14Δεκέμβριος2018

A-energy

 

Εξοικονόμηση Ενέργειας / Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

                       FormatFactorymaska

      Διήμερο συνέδριο Α - Εnergy
Εξοικονόμηση Ενέργειας / Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Υπαίθριος Φωτισμός / Ενεργειακή Δημοκρατία
Με τη συνεργασία : Kεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
9 - 10 Οκτωβρίου 2018, Ξενοδοχείο Αthens Divani       

 

Πρωτότυπες και καινοτόμες προτάσεις σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις ενεργειακές κοινότητες, αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο, κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου «Εξοικονόμηση Ενέργειας: Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΕ και Επιχειρηματικότητα», το οποίο παρακολούθησαν τις προάλλες 300 περίπου ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συνεργαζόμενων φορέων και της κεντρικής Διοίκησης. Ένα μέρος μάλιστα των διαδραστικών εργασιών, ταυτίστηκε με την τρέχουσα ενεργειακή επικαιρότητα προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσης ανταλλαγής απόψεων, ανάμεσα στις επιχειρήσεις/επενδυτές και στις αρμόδιες αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, το συνέδριο το οποίο προβλήθηκε και διαδικτυακά σε ζωντανή σύνδεση από το ενημερωτικό site www.energypress.gr είχε περίπου 3.500 επισκέψεις ανά ημέρα. Η δεύτερη μέρα, συμπίπτοντας με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης ενόψει του νέου διαγωνισμού της ΡΑΕ για τις ΑΠΕ, έδωσε τη δυνατότητα αναλυτικής παρουσίασης από τον αρμόδιο συντονιστή της ΡΑΕ, των όρων διεξαγωγής του επικείμενου διαγωνισμού και αντίστοιχα υποβολής σχετικών τοποθετήσεων και ερωτήσεων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Τα βασικά μηνύματα και οι «ειδήσεις» του συνεδρίου:

 

              4.karvounis4.karvounis4.karvounis4.karvounis

                      4.karvounis 8.papachristou8.papachristou

                      8.papachristou 8.papachristou 8.papachristou

                                              38.panel gerakakis

                                   

Η ΔΕΗ είναι απολύτως βιώσιμη 

Απολύτως βιώσιμη, χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, τη ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της απονομής τιμητικής διάκρισης στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου, σε φορείς και επενδυτές, που με συνέπεια προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο κ. Βερροιόπουλος έδωσε έμφαση στη σταδιακή μετατροπή της ΔΕΗ σε επιχείρηση παροχής ενεργειακών υπηρεσιών. Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας επέμεινε ιδιαίτερα στον κτηριακό τομέα όπου η στόχευση για το 2030, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, είναι κάθε χρόνο 50.000 κατοικίες να προχωρούν σε ανακαίνιση ή αντικατάσταση με εκτιμώμενη συνολική δαπάνη ως το 2030 της τάξης των 30 δις ευρώ. O κ. Πάνος Καρβούνης, Ειδικός Σύμβουλος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί και Πρώην Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αισθητά βελτιωμένη όπως χαρακτηριστικά τόνισε πορεία της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της οποίας θα πρέπει να προχωρήσουν πλέον το ταχύτερο δυνατό νέα έργα και επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ενεργειακής φτώχειας.

               

Με εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων

Ο κ.  Βασίλης Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων προχωρεί με αξιοποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα στο νομό της Λάρισας που θα καλύπτει όλη τη Θεσσαλία, επεσήμανε ότι για να επιτευχθεί αυτό το εγχείρημα έπρεπε να εκσυγχρονιστεί προηγουμένως το θεσμικό πλαίσιο των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Με εταίρους 10 ΤΟΕΒ σε ολόκληρη την Θεσσαλία τα αποτελέσματα του εγχειρήματος θα τα δουν οι 15.000 αγρότες που καλύπτει η κοινότητα μέσω του εικονικού συμψηφισμού στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

 

