22Ιούνιος2021

A-energy

 

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET

 Επίκαιρα Συμπεράσματα
από  το πρώτο φυσικό συνέδριο μετά το lockdown

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
   ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET

 

με live-streaming και διάδραση  από το ευρύτερο κοινό 

 

  A sima

Afoto 75

Αγαπητοί  φίλοι και  συνεργάτες  του φόρουμ  Α- Εnergy,

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου «ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET», το οποίο διοργανώθηκε από το φόρουμ Α- Εnergy Investments στις 8 Ιουλίου, με τη συνεργασία  του ενημερωτικού  site  www.ecopress.gr,  αρκετοί από τους διακεκριμένους ομιλητές, χαρακτήρισαν  την  σχετική πρωτοβουλία τολμηρή μεν, επιτυχημένη  δε.

Τολμηρή, γιατί εν μέσω πανδημίας, ανέδειξε ξεκάθαρα τις αναπτυξιακές προτεραιότητες ενόψει της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ,  εξήγησε  γιατί αυτές έχουν στο επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη και  κατέγραψε τα  βήματα  που πρέπει να γίνουν σε ζωτικούς  τομείς  σε μία περίοδο που δεν υπήρχε  η  πλήρης εικόνα. Διπλά τολμηρή, γιατί οι  φυσικές ενημερωτικές εκδηλώσεις,  τη  σημερινή εποχή  απλώς δεν … διεξάγονται:  Όσα απαγορευτικά κι αν έχουν τα καθίσματα  σε ένα αμφιθέατρο, όσα αντισηπτικά ή  μάσκες  κι  αν στοιβάζονται  ως συνοδευτικά του… προγράμματος στη  γραμματεία,  η  γοητεία της αθρόας και «ζωντανής» συμμετοχής,  επισκιάζεται  από τις γνωστές φοβίες  που συνοδεύουν πλέον όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Επιτυχημένη, γιατί, παρά τα όποια «ρίσκα», κατέγραψε με ακρίβεια και αξιοποίηση πρωτότυπων στοιχείων, τις νέες τάσεις σε ενέργεια, παραγωγή και  «επιχειρείν», τη σημασία των «πράσινων» επενδύσεων για την απασχόληση αλλά και για την  περιφερειακή  και τοπική  ανάπτυξη,  την άμεση σύνδεση του παράγοντα υγεία με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τα οικονομικά μέσα, πρωτίστως το ΕΣΠΑ που στηρίζουν την πραγματική οικονομία στην πρωτοφανή συγκυρία που δημιούργησε η πανδημία.  Ήταν όμως και διαδραστική.  Την  παρακολούθησαν  ζωντανά με  live –streaming  από το σπίτι ή την εργασία τους πάνω από 1500 άτομα, από δύο μάλιστα «ιντερνετικές πύλες»: Το ενημερωτικό site www.ecopress. gr και το επίσης ενημερωτικό-ενεργειακό site  www.energypress.gr.  Στους θεατές-ακροατές  που δεν ήταν στο χώρο, προσφέρθηκε επίσης η δυνατότητα να παρέμβουν με σχόλια και ερωτήσεις καθ’όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής, μέσω του link της διαδικτυακής μετάδοσης https://youtu.be/EaPTpFxPaSY


                  

 B sima G sima D sima

 

Ενέργεια και οικονομία, επενδύσεις και υγεία την εποχή του κορωνοϊού

 

Το τελικό μήνυμα; Πραγματική οικονομία, απασχόληση και κοινωνία περνούν οριστικά και αμετάκλητα στον αστερισμό της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μία στροφή που δεν είναι  μόνον αναγκαία αλλά και αναγκαστική  λόγω της  εντατικής της χρηματοδότησης από την Ευρώπη  και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσο για την πανδημία, η ταχύτερη  δυνατή προσαρμογή και θεσμοθέτηση των εργασιακών και κοινωνικών μεταβολών που ήδη αυτή επέφερε, θα απαλύνει τις επιπτώσεις για το άγνωστο ακόμα διάστημα που θα διαρκέσει. Σε κάθε περίπτωση η προστασία της υγείας αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

 

Mια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και το περιβάλλον  

 

Το φόρουμ ήταν το πρώτο που  πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα της επιχειρηματικής επανεκκίνησης  με διοργανωτή το  επιχειρηματικό φόρουμ  Α-Energy Investments Initiative, τη συνεργασία του ενημερωτικού site  www.ecopress.gr., τη συμβολή σημαντικών δημόσιων και επιχειρηματικών φορέων και την ευγενική υποστήριξη  της  CosmoONE (θυγατρική Ομίλου ΟΤΕ), της  OTEAcademy και  της  Globiled Οι εργασίες προβλήθηκαν παράλληλα  ζωντανά από το Εnergy TV - www. energypress.gr  και το site www.ecopress.gr, και  υπήρξε επίσης  εκτεταμένη δημοσιογραφική κάλυψη από την ΕΡΤ, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Δελτίο Ειδήσεων και δεκάδες έγκριτα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα. 

 

                                               papathanasi

          B1. foto 12 B2. foto 16 B3. foto 33 B4. foto 103

          C1. foto 57 C2. foto 108 C3. foto 42 C4. foto 31

          D1. foto 30 D2. foto 84 D3. foto 23 D4. foto 65

 

 

      

Η εκδήλωση, άνοιξε  με χαιρετισμό του  υπουργού Περιβάλλοντος και  Ενέργειας  κ. Κωστή  Χατζηδάκη ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευκαιρία αλλά και πρόκληση σε όρους ταχύτητας διαδικασιών των κονδυλίων  του  Ταμείου Ανάκαμψης ,  του  υφυπουργού  Ανάπτυξης κ. Νίκου Παπαθανάση , του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Φάμελλου, του μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτή  κ. Θ. Ρουσόπουλου, ενώ σημαντική  και πρωτότυπη ενημέρωση προέκυψε από τις τοποθετήσεις και παρουσιάσεις του  Γενικού  Γραμματέα  Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρη  Σκάλκου,  του κ. Νίκου Σταθόπουλου , Γενικού Γραμματέα  Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του  κ. Γιώργου  Καραγιάννη , Γενικού  Γραμματέα  Υποδομών, του  κ. Γιώργου Πατούλη , Περιφερειάρχη  Αττικής, Αντιπροέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας -ΕΝΠΕ,  του κ. Γιάννη   Μανιάτη , Aναπληρωτή   Καθηγητή   Παν/oυ Πειραιά, πρώην Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  του  κ. Πάρι  Μπίλλια , Αντιπεριφερειάρχη  Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του  κ. Γιώργου Παπαναστασίου, Δημάρχου Αγρινίου,  Προέδρου  της Επιτροπής  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  - ΚΕΔΕ.

 

        E1. foto 79 E2. foto 81 E3. foto 98 E4. foto 86

        E5. foto 87 E6. foto 135 Z1. foto 137 Z2. foto 134

        Z3. foto 144 Z4. foto 165 Z5. foto 147 Z6. foto 157

 

 

