανάπτυξη του ευρύτερου κλάδου των κατασκευών,  οιΣε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ), η σημασία  της για  το restart  της οικονομίας  και ειδικότερα για την ανάπτυξη του ευρύτερου κλάδου των κατασκευών,  οιτρόποι και το  νέο θεσμικό  πλαίσιο  που θα ενισχύσει τις επενδύσεις/ανακαινίσεις  στον κτιριακό τομέα ώστε να επιτευχθούν οι  στόχοι ενεργειακής απόδοσης στο γηρασμένο δυναμικό οικοδομών της χώρας  (ενσωμάτωση  στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας  2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, Energy Performance Building Directive II), η δημιουργία εφικτών λύσεων στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τα κίνητρα  που θα συνοδεύσουν το  νέο  «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»  και οι πόροι που θα διατεθούν είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν. Ένα ακόμα θέμα στο οποίο θα γίνει εκτεταμένη αναφορά είναι τα νέα έργα στον τομέα του υπαίθριου φωτισμού/οδοφωτισμού που εξελίσσονται αυτήν την περίοδο από Περιφέρειες και ΟΤΑ.  Ειδικότερα: Στους νέους ευρωπαϊκούς στόχους για την Εξοικονόμηση Ενέργειας  και την Κλιματική Αλλαγή και στα χρηματοδοτικά εργαλεία θα αναφερθεί ο κ. Βλάσης Οικονόμου,  Institute for European Energy and Climate Policy (IEECP,   για τη  διάγνωση και  ιεράρχηση ευκαιριών-αποτελέσματα ενεργειακών ελέγχων  θα αναφερθεί ο κ. Σάββας Λουϊζίδης, Υπεύθυνος Ενέργειας, LDK Consultants, για την   Ενεργειακή Αναβάθμιση και αξιοποίηση  από τις  Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών (Esco’s) του χρηματοδοτικού προγράμματος Electra θα μιλήσει ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, «ΖΕΒ ΑΕΕΥ», ενώ τις προοπτικές μεγάλων έργων  ΕΞΕ στον οδοφωτισμό θα παρουσιάσει  ο κ. Tareq Al Jizawi , Διευθύνων Σύμβουλος  Globiled .

 

 

e- ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ /Τεχνολογικές Αλλαγές /Τηλεργασία /Υγεία /Πρωτόκολλα Ασφάλειας   

 

Τα πρακτικά θέματα καθημερινής λειτουργίας και προστασίας από τον κορωνοϊό, που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις  επιστρέφοντας  σε πλήρη λειτουργία, αλλά και εφεξής μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τη νόσο θα συζητηθούν διεξοδικά  στην τρίτη ενότητα, όπως επίσης  οι επιπτώσεις  των τεχνολογικών  αλλαγών  που επιταχύνθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς κατά την πανδημία. Η κατακόρυφη άνοδος του ηλεκτρονικού επιχειρείν,  η  τηλεκπαίδευση, το crash-test  της  τηλεργασίας και το υπό σχεδιασμό νέο θεσμικό πλαίσιο είναι ορισμένες από αυτές.  Διεξοδική αναφορά θα γίνει επίσης σε νέα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας τα οποία προφανώς ήρθαν για να μείνουν.  Ειδικότερα:  Στα μέχρι σήμερα συμπεράσματα, στα  επόμενα βήματα και  στα σημεία προσοχής των επιχειρήσεων  σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα μιλήσει  η κα Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας Εργασίας -ΕΛΙΝΥΑΕ, στην  Τηλεκπαίδευση και Μετασχηματισμό  θα αναφερθεί ο κ. Γιάννης Αργυράκος, Director OTEAcademy, τις  προκλήσεις της πανδημίας και  την  Ασφάλεια της εργασίας, ως βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα παρουσιάσει ο κ. Γιώργος Λαμπρινός, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου GEP«, στη  νέα προοπτική του e-Eπιχειρείν και στα διαθέσιμα καινοτόμα εργαλεία θα αναφερθεί εκπρόσωπος του  HEPA  Greece  (Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου Ουγγαρίας). Θα υπάρξουν επίσης παρουσιάσεις σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας και χαιρετισμοί εκ μέρους των  Υπουργείου Υγείας & ΕΟΔΥ.

 

 

Επισυνάπτονται η θεματολογία με το σχέδιο προγράμματος.Επισυνάπτονται η θεματολογία με το σχέδιο προγράμματος.Προσεχώς  θα ανακοινωθεί και το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Θεματολογία

Πρόγραμμα

Δελτίο Τύπου

 

 

 

 

Για Πληροφορίες και Εγγραφές: Οργανωτική  Γραμματεία  Α-Energy  Investments Initiative

Τ. 210 6912183, 210 6912505  Κ. 6974904165 &  K. 6978373031

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www. a-energy.gr

 

Τήρηση Πρωτοκόλλων Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης (αμφιθέατρο) θα τηρούνται πλήρως τα  πρωτόκολλα  προστασίας από την ΟΤΕAcademy

                         8 9