Διαγωνισμοί ΑΠΕ και φορολογικές απαλλαγές

Αναφερόμενος στους διαγωνισμούς ΑΠΕ με ανταγωνιστική διαδικασία ο κ. Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, επεσήμανε τη σημασία αυτών, για την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως επίσης την απαίτηση ολοκλήρωσης των διασυνδέσεων της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και το σημαντικό ρόλο των μονάδων βιομάζας και βιοαερίου. Ο κ.  Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής, βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, επέμεινε ιδιαίτερα στις φορολογικές απαλλαγές ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την ενεργειακή θωράκιση των οκτώ εκατομμυρίων υφισταμένων κτιρίων και διαμερισμάτων από τα οποία το 85% είναι ενεργειακά αθωράκιστα. Σχετική μελέτη έχει αποδείξει ότι το συγκεκριμένο φορολογικό κίνητρο θα έχει τελικό όφελος για την Πολιτεία της τάξης των 100 εκ.ευρώ.

 

13.tsolakidis13.tsolakidis13.tsolakidis13.tsolakidis

13.tsolakidis18.panel ape18.panel ape 18.panel ape

 

 

ΑΠΕ και ενεργειακά έργα προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Να συνεργαστεί η πολιτεία με την τοπική αυτοδιοίκηση και να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις προτάσεις της προκειμένου να επιταχύνει τη δρομολόγηση έργων που θα αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης. Για να προσθέσει ότι η επιτάχυνση των ενεργειακών έργων στους δήμους, ως βασικός πυλώνας της εθνικής ανάπτυξης, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Την εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό ως πρώτη προτεραιότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανέδειξε ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, παρουσιάζοντας τα προγράμματα του ταμείου για την ενεργειακή αυτάρκεια των δήμων και των ΝΠΔΔ.

 

Ο ψηφιακός χάρτης για τις αδειοδοτήσεις

Ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, παρουσίασε για πρώτη φορά την πρόταση του Επιμελητηρίου για τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης και δραστηριότητας. Η λύση αυτή ονομάζεται ONEclickLIS και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του συνόλου των επίκαιρων ψηφιακών λύσεων του ΤΕΕ σε συνδυασμό με μία επίσης πρωτότυπη πρόταση «έξυπνης» χρηματοδότησης. Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου  κα Τατιάνα Καλογιάννη,  αναφέρθηκε αναλυτικά στα ήδη υλοποιούμενα με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ έργα εξοικονόμησης ενέργειας στην Περιφέρεια Ηπείρου.  Στη στρατηγική της ΔΕΗ στον τομέα των ενεργειακών υπηρεσιών αναφέρθηκε αναλυτικά ο κος  Γιάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής  Εταιρικής Ανάπτυξης  ΔΕΗ Α.Ε, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι και στην Ελλάδα τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να στραφούν στην «πράσινη» ηλεκτροκίνηση. Ο κ. Α. Γερακάκης, εκπροσωπώντας τον ΣΑΤΕ επεσήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν απ' όλους τους εμπλεκόμενους, οι σχετικές με την ανάληψη νέων έργων   διαδικασίες,  καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης του κατασκευαστικού τομέα παραμένουν πολύ αργοί.

 

23.christidis23.christidis23.christidis23.christidis

23.christidis28.kaldelis28.kaldelis28.kaldelis

                                            