Από την πλευρά του επενδυτή, τοποθετήθηκε ο Δρ.Tareq Al Jizawi,  Πρόεδρος του ομίλου Globiled, ενώ επίκαιρες  παρουσιάσεις έκαναν ο Δρ. Διονύσης Παπαχρήστου,  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός  ΕMΠ, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων  ΡΑΕ, κ. Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος cosmoONE, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του  Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά – ΕΒΕΠ,  ο  κ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), ο κ. Σάββας Λουϊζίδης, Υπεύθυνος Ενέργειας, LDK Consultants,  ο  κ. Κώστας Θέος, Γενικός Διευθυντής της «Ελληνικής Παραγωγής Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», o  κ.  Γιάννης Καπλανέλης, Γενικός Διευθυντής HEPA Greece (Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου Ουγγαρίας), ο   κ. Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός  Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης Ομίλου ΔΕΗ ΑΕ, o κ. Δημήτρης Κονταξής, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος –ΣΕΕΠΕ, ο Δρ. Πάρης Γραβουνιώτης, Αντιπρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ (Πανελληνίου  Συνδέσμου  Εγκατεστημένων σε Βιομηχανικές Περιοχές ), o κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος  «ΖΕΒ ΑΕΕΥ»  o κ. Βλάσης Οικονόμου, αναλυτής, Institute for European Energy and Climate Policy (IEECP). Το φόρουμ έκλεισε με το επίκαιρο θέμα της υγείας, ασφάλειας και τεχνολογίας με τοποθετήσεις από την κα Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρο  Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφάλειας Εργασίας -ΕΛΙΝΥΑΕ,  τον κΓιώργο  Λαμπρινό,  Διευθύνοντα  Σύμβουλο Ομίλου GEP, την κα Χριστίνα Παπανικολάου,  πρώην Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας & Πρόεδρος ΔΣ  ΕΦΕΤ και τον  κ.  Γιάννη  Αργυράκο,  Director OTEAcademy. Υπήρξαν επίσης παρεμβάσεις από τον κ. Γιώργο Κουμή, σύμβουλο επιχειρήσεων, τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κλαδά, τον κ. Σπύρο Ρόδη, διευθύνοντα σύμβουλο της SLS.  Συγκεντρώθηκαν ερωτήσεις (απαντώνται στα συμπεράσματα),  ενώ στα πρακτικά του συνεδρίου  κατατέθηκαν  οι ιδιαίτερα επίκαιρες παρουσιάσεις του κΣωτήρη Καπέλλου,  Προέδρου ΣΕΦ- Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών,  του  κ.  Στέλιου Λουμάκη, Προέδρου Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά–ΣΠΕΦ όπως επίσης και  χαιρετισμός της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας-  ΕΛΕΤΑΕΝ.

 

H1. foto 125 H2. foto 160 H3. foto 64

 

        

Το φόρουμ συνέβαλε  με  πρωτότυπη και απόλυτα χρηστική ενημέρωση σε  επίκαιρα ερωτήματα που  αφορούν τις άμεσες προοπτικές της  επιχειρηματικότητας και  επενδύσεων  μετά  το “lock down.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περιφερειακή/τοπική ανάπτυξη, στις «πράσινες» επενδύσεις και στις Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας,  στο περιβάλλον,  στις  νέες  τάσεις  που έχουν διαμορφωθεί  στην επιχειρηματικότητα, στα οικονομικά μέσα  με ζωτική σημασία για την σταθερή ανάκαμψη όπως επίσης στην υγεία και ασφάλεια  της εργασίας ως βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας. Το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπό σχεδιασμό νέο μοντέλο ανάπτυξης, η πορεία του τρέχοντος ΕΣΠΑ και η προοπτική του επόμενου, τα νέα έργα υποδομής και  διαχείρισης απορριμμάτων, το πρόγραμμα έργων "Αντώνης Τρίτσης", οι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση  των δραστηριοτήτων  στην «Πράσινη» Ενέργεια  (Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας / Εξοικονόμηση /Ενεργειακή  Αποδοτικότητα/ Ηλεκτροκίνηση),  όπως επίσης  οι σημαντικές ανακατατάξεις στις  εργασιακές και καταναλωτικές  συνήθειες  ως αποτέλεσμα της «εσώκλειστης» Οικονομίας (Shut-down economy) απασχόλησαν τους διακεκριμένους προσκεκλημένους των θεματικών ενοτήτων.  Ένα επίσης πρακτικό θέμα το οποίο αναδείχθηκε  ήταν τα  μέσα ασφάλειας και πρωτόκολλα υγιεινής που θα πρέπει εφεξής να τηρούν οι επιχειρήσεις , οι ραγδαίες  τεχνολογικές αλλαγές,  η ανάγκη  νέου θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία στον ιδιωτικό  τομέα  και  τέλος οι αναδυόμενες ευκαιρίες στο πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης  του επιχειρείν… με τον κορονοϊό.

 

Τέλος  στο πλαίσιο  των  εργασιών  της  εκδήλωσης  ξεχωριστή  νότα  έδωσε η προβολή των νέων  έργων  της  ΔΕΗ Ανανεώσιμες   στον τομέα  των  ΑΠΕ  για την  προοπτική  μάλιστα της  οποίας, έκανε ειδική αναφορά ο Υπουργός Περιβάλλοντος, στη συνέντευξη που παραχώρησε.

 

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Α- Εnergy  210-6912183 & 210-6912505

 

Ομιλίες

Δημοσιότητα

Συμπεράσματα

Links για τα video της εκδήλωσης

Link για την προβολή έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

 

e sima

 

 

 

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET

ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
   ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ: RESET

 

Τετάρτη, 8 Ιουλίου αμφιθέατρο OTE Academy, ώρες 10.30πμ - 18.00μμ

 

 Μια πρωτοβουλία για πράσινη ενέργεια, επενδύσεις & επιχειρηματικότητα

Διακεκριμένοι ομιλητές, επιχειρηματική ενημέρωση και παρουσιάσεις σημαντικών επενδυτικών έργων στο συνέδριο

 

prosklisi

 

Στην ανάδειξη  κρίσιμων θεμάτων που συνδέονται με  την αποτελεσματική αντιμετώπιση  της πανδημίας, αλλά και της δυναμικής τομέων που επανεκκινούν αυτήν την περίοδο, όπως η «πράσινη» ενέργεια, στοχεύει το συνέδριο με θέμα

 

Το επικείμενο αναπτυξιακό φόρουμ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Ιουλίου στο αμφιθέατρο της ΟΤΕAcademy από το επενδυτικό φόρουμ  Α-Energy Investments Initiative  με τη συνεργασία του ενημερωτικού site www.ecopress.gr , τη συμμετοχή σειράς σημαντικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και την ευγενική υποστήριξη της cosmoONE (θυγατρική Ομίλου ΟΤΕ), της ΟΤΕAcademy, της Globiled  και άλλων σημαντικών  εταιρειών. 

 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί  με  φυσική παρακολούθηση  (με πλήρη τήρηση των κανόνων προστασίας, ενώ παράλληλα θα  προβάλλεται  ζωντανά από τα sites www.ecopress.gr. και  από το Εnergy TV - www. energypress.gr .   Οι εργασίες  αναμένεται να καλυφθούν δημοσιογραφικά από  πολλά ΜΜΕ.

                 

Επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη μετά το lock down

Στόχος  της εκδήλωσης, είναι, να  συμβάλλει με πρωτότυπη και απόλυτα  χρηστική ενημέρωση σε  επίκαιρα ερωτήματα που  αφορούν  τις  άμεσες προοπτικές  της  οικονομίας/επιχειρηματικότητας και  επενδύσεων  μετά  το “lock down”.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περιφερειακή/τοπική ανάπτυξη, στην «πράσινη» ενέργεια, στο περιβάλλον, στο ΕΣΠΑ και στα οικονομικά μέσα ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη.
                  

 2

 

ΕΣΠΑ, «Πράσινη» Ενέργεια», Επενδύσεις, Τεχνολογικές Αλλάγες 

 

Oι προϋποθέσεις, όχι απλώς για  την  ομαλή συνέχιση, αλλά  και  για την επιτάχυνση  των δραστηριοτήτων  στην «Πράσινη» Ενέργεια» (Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας / Εξοικονόμηση /Ενεργειακή  Αποδοτικότητα/ Οδοφωτισμός/ Ηλεκτροκίνηση), όπως επίσης  οι σημαντικές ανακατατάξεις στις  εργασιακές και καταναλωτικές  συνήθειες  ως αποτέλεσμα της «εσώκλειστης» Οικονομίας (Shut-down economy) θα απασχολήσουν τους διακεκριμένους προσκεκλημένους των θεματικών ενοτήτων. Ένα επίσης πρακτικό θέμα στο οποίο θα δοθεί  έμφαση  είναι τα νέα πρωτόκολλα υγιεινής που θα πρέπει εφεξής να τηρούν οι επιχειρήσεις,  όπως επίσης τα μέσα ασφάλειας, οι ραγδαίες  τεχνολογικές αλλαγές, η ανάγκη  διαμόρφωσης νέου θεσμικού πλαισίου  για την τηλεργασία στον ιδιωτικό  τομέα, αλλά και οι αναδυόμενες ευκαιρίες στο πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης  του επιχειρείν… με τον κορωνοϊό.