Οι όροι συμμετοχής στον Διαγωνισμό ΑΠΕ του Δεκεμβρίου

Ο Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου, συντονιστής της ομάδας ανταγωνιστικών διαδικασιών της ΡΑΕ, παρουσίασε και ανέλυσε τα συμπεράσματα από τους δυο προηγούμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση αδειών νέων έργων ΑΠΕ, που οδήγησαν σε χαμηλότερες τιμές. Στους διαγωνισμούς χρησιμοποιείται ένα καινοτόμο εργαλείο για ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που ανέπτυξε η ΡΑΕ με μεγάλη επιτυχία. Τα συμπεράσματα αυτά χρησιμοποιούνται για τον τρίτο διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 4-5-6 Δεκεμβρίου και για τις τρείς ομάδες έργων. Στην συνέχεια παρουσίασε τους όρους με τους οποίους προτείνεται η πραγματοποίηση της επόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ένας εκ των όρων, ο φραγμός που προτείνεται να επιβληθεί για το 20% επί του συνόλου της ισχύος του διαγωνισμού για έναν συμμετέχοντα, όπως και για το ποσοστό 75% για την κάλυψη της ισχύος του διαγωνισμού, δημιούργησαν επιφυλάξεις και  αντιρρήσεις από την πλευρά των επενδυτών.

Με τη σειρά τους και στα πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου οι εκπρόσωποι των επενδυτών, κ.κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ, Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ και Στέλιος Λουμάκης Πρόεδρος ΣΠΕΦ παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις.

Ανάμεσα σε αυτές: η κατάργηση της άδειας παραγωγής που θα απαλλάξει και την ΡΑΕ από περιττή γραφειοκρατία, η αποδέσμευση από την υποχρέωση συμμετοχής στους διαγωνισμούς των μικρών φ/β, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε ότι για τις φ/β μονάδες, χρειάζεται βελτίωση των τιμών FIT, καθώς διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις τιμές του διαγωνισμού, οπότε δεν κινείται η αγορά. Τέθηκαν επίσης  θέματα σύνδεσης στο δίκτυο αλλά και εγγυητικών.

Ο κύριος Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, παρουσίασε το πρόγραμμα και τους φιλόδοξους στόχους της εταιρίας όπως επίσης και την εμπειρία της από την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ, παρουσίασε θέματα και δράσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση στις ΑΠΕ.      

 

Η ενίσχυση του έργου της ΡΑΕ και η χρηματοδότηση 300εκ. ευρώ για τις ΑΠΕ

Όλοι οι συμμετέχοντες, συμφώνησαν ότι η ΡΑΕ, δεδομένου του καταλυτικού της ρόλου πρέπει να ενισχυθεί αφενός με αύξηση του προσωπικού της και αφετέρου με αντιμετώπιση του θέματος των αποδοχών με δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας και όχι συμβασιούχων, πρόταση την οποία, ανάμεσα σε άλλους υποστήριξε και ο βουλευτής κ. Ι. Σηφάκης. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ, ο κ. Δ. Χατζηϊακώβου, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), επισήμανε ότι η τράπεζα είναι ανοικτή να χρηματοδοτήσει ελληνικές επιχειρήσεις για επενδύσεις ΑΠΕ και ότι υπάρχουν διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα αποκλειστικά για αυτό το σκοπό.

 

33.kollias33.kollias33.kollias33.kollias

33.kollias38.panel38.panel38.panel

                                     

     

Έργα ενεργειακής ενίσχυσης των ΟΤΑ και Ανοικτός Ανταγωνισμός

Στα επίκαιρα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ κ. Βασίλης Τσολακίδης, ενώ παρουσιάστηκαν επιμέρους προτάσεις, αλλά και τρέχοντα έργα για την ενεργειακή ενίσχυση των ΟΤΑ. Στο έργο αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην  Αθήνα προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ  το οποίο πρόκειται να γίνει με την μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής Κατασκευών και Κτιριακών  Έργων του Δήμου της  Αθήνας, επισημαίνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες το καθυστερούν, ενώ θα μπορούσε να έχει ήδη προχωρήσει. Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γ. Σωφρόνης εξήγησε πώς προχώρησε το υπό υλοποίηση αντίστοιχο έργο στο Δήμο Σαρωνικού με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης, ενώ ο κ. Τareq Al Jizawi, πρόεδρος της Globiled, αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις από πλευράς επενδυτή. Τις εναλλακτικές προτάσεις για την αποτελεσματική ενεργειακή ενίσχυση των ΟΤΑ, παρουσίασε ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος ΔΕΗ, ενώ ο κ. Δημήτρης Κόλλιας, Εμπορικός Διευθυντής Greenesco A.E., συνέδεσε την εξοικονόμηση ενέργειας με την ανάπτυξη. Ο κ. Γ. Γιάνναρος, μελετητής, παρουσίασε εκ μέρους του Δήμου Ρόδου το υπό δημοπράτηση έργο εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού στη Ρόδο, ο κ. Ιωάννης Φαλέκας, Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων,  Δήμου Αλεξ/πολης, το υπό υλοποίηση αντίστοιχο έργο στην Αλεξανδρούπολη, ενώ το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με ΑΠΕ της Κοζάνης, παρουσίασε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κων. Δεσποτίδης.