               3  4

            

Θεματικές Ενότητες        


Οι επιμέρους θεματικές ενότητες έχουν ως εξής:

Εισαγωγική Ενότητα - Χαιρετισμοί: Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία

Πρώτη Ενότητα: «Πράσινες» επενδύσεις» - Απλοποίηση διαδικασιών -  Περιβάλλον  

Δεύτερη Ενότητα:  Ηλεκτροκίνηση/ Εξοικονόμηση Ενέργειας/Οδοφωτισμός/Εργα  

Τρίτη Ενότητα: e-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ /Τεχνολογικές Αλλαγές /Τηλεργασία/ Υγεία / Ασφάλεια

Τα περιεχόμενα με μια ματιά      

                     

Για μια πληρέστερη εικόνα, κατά την εισαγωγική ενότητα θα αναπτυχθούν συνοπτικά οι λόγοι για τους οποίους  η κρίση της πανδημίας μπορεί να  μετατραπεί από τη χώρα μας σε ευκαιρία για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ειδική αναφορά στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας και στα διατιθέμενα μέσα για  την επιχειρηματική επανεκκίνηση και επενδύσεις. Ο ρόλος του τρέχοντος ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (αρχίζει το 2021),  το πρόγραμμα "Aντώνης Τρίτσης" , όπως επίσης η αξιοποίηση της επικείμενης  ευρωπαϊκής  βοήθειας  προς την Ελλάδα ύψους 32δισ. ευρώ  είναι επίσης θέματα που θα τεθούν με φόντο το υπό σκέψη και σχεδιασμό νέο μοντέλο ανάπτυξης.  Η επιχειρηματικότητα, οι  ιδιωτικές επενδύσεις, τα έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει παραγωγική αναδιάταξη & πρακτικές επισημάνσεις σχετικά με τη ρευστότητα, το επιχειρείν και την βιώσιμη  απασχόληση  για  την επανεκκίνηση είναι  επίσης  θέματα που θα συζητηθούν.  Κατά την εισαγωγική ενότητα θα παρέμβει, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος  κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ θα συμμετάσχουν με επίκαιρες σκέψεις και παρουσιάσεις  μεταξύ άλλων ,ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, τ. υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο κ. Γιώργος Στασινός πρόεδρος ΤΕΕ η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, ο κ. Πάρις Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζοντας τα τρέχοντα έργα με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Γιάννης Καπλανέλης, Γενικός Διευθυντής  HEPA Greece (Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου Ουγγαρίας), εκπρόσωπος της «Ελληνικής Παραγωγής»-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη και άλλοι σημαντικοί φορείς. Στο πλαίσιο εξάλλου  της ενότητας, θα υπάρξουν σύντομες τοποθετήσεις επενδυτών που θα αναφερθούν στις  επιχειρηματικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες  μετά τον κορωνοϊό, όπως ο κ. Tareq Al Jizawi , Διευθύνων Σύμβουλος  Globiled  κα.

             01 02 03 04 05

06 07 08 09 10

              11 12 13 14 15

              16 17 18 19 20

                                          21 22 30

                       23 24 25 26 28

 

«Πράσινες» επενδύσεις» - Απλοποίηση διαδικασιών -  Περιβάλλον   

 

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ενέργειας στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πακέτου  στήριξης  και οι τρέχουσες εξελίξεις στον κατεξοχήν αυτό στρατηγικό τομέα, με έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια, θα συζητηθούν στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ενέργειας στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού πακέτου  στήριξης  και οι τρέχουσες εξελίξεις στον κατεξοχήν αυτό στρατηγικό τομέα, με έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια, θα συζητηθούν στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου. Η προοπτική της «Πράσινης» Συμφωνίας (Green Deal) της ΕΕ  μετά τον κορωνοϊό  και  η εθνική προσήλωση στους στόχους  της  «καθαρής» ενέργειας  με  έμφαση στην  ανάπτυξη Ανανεώσιμων  Πηγών  Ενέργειας (ΑΠΕ),  στην  εξοικονόμηση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και τη  δίκαιη μετάβαση, αποτελούν  επίσης  βασικό αντικείμενο της ενότητας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί  στην απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών  της ΡΑΕ και στα νέα πληροφοριακά συστήματα της Αρχής ,στους  επικείμενους διαγωνισμούς για εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών της ΡΑΕ στις 29 Ιουλίου, στα μεγάλα αλλά και μικρά έργα που βρίσκονται  ήδη  σε εξέλιξη στον τομέα των ΑΠΕ και στα όποια  πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία τους έχουν δημιουργηθεί.  Ειδική αναφορά θα γίνει  στις προοπτικές κάλυψης του εθνικού στόχου για το 2030, σε θέματα χωροθέτησης και κοινωνικής αποδοχής των ΑΠΕ, ενώ θα παρουσιαστούν και τα νέα μεγάλα έργα στον τομέα των ΑΠΕ. Στην πρώτη ενότητα θα συμμετάσχουν η Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ),  με τον Δρ. Διονύση Παπαχρήστου, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΕMΠ, Διευθυντή  Δημοσίων Σχέσεων ΡΑΕ, ο οποίος θα αναφερθεί στο υπάρχον επενδυτικό ενδιαφέρον και απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών των ΑΠΕ ως κρίσιμη παράμετρος για μεγάλη αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας , όπως επίσης και στους επικείμενους ανά τεχνολογία διαγωνισμούς για εγκατάσταση νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών της ΡΑΕ στις 29 Ιουλίου, ο κ. Θανάσης Πετμεζάς, Διευθύνων Σύμβουλος, cosmoONE, ο οποίος θα παρουσιάσει τα νέα πληροφοριακά συστήματα υποβολής αιτημάτων παραγωγής ΑΠΕ της ΡΑΕ, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ,  η  ΔΕΗ Ανανεώσιμες η  οποία θα παρουσιάσει  τα σημαντικότερα έργα  ΑΠΕ της περιόδου μεταξύ των οποίων και το mega φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ο κ. Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος ΣΠΕΦ, και πολλοί ακόμα φορείς και επενδυτές του χώρου.

 

 

Ηλεκτροκίνηση: Σταθμοί φόρτισης, Δήμοι, άνοιγμα αγοράς   

 

Δύο εξίσου επίκαιρα θέματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης  ενότητας:   Δύο εξίσου επίκαιρα θέματα θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης  ενότητας:   Η ηλεκτροκίνηση και η εξοικονόμηση ενέργειας

 

Σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση:  Η  αναμενόμενη ραγδαία  ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης  τα επόμενα 2-3 χρόνια  (τοποθέτηση πανελλαδικά, 1.000 σταθμών  φόρτισης από τη ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς),η  άμεση προοπτική  ηλεκτροκίνητων  αστικών μεταφορών στις ελληνικές πόλεις  συμπληρωματικά προς τα δημόσια Μέσα Μεταφοράς, η προώθηση υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης  στους  χώρους των αεροδρομίων και σε δίκτυα Καταστημάτων σούπερ-μάρκετ είναι θέματα που θα συζητηθούν με την πρακτική τους διάσταση από τους άμεσα εμπλεκομένους. Αναφορά θα γίνει επίσης και στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης στα δημόσια μέσα μεταφοράς, στην ανάπτυξη δράσεων ηλεκτροκίνησης και  «έξυπνων» πόλεων στους Δήμους αλλά και στο ενδιαφέρον από πλευράς των εμπόρων-εισαγωγέων αυτοκινήτου. Η προοπτική δημιουργίας και στην Ελλάδα μονάδων παραγωγής εξαρτημάτων για  ηλεκτρικά οχήματα είναι θέμα που επίσης θα τεθεί. Στην δεύτερη ενότητα ( πάνελ ηλεκτροκίνησης)  ο κ. Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης, Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε θα αναπτύξει αναλυτικά το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ για την άμεση τοποθέτηση πανελλαδικά, 1.000 σταθμών φόρτισης και πώς αυτό θα υλοποιηθεί . Στις προοπτικές πώλησης ηλεκτρικών οχημάτων την προσεχή περίοδο και στο  ρόλο  των Εισαγωγέων- Εμπόρων Αυτοκινήτων στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης θα αναφερθεί ο  κ. Μιχάλης Μπαξεβάνης,  Α΄ Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εισαγωγέων-Εμπόρων Αυτοκινήτων- ΣΕΑΑ, στον  ειδικό ρόλο των Δήμων στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στις δημόσιες συγκοινωνίες θα  αναφερθεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος και  Ενέργειας ΚΕΔΕ ενώ θα υπάρξουν παρουσιάσεις και παρεμβάσεις παρόχων  υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) κα.