 

Θεσμικό πλαίσιο - ανοικτός Ανταγωνισμός και Κτίρια

Ο κ. Χρήστος Πρωτόγερος, Διευθυντής Ανάπτυξης, ΠΕΤΑ Α.Ε, η κ. Ντορέττα Αλεξίου, Νομική Σύμβουλος ΚΕΔΕ, ο κ. Μιχάλης Σειραδάκης, Σύμβουλος Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών - A.E.Π.Π., ο κ. Γ. Καναβάκης, στέλεχος ΚΑΠΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Μπουρούσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος ΗΜ&ΜΥ, εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού στη CIE-Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού, μέλος ομάδας εργασίας Τεχνικής Οδηγίας (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε), Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA/Γεν. Δ/ντής  ΕΠΤΑ AE Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Έργων, ο κ. Πέτρος Σφηκάκης, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες, και ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος της ΔΗΜΕΡ Α.Ε., έλαβαν μέρος στη συνεδρία που απασχολήθηκε αποκλειστικά με το καίριο επιχειρηματικό θέμα των διαγωνιστικών διαδικασιών. Για την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια και για την εφαρμογή Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μίλησαν η κ. Γ. Κωνσταντινοπούλου και ο κ. Α. Τηλέγραφος, στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και ο κ. Αρ. Μπότζιος-Βαλασκάκης, στέλεχος Διεύθυνσης Κτιρίων ΚΑΠΕ.

 

27.nikoletatos 28.kaldelis 38.panel

 

 

Ενεργειακές Κοινότητες- Νet Metering -Tήλος 

Στα πλαίσια της συνεδρίας για τις Ενεργειακές Κοινότητες, όλοι οι συμμετέχοντες, συμφώνησαν ότι βοηθούν στη διάχυση της παραγωγής ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες, στους ΟΤΑ, στις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ. Παρουσιάστηκαν από τον κ. Βασίλη Κίλια, Γενικό Διευθυντή ΚΑΠΕ, θεσμικά και πρακτικά θέματα, από τον κ. Χρήστο Παππού, Δήμαρχο Φυλής έγινε αναλυτική παρουσίαση του ενεργειακού πάρκου του Δήμου Φυλής, από τον κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, Αντιδήμαρχο Λαρισαίων το πρόγραμμα net-metering της Λάρισας και από τον κ. Γ. Νικολετάτο, στέλεχος ΚΑΠΕ αναπτύχθηκαν οι υπάρχουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας απαραίτητες για την παραπέρα ανάπτυξη των ΑΠΕ σε νησιωτικές περιοχές αναφέρθηκαν ο Δρ. Ι. Κ. Καλδέλλης και η Δρ. Αιμ. Μ. Κονδύλη, καθηγητές του Παν/ου Δυτικής Αττικής μέσα από ειδική παρουσίαση του βραβευμένου ευρωπαϊκού παραδείγματος του έργου της «Τήλου», όπου το Πανεπιστήμιο είναι συντονιστής.

Aνάμεσα στους συντονιστές και σχολιαστές των επίκαιρων θεματικών ενοτήτων, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος ΙΕΝΕ, ο κ. Γεώργιος Αγερίδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ο κ. Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, Σύμβουλος ΚΕΔΕ, ο κ. Τάσος Τσομπανίδης, Οικονομικός Αναλυτής, euro2day.gr, η κα Άντα Σεϊμανίδη, δημοσιογράφος, Συντονίστρια Α - ΕΝΕRGY ΙNVESTMENTS και ο κ. Γ. Σιδερής, επιστημονικός συνεργάτης του forum κα.

                               

FormatFactory39.geniki1 FormatFactoryeisagogi geniki

 

Η εκδήλωση, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας– ΡΑΕ, τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και αρχών, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του ΚΑΠΕ, του ΤΕΕ, της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας– ΕΛΕΤΑΕΝ, του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών- ΣΕΦ, του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά- ΣΠΕΦ, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών- ΣΑΤΕ, του ΚΔΕΠ, επιχειρήσεων και επενδυτών, Δήμων και Περιφερειών και οργανώθηκε από το επενδυτικό φόρουμ Α-Energy Investments.   Στα πλαίσια των εργασιών δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε φορείς και επενδυτές, που με συνέπεια προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ στη χώρα μας και ειδικότερα: Στην ΚΕΔΕ, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στη ΔΕΗ Α.Ε. και ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στην εταιρεία Sirecled, ενώ αναμνηστική πλακέτα δόθηκε στην εταιρεία Globiled.

 

 

 

Πρόγραμμα ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ομιλίες

 

 

 

 

 Πληροφορίες:210.6912183,  210-6012505, Κ. 6978373031 (κ. Α.Τσίρμπα)-e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Εξοικονόμηση Ενέργειας / Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 cover

 

Διήμερο συνέδριο Α - Εnergy

Εξοικονόμηση Ενέργειας / Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Υπαίθριος Φωτισμός / Ενεργειακή Δημοκρατία

Με τη συνεργασία : Kεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

9 - 10 Οκτωβρίου 2018, Ξενοδοχείο Αthens Divani

 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες του φόρουμ Α- Energy,

 

Το καθιερωμένο φόρουμ  της πρωτοβουλίας Α-Εnergy Ιnvestments για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πραγματοποιείται εφέτος  στις 9 -10 Οκτωβρίου 2018  στην Αθήνα με την επίσημη συμμετοχή και συνεργασία της ΚΕΔΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας – ΡΑΕ, τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και επενδυτών, μεγάλων αλλά και μικρών Δήμων της χώρας, Περιφερειών και φυσικά των συναρμόδιων υπουργείων και αρχών.

 

Με επίκεντρο την τοπική ανάπτυξη, η εκδήλωση θα εστιάσει στον υπαίθριο φωτισμό, στις νέες επενδυτικές προοπτικές για τις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές τάσεις. Θα γίνει επίσης, παρουσίαση των πρώτων Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα και των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ.

 

Για την επιτυχία του, έχει ενεργοποιηθεί η καθιερωμένη συνεργασία με όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς που προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας, τράπεζες, άμεσα ενδιαφερόμενες εταιρείες, μελετητικές, κατασκευαστικές, Escos κλπ. Επίσης θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε φορείς, που με συνέπεια και με δυναμικές πρωτοβουλίες προωθούν την εξοικονόμηση ενέργειας. Ανάμεσα σε αυτούς, η ΚΕΔΕ, η Περιφέρεια Ηπείρου, η ΔΕΗ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ θα απονεμηθούν έπαινοι και σε εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

 

Βασικές Θεματικές Ενότητες

Στην αιχμή της επιχειρηματικής και επενδυτικής επικαιρότητας, οι βασικές θεματικές ενότητες του διημέρου έχουν ως εξής:

 

Η Εξοικονόμηση ενέργειας ως μέσον ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Χρηματοδότηση επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η στροφή της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην εξοικονόμηση ενέργειας και η μέχρι σήμερα αποκτηθείσα εμπειρία της από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης.