 

Εξάλλου, στο άνοιγμα της ενότητας ,  ο Γενικός  Γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος,  Aναπληρωτής Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα  θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την ηλεκτροκίνηση και την αδειοδότηση των υποδομών επαναφόρτισης

 

Εξοικονόμηση Ενέργειας και κατασκευαστικό restart   

 

Σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ), η σημασία  της για  το restart  της οικονομίας  και ειδικότερα για την ανάπτυξη του ευρύτερου κλάδου των κατασκευών,  οιΣε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας (ΕΞΕ), η σημασία  της για  το restart  της οικονομίας  και ειδικότερα για την ανάπτυξη του ευρύτερου κλάδου των κατασκευών,  οιτρόποι και το  νέο θεσμικό  πλαίσιο  που θα ενισχύσει τις επενδύσεις/ανακαινίσεις  στον κτιριακό τομέα ώστε να επιτευχθούν οι  στόχοι ενεργειακής απόδοσης στο γηρασμένο δυναμικό οικοδομών της χώρας  (ενσωμάτωση  στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας  2018/844 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, Energy Performance Building Directive II), η δημιουργία εφικτών λύσεων στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τα κίνητρα  που θα συνοδεύσουν το  νέο  «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»  και οι πόροι που θα διατεθούν είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν. Ένα ακόμα θέμα στο οποίο θα γίνει εκτεταμένη αναφορά είναι τα νέα έργα στον τομέα του υπαίθριου φωτισμού/οδοφωτισμού που εξελίσσονται αυτήν την περίοδο από Περιφέρειες και ΟΤΑ.  Ειδικότερα: Στους νέους ευρωπαϊκούς στόχους για την Εξοικονόμηση Ενέργειας  και την Κλιματική Αλλαγή και στα χρηματοδοτικά εργαλεία θα αναφερθεί ο κ. Βλάσης Οικονόμου,  Institute for European Energy and Climate Policy (IEECP,   για τη  διάγνωση και  ιεράρχηση ευκαιριών-αποτελέσματα ενεργειακών ελέγχων  θα αναφερθεί ο κ. Σάββας Λουϊζίδης, Υπεύθυνος Ενέργειας, LDK Consultants, για την   Ενεργειακή Αναβάθμιση και αξιοποίηση  από τις  Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών (Esco’s) του χρηματοδοτικού προγράμματος Electra θα μιλήσει ο κ. Άρης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, «ΖΕΒ ΑΕΕΥ», ενώ τις προοπτικές μεγάλων έργων  ΕΞΕ στον οδοφωτισμό θα παρουσιάσει  ο κ. Tareq Al Jizawi , Διευθύνων Σύμβουλος  Globiled .

 

 

e- ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ /Τεχνολογικές Αλλαγές /Τηλεργασία /Υγεία /Πρωτόκολλα Ασφάλειας   

 

Τα πρακτικά θέματα καθημερινής λειτουργίας και προστασίας από τον κορωνοϊό, που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις  επιστρέφοντας  σε πλήρη λειτουργία, αλλά και εφεξής μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τη νόσο θα συζητηθούν διεξοδικά  στην τρίτη ενότητα, όπως επίσης  οι επιπτώσεις  των τεχνολογικών  αλλαγών  που επιταχύνθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς κατά την πανδημία. Η κατακόρυφη άνοδος του ηλεκτρονικού επιχειρείν,  η  τηλεκπαίδευση, το crash-test  της  τηλεργασίας και το υπό σχεδιασμό νέο θεσμικό πλαίσιο είναι ορισμένες από αυτές.  Διεξοδική αναφορά θα γίνει επίσης σε νέα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας τα οποία προφανώς ήρθαν για να μείνουν.  Ειδικότερα:  Στα μέχρι σήμερα συμπεράσματα, στα  επόμενα βήματα και  στα σημεία προσοχής των επιχειρήσεων  σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα μιλήσει  η κα Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφάλειας Εργασίας -ΕΛΙΝΥΑΕ, στην  Τηλεκπαίδευση και Μετασχηματισμό  θα αναφερθεί ο κ. Γιάννης Αργυράκος, Director OTEAcademy, τις  προκλήσεις της πανδημίας και  την  Ασφάλεια της εργασίας, ως βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα παρουσιάσει ο κ. Γιώργος Λαμπρινός, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου GEP«, στη  νέα προοπτική του e-Eπιχειρείν και στα διαθέσιμα καινοτόμα εργαλεία θα αναφερθεί εκπρόσωπος του  HEPA  Greece  (Εθνικός Οργανισμός Εμπορίου Ουγγαρίας). Θα υπάρξουν επίσης παρουσιάσεις σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας και χαιρετισμοί εκ μέρους των  Υπουργείου Υγείας & ΕΟΔΥ.

 

 

Επισυνάπτονται η θεματολογία με το σχέδιο προγράμματος.Επισυνάπτονται η θεματολογία με το σχέδιο προγράμματος.Προσεχώς  θα ανακοινωθεί και το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Θεματολογία

Πρόγραμμα

Δελτίο Τύπου

 

 

 

 

Για Πληροφορίες και Εγγραφές: Οργανωτική  Γραμματεία  Α-Energy  Investments Initiative

Τ. 210 6912183, 210 6912505  Κ. 6974904165 &  K. 6978373031

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www. a-energy.gr

 

Τήρηση Πρωτοκόλλων Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης (αμφιθέατρο) θα τηρούνται πλήρως τα  πρωτόκολλα  προστασίας από την ΟΤΕAcademy

                         8 9 


 

 

ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΓΑ ΣΔΙΤ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Τρίτο φόρουμ για τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα
« ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ»

 

         Gen1

             Gen2 Gen3

 

 

Τα  18  νέα έργα ΣΔΙΤ στο φόρουμ  της Α-Εnergy

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες της Πρωτοβουλίας  Α- Energy,

Οι Συμπράξεις ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα μπαίνουν για καλά στη ζωή μας  με  θετικές προοπτικές και για τις δυο πλευρές, όπως φάνηκε στο   τρίτο  ετήσιο φόρουμ  για  τις  ΣΔΙΤ  της Α- Energy που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου  με  τη συμμετοχή και  συνεργασία των  άμεσα εμπλεκόμενων  υπουργείων και  επιχειρηματικών/επενδυτικών φορέων. Η  αθρόα συμμετοχή από  περίπου  250 στελέχη του ιδιωτικού τομέα, επενδυτές, μελετητές , εκπροσώπους  του τραπεζικού τομέα, το ουσιαστικό ενδιαφέρον , οι ερωτήσεις που έγιναν αλλά κυρίως οι ανακοινώσεις των αρμοδίων σχετικά με  τα νέα  έργα  ΣΔΙΤ  και το  πότε ακριβώς θα προκηρυχθούν χαρακτήρισαν την εκδήλωση.   Όσοι δε πίστεψαν στον θεσμό  σήμερα  δικαιώνονται καθώς η αγορά ανοίγει με πολλά και σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς.

 

Οι αρμόδιοι ομιλητές  αναφέρθηκαν σε 18  νέα  έργα με  Σύμπραξη  Δημοσίου  και  Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) . Από  αυτά  τα  12,  συνολικής  αξίας 1,5 δις. ευρώ  είναι  ήδη δρομολογημένα , ενώ  οι διαγωνισμοί για τα  υπόλοιπα έξι, που ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.  