 

Η επενδυτική πρόκληση του Φωτισμού και του Υπαίθριου Φωτισμού:

 

Έργα τοπικής/περιφερειακής ανάπτυξης. Έργα του ιδιωτικού τομέα.

 

Θεσμικό πλαίσιο, Xρηματοδότηση και Ανοικτός Ανταγωνισμός.

 

Αειφορική ενέργεια, Δήμοι και ηλεκτροκίνηση.

 

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως ανταγωνιστική πηγή ενέργειας.

 

O νέος μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ στο πλαίσιο των μόνιμων ανταγωνιστικών διαδικασιών που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανταπόκριση της αγοράς και η αναζωογόνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Νέα έργα. Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής στους επόμενους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς. Χρηματοδοτικοί όροι. Στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ.

 

ΑΠΕ και Ενεργειακή Δημοκρατία

Η στοχοθεσία για διείσδυση των ΑΠΕ και παράγοντες διαμόρφωσης της ζήτησης ενέργειας στο τοπικό επίπεδο. Ο ρόλος και οι δυνατότητες των ΟΤΑ στον ενεργειακό σχεδιασμό και την προώθηση έργων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Επιχειρηματικά σχήματα με συμμετοχή ΟΤΑ. Εικονική αυτοπαραγωγή (Net-Metering) σε Δήμους.

Οι πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα. Συμμετοχή τοπικών φορέων στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση. Τεχνολογίες Αποθήκευσης Ενέργειας και χρήσιμες οδηγίες για ΟΤΑ. Προοπτικές οικονομικής υποστήριξης μέσω ΕΣΠΑ.

Χρηματοδότηση του net-metering. Τεχνολογίες Αποθήκευσης Ενέργειας: Χρήσιμες οδηγίες για ΟΤΑ.

 

                    FormatFactory1.xaritsis FormatFactory2.pitsiorlas FormatFactory3.veriopoulos

                       FormatFactory4.patoulis FormatFactory5.kostas skrekas FormatFactory6.maniatis giannis

     FormatFactory7.kalogianni tatiana perifereia FormatFactory9.varlamitis tpkd FormatFactory10.moralis FormatFactory11.fragakis4

            FormatFactory12.christidis FormatFactory13.πρτογεροσ FormatFactory14.gaitanarfos22 FormatFactory15topalis FormatFactory16.vergos

                                                           FormatFactory17.bourousis3 FormatFactory18.jisawi

 

 

 