 

Το  μήνυμα που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία  των υπουργείων Ανάπτυξης , Περιβάλλοντος και  Υποδομών ήταν ξεκάθαρο: Το συνόψισε, μεταφέροντας  τον προσωπικό χαιρετισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και  Ενέργειας  κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Γενικός  Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  κ. Μανώλης  Γραφάκος  ως εξής: «Τα έργα με Σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μονόδρομο   και   θα διευκολυνθούν σε όσους  τομείς  υπάρχει σχετική  ανάγκη και  δυνατότητα. Είτε πρόκειται για  απορρίμματα, είτε  για κτίρια, είτε για  οδικούς άξονες , είτε για ενέργεια -  οδοφωτισμούς  και τηλεπικοινωνίες». Εξειδικεύοντας στο κρίσιμο  θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων ο  κ. Γραφάκος προανήγγειλε  επίσης την τροποποίηση του εθνικού σχεδιασμού  υπέρ της τόνωσης του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της δυνατότητας καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας , η οποία εφεξής θα επιτραπεί.  

          4 5

                           6 7

Θεαματική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος

 

Από τη  δική  του  πλευρά,  ο  Γενικός  Γραμματέας  Ιδιωτικών Επενδύσεων  και  ΣΔΙΤ  κ. Νίκος  Μαντζούφας, επιβεβαίωσε με  βάση τρέχοντα στοιχεία,  τη  θεαματική  αύξηση του  διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την  Ελλάδα συνολικότερα  αλλά και για  τα έργα  ΣΔΙΤ  ειδικότερα,  όπου  η  χώρα μας  κατέχει  την 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 135 χώρες  στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών.  Παρουσίασε αναλυτικά, τον  χάρτη  των 12 νέων έργων ΣΔΙΤ συνολικής αξίας  1,5 δις. ευρώ  κάποια  από τα οποία  βρίσκονται  ήδη σε  φάση ανταγωνιστικού διαλόγου  ενώ κάποια άλλα προκηρύσσονται αυτήν την περίοδο.  Στα νέα έργα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Υποδομών που θα προκηρυχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες,  αναφέρθηκε ο   Γενικός  Γραμματέας  Υποδομών  κ. Γιώργος  Καραγιάννης, ενώ  ο  Περιφερειάρχης Αττικής  Γιώργος Πατούλης, παρουσίασε επίσης για πρώτη φορά τις δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, η προκήρυξη των οποίων επίσης προετοιμάζεται.  Χαιρετισμό  στο συνέδριο απηύθυνε η  ΚΕΔΕ με τον  Γενικό Γραμματέα της κ. Δημήτρη  Καφαντάρη, ο  Γενικός Γραμματέας  ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος  με τον ειδικό του σύμβουλο κ. Π. Ευγενικό, ο κ. Κωνσταντίνος  Αραβώσης,  Γενικός Γραμματέας  Φυσικού  Περιβάλλοντος  και  Υδάτων  με τον σύμβουλο ΥΠΕΝ  κ.  Βασίλη  Λιόγκα  και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών - ΣΕΓΜ  ενώ σειρά διακεκριμένων ομιλητών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν αναλυτικά ορισμένα  από τα  πλέον σημαντικά νέα έργα ΣΔΙΤ.

 

8 9 10b  11

12b 13 14b 16 15
                                      

 

Οι  Τιμητικές  διακρίσεις
Αυτοί που πίστεψαν, υλοποίησαν με επιτυχία και διέδωσαν το θεσμό ΣΔΙΤ


Ως επιστέγασμα, οι τιμητικές διακρίσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών σε φορείς επενδυτές και ενημερωτικά μέσα που προώθησαν ή/ και υλοποίησαν με επιτυχία έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, ενώ  έδωσαν και συνολικότερη ώθηση στην  ανάπτυξη του θεσμού  «ζέσταναν» την ατμόσφαιρα,  υπενθυμίζοντας βέβαια ότι πίσω από ένα επιτυχημένο έργο υπάρχει πάντα μεγάλος κόπος, ευθύνη, χρόνος και αγωνία και για τις δυο πλευρές.    

Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν: Η   Ειδική  Γραμματεία  ΣΔΙΤ  γιατί  κράτησε σταθερό και χωρίς  ασυνέχεια το τιμόνι των έργων ΣΔΙΤ στη διάρκεια της κρίσης , η  Περιφέρεια  Κεντρικής  Μακεδονίας γιατί στράφηκε στη μέθοδο ΣΔΙΤ για την υλοποίηση σημαντικών έργων στην ενέργεια, ο ΦοΔΣΑ  Κεντρικής Μακεδονίας για τη  Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι  το μεγαλύτερο υπό υλοποίηση έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, αλλά και για την πρόσφατη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, η  ανάδοχος του ίδιου έργου Ανώνυμη Εταιρία  Ειδικού Σκοπού ΣΙΡΡΑ Α.Ε (στην ΣΙΡΡΑ συμμετέχει η Κοινοπραξία ARCHIRODON GROUP - INTPAKOM ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ENVITEC Α.Ε.) για την επιτυχή ολοκλήρωση της μονάδας,  ο  ΟΑΣΑ για  την υλοποίηση της τηλεματικής και  του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ως έργα  με ιδιαίτερη  απήχηση  στο ευρύ κοινό , η  ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την προτεραιότητα που έδωσε ως επενδυτής στα έργα ΣΔΙΤ, αλλά και για την ταχύτητα και ακρίβεια υλοποίησης που υλοποίησε τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Ηπείρου, η ΗΛΕΚΤΩΡ γιατί η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων της  Κοζάνης την οποία κατασκεύασε και στην οποία συμμετέχει ως  επενδυτής  άνοιξε το δρόμο στα  περιβαλλοντικά ΣΔΙΤ, η ΖΕΒ ΑΕΕΥ γιατί προώθησε την ενεργειακή εξοικονόμηση με συμμετοχή ιδιώτη-επενδυτή την περίοδο της κρίσης .

 

17 18 19

20 21 22 23b

                       24 25 26 27

 

Στον τομέα εξάλλου  ενημέρωσης για τα έργα ΣΔΙΤ  διάκριση έλαβε το www.euro2day για τη συστηματική ενημέρωση σχετικά με το θεσμό ΣΔΙΤ, το  www.energypress.gr   διακρίθηκε για τo πρωτότυπo ενεργειακό  ρεπορτάζ, το  www.Ecopress για το συστηματικό περιβαλλοντικό ρεπορτάζ, ενώ στον τομέα επικοινωνίας των έργων, διάκριση έλαβε το ελληνικό τμήμα της Αction Global Communications.  
Προσωπική  τέλος Διάκριση απονεμήθηκε στον  Γιώργο  Πατούλη , Περιφερειάρχη Αττικής, πρώην Πρόεδρο ΚΕΔΕ για την  διαχρονική υποστήριξη  της ανάπτυξης  περιβαλλοντικών και ενεργειακών έργων στους ΟΤΑ την περίοδο που διετέλεσε πρόεδρος της ΚΕΔΕ

          
ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΑ  ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Ομιλίες και παρουσιάσεις

                                                  Για πληροφορίες: Τηλέφωνα  210-6912183 210-6912505 Κ. 6974904165  
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. www a-energy.gr

 

 

ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΓΑ ΣΔΙΤ

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
   ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΓΑ ΣΔΙΤ

16 Δεκεμβρίου 2019,  Αthens Divani Caravel,   ώρες  10.30πμ - 18.00μμ

 

prosklisi

 

 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες του φόρουμ  A- ENERGY,
 
Η νέα γενιά έργων  με Σύμπραξη Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα είναι το βασικό θέμα του επίκαιρου επενδυτικού φόρουμ  με θέμα  «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ / ΕΝΕΡΓΕΙΑ   ΥΠΟΔΟΜΕΣ    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»  που θα πραγματοποιηθεί στις  16 Δεκεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο  Athens Divani Caravel..
 
Πρόκειται για την τρίτη ετήσια εκδήλωση με αποκλειστικό θέμα τα έργα  και τον θεσμό των ΣΔΙΤ στα πλαίσια των ενημερωτικών δραστηριοτήτων του επενδυτικού φόρουμ Α - Energy Investments με την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία των άμεσα ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων υπουργείων, περιφερειών και συνολικότερα οργανισμών που ήδη αναπτύσσουν έργα με ΣΔΙΤ  (ή ετοιμάζονται να αναπτύξουν) και ασφαλώς των ενδιαφερόμενων ιδιωτών επενδυτών , μελετητών-συμβούλων  και εκπροσώπων του ευρύτερου κατασκευαστικού κλάδου.
 