Οι ομιλητές

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές του συνεδρίου, ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας-Ορυκτών Πόρων, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, ο κ. Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος-Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής Βουλευτής Αργολίδας, Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η κ.Τατιάνα Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, ο κ. Γιώργος Ανδριώτης, Αντιπρόεδρος ΔΕΗ Α.Ε., ο κ. Στέλιος Γαϊτανάρος, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Κτηματολογίου και Μηχανολογικού– Ηλεκτρολογικού, Δήμου Πειραιά, ο κ. Γιώργος Βλάχος, Πρόεδρος ΣΑΤΕ, ο Δρ. Διονύσιος Παπαχρήστου, Συντονιστής Ομάδας ανταγωνιστικών διαδικασιών έργων ΑΠΕ, Δ/ντης Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο κ. Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Διευθυντής Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας-ΕΛΕΤΑΕΝ, ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος  Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών-ΣΕΦ, ο κ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με ΦΒ-ΣΠΕΦ, ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ο κ. Σάββας Διακοσταματίου, Αντιδήμαρχος Ρόδου, ο κ. Φραγκίσκος Τοπαλής, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ, επικεφαλής ομάδας εργασίας Τεχνικής Οδηγίας (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε), Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Ειδικός Σύμβουλος ΔΕΗ, ο κ. Δημήτρης Κόλλιας, Εμπορικός Διευθυντής Greenesco A.E., ο κ. Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτιριακών Έργων Αθήνας, ο κ. Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας Δήμου Χανίων, ο κ. Tareq Al Jizawi, Πρόεδρος GLOBILED, ο κ. Ευάγγελος Μπάρδης, Ceo, Sirecled  HELLAS A.E και ο κ. Λεωνίδας Βέργος, Project Developer, Sirecled HELLAS A.E., ο κ. Ιωάννης Φαλέκας, Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων,  Δήμος Αλεξ/πολης, ο κ. Χρήστος Πρωτόγερος, Διευθυντής Ανάπτυξης, ΠΕΤΑ Α.Ε, η κ. Ντορέττα Αλεξίου, Νομική Σύμβουλος ΚΕΔΕ, ο κ. Μιχάλης Σειραδάκης, Σύμβουλος Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών-A.E.Π.Π., ο κ. Κωνσταντίνος Μπουρούσης, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος ΗΜ&ΜΥ, εκπρόσωπος της Ελληνικής Επιτροπής Φωτισμού στη CIE-Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού, μέλος ομάδας εργασίας Τεχνικής Οδηγίας (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε), Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Κωνσταντίνος Δεσποτίδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Κοζάνης, ο κ. Χάρης Δαμάσκος, Principal Banker, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης - ΕBRD, o κ. Κωνσταντίνος   Βενετσάνος,  Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, o κ. Μάνος Γαλούνης, Managing Partner της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων VECTORS LLC, o κ. Ιωάννης Μαρούσης, Δήμαρχος Φούρνων–Κορσεών, o κ. Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων, ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών, Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, ο κ. Χρήστος Παππούς, Δήμαρχος Φυλής, ο κ. Γιάννης Κωτούλας, Πρόεδρος e-trikala Α.Ε., ο κ. Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης, στέλεχος Διεύθυνσης Κτιρίων ΚΑΠΕ, ο κ. Γιάννης Γιάνναρος, Μελετητής Διαχειριστής WW&E Private Company, Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ενεργειακής Αναβάθμισης, εκπρόσωποι του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, του ΔΕΔΔΗΕ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ), της Τράπεζας Πειραιώς, του Δήμου Θάσου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ, του ΛΑΓΗΕ και άλλοι εκλεκτοί ομιλητές.

 

Χαιρετισμούς έχουν επίσης κληθεί να απευθύνουν στο συνέδριο ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, ο κ. Βασίλης  Κόκκαλης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθήνας, ο κ. Γιάννης Μόραλης, Δήμαρχος Πειραιά, ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ.

 

 

Οι συντονιστές

Aνάμεσα στους συντονιστές και σχολιαστές των επίκαιρων θεματικών ενοτήτων, ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Πρόεδρος ΙΕΝΕ, ο κ. Γεώργιος Αγερίδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ο κ. Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, Σύμβουλος ΚΕΔΕ, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, MBA/ Γεν. Δ/ντής ΕΠΤΑ AE Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών & Ενεργειακών Έργων, ο κ. Πέτρος Σφηκάκης, «Πέτρος Σφηκάκης & Συνεργάτες, Δικηγορική Εταιρεία», ο κ. Τάσος Τσομπανίδης, Οικονομικός Αναλυτής, euro2day.gr, η κα Άντα Σεϊμανίδη, δημοσιογράφος, Συντονίστρια Α - ΕΝΕRGY ΙNVESTMENTS κα.

Ανάμεσα στους χορηγούς και υποστηρικτές του συνεδρίου περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, oι εταιρείες Sirecled Hellas, Globiled κα.

 

 

Παρακολούθηση και Συμμετοχή σας στο forum

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου, και να συμμετάσχετε στις διαδραστικές συζητήσεις που θα γίνουν στο κλείσιμο κάθε θεματικής ενότητας, βρείτε συνημμένα:

 

Πρόγραμμα Δελτίο Τϋπου

 

 

 

 

 

Σχετικά με τους όρους συμμετοχής μπορείτε: είτε να αποστείλετε σχετικό mail ενδιαφέροντος με τα στοιχεία σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και θα σας απαντήσουμε άμεσα,       είτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 210-6912183, 210-6012505, Κ. 6978373031 (αρμόδια επικοινωνίας κ. Α. Τσίρμπα).