Βασικός στόχος  της  είναι να μεταφέρει επιτυχημένες εμπειρίες αλλά και δυσκολίες, να παράσχει πρακτική και πρωτότυπη πληροφόρηση στους άμεσα ενδιαφερόμενους, να φωτίσει άγνωστες πτυχές του θεσμού, αλλά και να συνδέσει τις ΣΔΙΤ με τους αναπτυξιακούς στόχους (διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης) ταυτόχρονα όμως και με τους απαιτητικούς στόχους απορρόφησης του ΕΣΠΑ και  λοιπών ευρωπαϊκών πόρων που έχουν τεθεί σε εθνικό επίπεδο.
                 

Η νέα γενιά έργων

 

Τα καίρια ερωτήματα που θα τεθούν στο κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και μετά από δέκα σχεδόν χρόνια ωρίμανσης και ανάπτυξης του θεσμού των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα στην Ελλάδα  είναι : Ποια η προοπτική των ΣΔΙΤ στη  νέα προγραμματική περίοδο, και πώς θα «κλείσουν» αυτά που ήδη τρέχουν;  Αμεση επιτάχυνση των ρυθμών ωρίμανσης των έργων. Ευκαιρίες  αλλά και προκλήσεις υλοποίησης.  Πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν. Ποιοι είναι οι προτεινόμενοι τρόπο καλύτερης αξιοποίησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος των ιδιωτών; Ποια είναι τα άμεσα σχέδια επέκτασης του θεσμού των ΣΔΙΤ στις  κτιριακές  υποδομές και στους οδικούς άξονες; Ποια και πόσα νέα έργα με Σύμπραξη μπορούν να υλοποιηθούν στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων; Και, τι γίνεται με τα σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού των ευρυζωνικών δικτύων όπως επίσης και με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης;
 Ποια η συμβολή των ΣΔΙΤ στην περιφερειακή /τοπική οικονομία.  Αλλά και ποιες είναι οι βασικές παράμετροι υποδοχής και αποδοχής των έργων αυτών από την Κοινωνία και ιδιαίτερα των περιβαλλοντικών ;
 
Τα παραπάνω ερωτήματα θα απαντηθούν ανάμεσα σε πολλά άλλα από τους 30 περίπου διακεκριμένους ομιλητές  που λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση. Οι εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν  δυο  εξειδικευμένα workshops,  από τα οποία το ένα αφορά  τους τομείς   ενέργεια υποδομές –τηλεπικοινωνίες και το άλλο τη διαχείριση απορριμμάτων.   Κατά τη διάρκειά τους  θα  γίνουν πρωτότυπες παρουσιάσεις νέων έργων που υλοποιούνται με ΣΔΙΤ  θα  αναπτυχθούν τεχνικά, νομικά και  χρηματοοικονομικά θέματα   και   θα κατατεθούν εμπειρίες από την υλοποίηση, σκέψεις και προτάσεις βελτίωσης αλλά και  προτάσεις νέων έργων με έμφαση στα θέματα αναφοράς.
                  

 

Οι ομιλητές
 

Η συμμετοχή, τόσο από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας –Περιφερειών και ΟΤΑ όσο και από πλευράς του ιδιωτικού τομέα - επενδυτών συμβούλων-μελετητών αλλά και χρηματοδοτικών οργανισμών είναι σημαντική και σε υψηλότατο επίπεδο .

                    1 2 3 4 5

           6 7 8 9 10

                     11 12 13 14 15


Οι εργασίες  της πρωϊνής συνεδρίας θα ανοίξουν με χαιρετισμό του κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές της εκδήλωσης οι κκ:  Νίκος Μαντζούφας, Γενικός  Γραμματέας Στρατηγικών και  Ιδιωτικών  Επενδύσεων , Μανώλης Γραφάκος,  Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης  Αποβλήτων, Γιώργος Καραγιάννης, Γενικός  Γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος  Αραβώσης,  Γενικός  Γραμματέας  Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Γιώργος  Πατούλης,  Περιφερειάρχης Αττικής,  Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Μέλος ΔΣ ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης  Γεράνης,  Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας , Γιάννης Λυμπέρης, Δήμαρχος Ηλιδας, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Ηλείας , Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ, Γιώργος Αγραφιώτης, Γενικός Διευθυντής «ΤΕΡΝΑ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», Πάρης  Μπίλλιας,  Αντιπεριφερειάρχης  Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας, Βασίλης Λιόγκας, Σύμβουλος Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Καλέργης, Πρόεδρος,  Συνδέσμου  Ελληνικών  Γραφείων Μελετών ,  Ντίνος Παπαπολύζος, Διευθύνων Σύμβουλος  TREK  Development Α.Ε. - Τεχνικός Σύμβουλος έργων, Αρης  Παπαδόπουλος, Πρόεδρος και  Διευθύνων Σύμβουλος  «ΖΕΒ ΑΕΕΥ» , Φραγκίσκος Τοπαλής, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών  και  Μηχανικών Υπολογιστών  ΕΜΠ,  Κωνσταντίνος  Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης Προσωπικού και Φοιτητικής  Μέριμνας,  Πανεπιστήμιο Κρήτης , Φωτεινή Σάχνικα, Εταίρος, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες  Δικηγ.Εταιρία,  Εκπρόσωποι  Διοίκησης  ΟΑΣΑ , Διοίκησης  Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (ΚτΥπ ΑΕ),  εκπρόσωπος  Περιφέρειας Πελοποννήσου κα. Χαιρετισμό έχουν επίσης κληθεί να απευθύνουν στο συνέδριο  ο κ. Γιάννης  Τσακίρης, Υφυπουργός  Ανάπτυξης, αρμόδιος για  ΕΣΠΑ και  ΠΔΕ, ο  κ. Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης  και  Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και  εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

 

                      16 17 18 19 20

                                 21 22 23 24 25

                                                                               26 27

Συντονισμό των εργασιών και των  work-shops θα κάνουν οι κκ . Γιώργος Ηλιόπουλος, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων- ΕΕΔΣΑ, Πέτρος Σφηκάκης, Διευθύνων Εταίρος, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες  Δικηγορική Εταιρία, Γιάννης Κίτσος, Πρόεδρος Τμήματος, Αρχή  Εξέτασης Προδικαστικών    Προσφυγών (A.E.E.Π.) , Γιώργος Σιδερής, Επιστημονικός  Συνεργάτης  A -Energy.

Οι υποστηρικτές

Χορηγοί του συνεδρίου είναι η δικηγορική εταιρεία «LEXPARTNERS Σφηκάκης &Συνεργάτες», η « ΖΕΒ ΑΕΕΥ», εταιρία Ενεργειακών Υπηρεσιών- Εsco  και  υποστηρικτής είναι  η  « TREK  Development Α.Ε. - Τεχνικός Σύμβουλος έργων».  

 

Οι τιμητικές διακρίσεις

Με την ευκαιρία εξάλλου των εργασιών και στο πλαίσιο ενθάρρυνσης του θεσμού ΣΔΙΤ στην Ελλάδα θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις φορέων, επενδυτών και ενημερωτικών μέσων που προώθησαν ή/ και υλοποίησαν με επιτυχία έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, υποστήριξαν  και ενημέρωσαν σωστά το άμεσα ενδιαφερόμενο αλλά και το ευρύτερο κοινό σχετικά με το θεσμό , ενώ τέλος έδωσαν συνολικότερη ώθηση στην ανάπττυξη του θεσμού.

                     

Πρόγραμμα

 

 

 

 

Για Πληροφορίες και Εγγραφές:

Τ. 210 6912183, 210 6912505  Κ. 6974904165 (κα.Τζουμάρα, κ. Βέλλιος)

Για το Επιστημονικό Πρόγραμμα: Κ. 6978373031

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www. a-energy.gr

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

  ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ

 

               PHOTO 1 PHOTO 2 PHOTO 3 PHOTO 4

 

 

Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας:
Το ξεκίνημα μιας ώριμης αγοράς!

            

 

Η αγορά «διψά» για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας ανεξάρτητα από τις τεχνολογίες και το μέγεθος των επενδύσεων. Θεωρεί την αποθήκευση προνομιακό χώρο για επενδύσεις αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των περισσότερων ΑΠΕ και, ιδιαίτερα, της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας με   αυτόνομα συστήματα ΑΠΕ και ενσωμάτωση της παραγόμενης ενέργειας μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικής ισχύος στο σταθερό ηλεκτρικό δίκτυο διανομής.  Περιμένει δε  από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δώσει το συντομότερο δυνατό,  τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις υπηρεσίες της Κομισιόν, το πρώτο σχέδιο κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την εγκατάσταση, λειτουργία και τιμολόγηση αποθηκευτικών σταθμών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά «διψά» για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας ανεξάρτητα από τις τεχνολογίες και το μέγεθος των επενδύσεων. Θεωρεί την αποθήκευση προνομιακό χώρο για επενδύσεις αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των περισσότερων ΑΠΕ και, ιδιαίτερα, της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας με   αυτόνομα συστήματα ΑΠΕ και ενσωμάτωση της παραγόμενης ενέργειας μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικής ισχύος στο σταθερό ηλεκτρικό δίκτυο διανομής.  Περιμένει δε  από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δώσει το συντομότερο δυνατό,  τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις υπηρεσίες της Κομισιόν, το πρώτο σχέδιο κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την εγκατάσταση, λειτουργία και τιμολόγηση αποθηκευτικών σταθμών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. 

 

Πρόκειται για το συνοπτικό συμπέρασμα των εργασιών του πρόσφατου επιστημονικού - επενδυτικού συνεδρίου: «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ –ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ» που διοργανώθηκε με επιτυχία και συμμετοχή πλήθους ενδιαφερομένων στις 15 Ιουλίου  στην Αθήνα. Ο μεγάλος αριθμός (περίπου 180 άτομα κορυφαία κυρίως  στελέχη του ενεργειακού χώρου) και το αδιάπτωτο  ενδιαφέρον  για τις πρωτότυπες ομιλίες και παρουσιάσεις που έγιναν από τους διακεκριμένους ομιλητές χαρακτήρισαν την εκδήλωση.

 

 

 Ο «οδικός» χάρτης για την αποθήκευση ενέργειας

 

                  PHOTO 5 PHOTO 6 PHOTO 7 

               PHOTO 8 PHOTO 9 PHOTO 10

           PHOTO 11 PHOTO 12 PHOTO 13 

 

Σημειώνεται ότι το φόρουμ «άνοιξε» το  σημαντικό αυτό θέμα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ΡΑΕ (με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιήθηκε το συνέδριο) επεξεργάζεται τα συμπεράσματα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.  Από την δική του πλευρά  το ΕΜΠ κατέθεσε πρωτότυπα στοιχεία  της μελέτης του για την  ανάπτυξη  των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της αποθήκευσης ενέργειας.  Όπως επίσης αναφέρθηκε, η διαθεσιμότητα και ο αξιόπιστος τρόπος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συνδράμει στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), τουλάχιστον μέσα στις πόλεις, με εμφανή θετικά αποτελέσματα στο αστικό περιβάλλον. Μπορεί να ικανοποιήσει και να προστατεύσει τους καταναλωτές σε περιπτώσεις black-out, καθώς και να μειώσει την καταναλισκόμενη ενέργεια στις ώρες αιχμής, όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο υψηλό. Εξισορροπεί  επίσης την  ηλεκτρική  ισχύ  από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου οι μονάδες να λειτουργούν αποδοτικά υπό σταθερό φορτίο, αποφεύγοντας δηλαδή τις αυξομειώσεις της παραγόμενης ισχύος. Τέλος, αποθηκεύει  την περίσσεια  ενέργεια στα χρονικά διαστήματα με μικρότερη κατανάλωση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ωρών αιχμής, μειώνει το  οριακό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μείωση των φορτίων αιχμής και τέλος βελτιώνει την ποιότητα ηλεκτρικού ρεύματος με ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων έντασης και συχνότητας του ηλεκτρικού ρεύματος.Σημειώνεται ότι το φόρουμ «άνοιξε» το  σημαντικό αυτό θέμα σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ΡΑΕ (με τη συνεργασία της οποίας πραγματοποιήθηκε το συνέδριο) επεξεργάζεται τα συμπεράσματα της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.  Από την δική του πλευρά  το ΕΜΠ κατέθεσε πρωτότυπα στοιχεία  της μελέτης του για την  ανάπτυξη  των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια και περιέγραψε τον «οδικό χάρτη» της αποθήκευσης ενέργειας.  Όπως επίσης αναφέρθηκε, η διαθεσιμότητα και ο αξιόπιστος τρόπος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συνδράμει στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο), τουλάχιστον μέσα στις πόλεις, με εμφανή θετικά αποτελέσματα στο αστικό περιβάλλον. Μπορεί να ικανοποιήσει και να προστατεύσει τους καταναλωτές σε περιπτώσεις black-out, καθώς και να μειώσει την καταναλισκόμενη ενέργεια στις ώρες αιχμής, όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο υψηλό. Εξισορροπεί  επίσης την  ηλεκτρική  ισχύ  από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου οι μονάδες να λειτουργούν αποδοτικά υπό σταθερό φορτίο, αποφεύγοντας δηλαδή τις αυξομειώσεις της παραγόμενης ισχύος. Τέλος, αποθηκεύει  την περίσσεια  ενέργεια στα χρονικά διαστήματα με μικρότερη κατανάλωση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ωρών αιχμής, μειώνει το  οριακό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μείωση των φορτίων αιχμής και τέλος βελτιώνει την ποιότητα ηλεκτρικού ρεύματος με ελαχιστοποίηση των διακυμάνσεων έντασης και συχνότητας του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Τα σχετικά videos της εκδήλωσης που προβλήθηκε και σε ζωντανή διαδικτυακή  μετάδοση  (Live-streaming) είναι ανεβασμένα στα εξής links:

 https://youtu.be/fomGW7wxN5E α΄μέρος συνεδρίου και  

https://youtu.be/OXQrg0V31Pk    β΄ μέρος συνεδρίου.  

 

Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανέβουν στο παρόν site οι ομιλίες, η έκθεση δημοσιότητας  και λοιπό φωτογραφικό υλικό. Το φόρουμ Α-Energy προετοιμάζει επίσης  μια έκθεση συμπερασμάτων που θα δημοσιοποιηθεί και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς του συνεδρίου θα προωθηθεί προς όλους όσους έλαβαν μέρος, προς τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γενικά προς το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται.

 

PHOTO 14 PHOTO 15 PHOTO 16 PHOTO 17

Ομιλίες και παρουσιάσεις

 

Ευχαριστούμε θερμά για μια ακόμα φορά τους φίλους και συνεργάτες του φόρουμ για το ενδιαφέρον και την ενεργό συμμετοχή τους 

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Τ: 210 6912183 | 210 6912505

Κ: 6974904165

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www. a-energy.gr

 

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ-ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
   ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ   ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΠΕ

15  Ιουλίου 2019,  Αthens Divani Caravel,   ώρες  10.00πμ - 17.00μμ

 

prosklisi

 

Αυλαία για την Αποθήκευση Ενέργειας

            

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΑΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ
«Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια:  Αποθήκευση- Νέα Έργα ΑΠΕ»
    15  Ιουλίου 2019, Ξενοδοχείο Athens Divani Caravel  

 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

 

Με  μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε  το επίκαιρο επιστημονικό-επενδυτικό φόρουμ με θέμα «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια: Αποθήκευση-Νέα Έργα ΑΠΕ» που θα πραγματοποιηθεί στις 15  Ιουλίου 2019, στο ξενοδοχείο Athens Divani Caravel και ώρες 10.15πμ-17.00μμ.