 

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ»

 dimiourgiko sinedriou

 

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

«ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ»

 

O Δήμος Λαυρεωτικής   και   η Δημοτική Ανώνυμη   Εταιρεία   Ακινήτων Λαυρεωτικής - Δ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Λ. σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου (Ο.Λ.Λ.), το  Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής διοργάνωσαν το πρώτο συνέδριο με θέμα τις επενδύσεις στη Λαυρεωτική.

Το διήμερο επενδυτικό φόρουμ, πραγματοποιήθηκε στις 8 - 9 Ιουνίου 2018 στο Παλαιό Μηχανουργείο (Λιμάνι Λαυρίου). Το συντόνισε η επιχειρηματική πρωτοβουλία Α - Energy Investments και κατά τη διάρκειά του, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα έργα και επενδύσεις ενώ παράλληλα έγιναν ουσιαστικές τοποθετήσεις από 70 περίπου διακεκριμένους ομιλητές από τον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.

Το κεντρικό συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι η Λαυρεωτική προσφέροντας απλόχερα επενδυτικές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, βρίσκεται στο «πάρα πέντε» μιας  αναπτυξιακής απογείωσης   με βασική βέβαια προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ολιστική και όχι μεμονωμένη προσέγγιση των επικείμενων σημαντικών έργων.

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι το έργο του προαστιακού, όσο και τα λοιπά συνδεδεμένα με αυτόν έργα, εντάσσονται στη συνολικότερη στρατηγική ανάπτυξης της   Λαυρεωτικής   με φόντο τη μετατροπή του Λιμανιού του Λαυρίου σε   hub   κρουαζιέρας και επιβατηγό λιμάνι. Υπήρξαν μάλιστα και πρακτικού χαρακτήρα   δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης ότι θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα οι υποδομές εκείνες και πρωτίστως ο   προαστιακός που θα μετατρέψουν τον Δήμο Λαυρεωτικής   σε ατμομηχανή ανάπτυξης   της Ανατολικής Αττικής και όχι μόνο.

 

photo1   photo 2    photo3

   photo4 photo5    photo6

 

 

Οι ενότητες και οι «ειδήσεις» του συνεδρίου

Οι εργασίες του συνεδρίου μέσα από τέσσερεις ξεχωριστές ενότητες εμβάθυναν σε ζητήματα που αφορούν το Λιμάνι Λαυρίου, το Οδικό- σιδηροδρομικό δίκτυο και Logistics, την Eπιχειρηματικότητα, τον Xωροταξικό - Πολεοδομικό σχεδιασμό και φυσικά τον Πολιτισμό.

Ευχαριστούμε θερμά που παρακολουθήσατε το 1ο Επενδυτικό Συνέδριο για τη Λαυρεωτική.

 

photo telous

 

Μπορείτε να μπείτε στο www.danetal.gr   και να μοιραστείτε μαζί μας τις πιο σημαντικές στιγμές του συνεδρίου.

 

Για να διαβάσετε τον αναλυτικό απολογισμό και τα συνοπτικά συμπεράσματα

Απολογισμός 1 | Απολογισμός 2 | Απολογισμός 3

 

Για να δείτε τα videos πατήστε εδώ

https://www.youtube.com/watch?v=jTM8lck7HC8&index=1&list=PL4R7yYhMeLbvmKh_bGdgZ5KN3hqB1q573

https://www.youtube.com/watch?v=YfEDL7PIx70&index=2&list=PL4R7yYhMeLbvmKh_bGdgZ5KN3hqB1q573

https://www.youtube.com/watch?v=74QVHZ9vj0I&list=PL4R7yYhMeLbvmKh_bGdgZ5KN3hqB1q573&index=3

https://www.youtube.com/watch?v=npufvQdDMbo&list=PL4R7yYhMeLbvmKh_bGdgZ5KN3hqB1q573&index=4