 

Ο καταλυτικός ρόλος της  Αποθήκευσης  Ενέργειας  για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών  Ενέργειας και το υπό διαμόρφωση σχετικό θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, τα  νέα  έργα και Επενδυτικά Προγράμματα  στον τομέα των ΑΠΕ, η χρηματοδότηση και  οι επιστημονικές καινοτομίες στην καθαρή ενέργεια είναι τα βασικά θέματα του επιστημονικού-επενδυτικού φόρουμ  που   θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15  Ιουλίου 2019, στο ξενοδοχείο Athens Divani Caravel με τίτλο «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια: Αποθήκευση-Διασυνδέσεις-Νέα Έργα ΑΠΕ»

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τον επιστημονικό συντονισμό του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου-ΕΜΠ  και  ειδικότερα της  Σχολής   Μηχανολόγων Μηχανικών-Εργαστήριο Υδροδυναμικών  Μηχανών, τη  συμμετοχή επίσης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, τη  συνεργασία  και συμμετοχή  της  Ρυθμιστικής  Αρχής Ενέργειας  καθώς επίσης των συναρμόδιων για  τις  ΑΠΕ  δημόσιων/ ιδιωτικών  φορέων όπως  επίσης  και  εκπροσώπων της  αγοράς. Έχουν επίσης κληθεί να συμμετάσχουν   αρμόδιοι  ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς, όπως επίσης επενδυτές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό. Διοργανωτής είναι  η  πρωτοβουλία  και το φόρουμ  Α-Energy  Investments  στα πλαίσια των τακτικών δραστηριοτήτων τους  για  την προώθηση της  καθαρής ενέργειας στη χώρα μας.Θέματα που θα συζητηθούν 

 

a b c d

 

Ο ειδικός ρόλος και οι άμεσες προοπτικές της αποθήκευσης ενέργειας  αφενός για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος και αφετέρου για  το μηδενισμό της απορριπτόμενης ενέργειας ΑΠΕ.  Το υπό διαμόρφωση  νέο κανονιστικό  και ρυθμιστικό πλαίσιο για την εγκατάσταση, λειτουργία και τιμολόγηση αποθηκευτικών σταθμών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της   τρέχουσας  δημόσιας διαβούλευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. 

 

 Ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο – Η δημόσια διαβούλευση

Mε τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων να έχουν ήδη υποβληθεί και τη Ρυθμιστική Αρχή να προχωρά αυτήν την περίοδο στην αξιολόγηση, η οικονομική βιωσιμότητα/τιμολόγηση, η συμμετοχή   στις αγορές ενέργειας   και η αδειοδότηση   των Αποθηκευτικών Σταθμών Μεγάλης Κλίμακας και των Διεσπαρμένων Αποθηκευτικών Σταθμών παραμένουν τα μεγάλα ζητούμενα της περιόδου.

 

Τα νέα έργα ΑΠΕ

Η προοπτική των νέων έργων που προέκυψαν στα πλαίσια των πρόσφατων μειοδοτικών διαγωνισμών αλλά και η προοπτική των μικρότερων εκτός διαγωνισμών έργων   είναι ένα ακόμα επίκαιρο θέμα της εκδήλωσης με τον τομέα της καθαρής ενέργειας να αναδεικνύεται ως ο πραγματικός πρωταγωνιστής  στην προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτών της περιόδου. Στρατηγικοί επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους ο  Όμιλος ΔΕΗ, ο Όμιλος ΕΛΠΕ και άλλοι όμιλοι θα παρουσιάσουν νέα έργα και επενδυτικά προγράμματα, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα και σε νεοεισερχόμενους  στον τομέα της καθαρής ενέργειας επιχειρηματικούς ομίλους και εταιρείες να παρουσιάσουν έργα και απόψεις τους. Παράλληλα και οι μικρότεροι επενδυτές (πρωτίστως της αγοράς των φωτοβολταϊκών) θα έχουν τη δυνατότητα  παρουσιάσεων/ τοποθετήσεων  σε ενότητα αμέσου ενδιαφέροντός τους.

 

Οι επιστημονικές καινοτομίες

Οι επιστημονικές καινοτομίες στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και των  ΑΠΕ συνολικότερα,   αλλά και ο  ειδικός  ρόλος των  τοπικών κοινωνιών για την επιτυχία  των έργων  της «καθαρής ενέργειας» είναι επίσης θέματα που θα αναδειχθούν στα πλαίσια των επίκαιρων παρουσιάσεων.

      

 Οι Ομιλητές 

 

          1 a1 3 4 5

  6 7 8 9 10 alexandra

    viougiouklakis1 12 13 14 15 b1

                                                    d1 g1 g2

 

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές της εκδήλωσης , ο κ. Δημήτρης Παπαντώνης, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, ο Δρ. Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής& Πρόεδρος ΕΚΕΦΕ-ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ,  ο  κ.  Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, Μέλος Ολομέλειας ΡΑΕ, ο  κ. Γιώργος Ανδριώτης, Αντιπρόεδρος ΔΕΗ,  ο κ. Γιάννης Κοπανάκης, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης,  Όμιλος ΔΕΗ Α.Ε., ο Δρ.  Διονύσιος Παπαχρήστου, συντονιστής Ομάδας Διαγωνισμών ΑΠΕ και διευθυντής Γραφείου Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ο  κ. Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος ΣΕΦ, ο κ. Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος ΣΕΦ , η  κα Γιούλα Τσικνάκου, Διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή , η κα Μαβίκα Ηλιού, Director & Group ESMS Officer, Εταιρική & Επενδυτική Τραπεζική - Wholesale Products, Green Banking & Αναπτυξιακά Προγράμματα, Τράπεζα  Πειραιώς, ο κ. Χρυσόστομος Χρηστίδης, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου,  Γενικός Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ , η κα Iσμήνη Δημητριάδου, Στέλεχος τμήματος πολιτικής ανάπτυξης και αποθήκευσης ενέργειας, ΡAE, ο κ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, o Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, Αντιπρόεδρος Εuropean Renewable Energies Federation, ο κ. Κωστής Σταμπολής, Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης-ΙΕΝΕ, Μέλος Επιτροπής για το ΕΣΕΚ, ο κ. Γιώργος Σταματάκης, Διευθυντής Κέντρο Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων  ΔΕΗ, o Δρ. Αθανάσιος Στούμπος,  Διευθυντής Ερευνών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, o κ. Γιώργος Χριστοφορίδης,  Αν. καθηγητής  Παν/μιο  Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι επίσης της Διεύθυνσης Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΔΕΔΔΗΕ, και άλλων σημαντικών φορέων.

 

Συντονισμό των θεματικών ενοτήτων  του συνεδρίου έχουν κληθεί να κάνουν  η κα Αλεξάνδρα  Σδούκου, σύμβουλος Προέδρου της ΝΔ  για  θέματα Ενέργειας   και  Περιβάλλοντος, ο κ. Γιάννης  Βουγιουκλάκης, στέλεχος  Giz, το  Εργαστήριο Υδροδυναμικών  Μηχανών ΕΜΠ  και  το ΚΑΠΕ.

 

Χαιρετισμούς εξάλλου στην εκδήλωση έχουν κληθεί  να απευθύνουν ανάμεσα σε άλλους ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού  για την Ενέργεια και το Κλίμα –ΕΣΕΚ και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου.

 

Συμμετέχοντες φορείς

Η  ΡΑΕ, το Πολυτεχνείο (επιστημονικός συντονιστής), οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το ΚΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ΣΕΦ, ο ΣΠΕΦ, το Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων της ΔΕΗ (ΚΔΕΠ) και άλλοι επιστημονικοί, δημόσιοι, ιδιωτικοί και επιχειρηματικοί φορείς έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ενεργά  στις επίκαιρες εργασίες. Την εμπειρία τους έχουν  επίσης κληθεί να μεταφέρουν αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

                     

Πρόγραμμα

 

 

 

 

Για Πληροφορίες και Εγγραφές:

Τ. 210 6912183, 210 6912505  Κ. 6974904165 (κα.Τζουμάρα, κ. Βέλλιος)

Για το Επιστημονικό Πρόγραμμα: Κ. 6978373031

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www. a-energy.gr