30June2016

 

Μάϊος 2016 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «Βόρεια Ελλάδα και διαχείριση απορριμμάτων»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ / ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ FORUM ΤΗΣ A-ENERGY:

«Βόρεια Ελλάδα και διαχείριση απορριμμάτων»

 

      PANEL 6 GENIKI 1 PANEL 1

 

«ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΩΜΑ…»

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι της A-Energy,

 

Η διαβεβαίωση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι «τα απόβλητα αποτελούν μία από τις σημαντικότερες κυβερνητικές προτεραιότητες» και η διαπίστωση ότι, «τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα», συνοψίζουν το περιεχόμενο, τη συλλογική αντίληψη αλλά και το επίπεδο των εργασιών του πρόσφατου φόρουμ της πρωτοβουλίας A-Energy Investments με θέμα, «Βόρεια Ελλάδα και Διαχείριση απορριμμάτων» (20 Μαΐου, ξενοδοχείο Hyatt, Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία του Money Show).

 

Αναλυτικότερα:

 

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: «ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ»

 

KOUROUMPLISΚορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και θέμα πολιτιστικής και κοινωνικής αισθητικής χαρακτήρισε προχθές ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, από το βήμα του forum «Βόρεια Ελλάδα και Διαχείριση Απορριμμάτων» .

 

Κλείνοντας εξάλλου τις εργασίες του ίδιου forum που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, από την επιχειρηματική Πρωτοβουλία A-Energy Investments, ο κ. Κουρουμπλής, ανακοίνωσε ότι θα περιμένει την ΚΕΔΕ, προκειμένου να υποβάλλει στο Υπουργείο την ολοκληρωμένη πρόταση των δήμων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, πριν προχωρήσουν στην τελική επεξεργασία του επικείμενου νομοσχεδίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών: «Θα προχωρήσουμε σε θεσμοθέτηση που θα δώσει πραγματικές λύσεις με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και οπωσδήποτε σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στη μη επίτευξη, μέχρι σήμερα, συμφωνίας των δήμων της Ηλείας για το κατεπείγον θέμα διαχείρισης αποβλήτων στην Ηλεία, παρά τον χρόνο και την «φαιά ουσία» που και ο ίδιος προσωπικά κατέβαλε. Διατύπωσε πάντως τη βεβαιότητα ότι και σ’ αυτό το θέμα πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία, καθώς πράγματι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και από το παρελθόν, που όμως πρέπει να ξεπεραστούν.

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΕ: «Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΗ»

 

PATOULISΑπό τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα νέα νομοθετικά εργαλεία θα δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια γίνεται με επιτυχία στην Ευρώπη.

 

Στην Ελλάδα βέβαια, επειδή τα κενά των παλαιοτέρων ετών είναι πάρα πολλά θα απαιτηθεί πολλαπλάσια προσπάθεια για να ξεπεραστούν . Οι δήμοι θα εκτελέσουν το θεσμικό πλαίσιο που θα θέσει η Πολιτεία και θα προσφέρουν την ευρεία και γόνιμη συνεργασία που είναι εντελώς απαραίτητη.

 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ευαισθητοποίηση του πολίτη στο σπίτι ως πρώτο βήμα για τη σωστή διαχείριση σε τοπικό επίπεδο.

 

Στο ερώτημα κατά πόσο οι δήμοι είναι ώριμοι να αναλάβουν πλήρως τη θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των αστικών στέρεων αποβλήτων,  την οποία αιτήθηκαν και κατά τη διάρκεια του forum, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απάντησε καταφατικά: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη αποδείξει την ωριμότητα της, εφαρμόζοντας τοπικά προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο κλπ, πολύ πριν τα νομοθετήσει η Πολιτεία, αλλά και διαχειριζόμενη το προσφυγικό απουσία του κράτους και τα κατάφερε. Αντίστοιχα θα τα καταφέρει και στη διαχείριση των αποβλήτων, βάση κανόνων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και θα εφαρμοστούν και από τον Έλληνα πολίτη».

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΑΝ: «Ο ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΣ  ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΟΑΝ»

 

POLITOPOULOSΣτην αναγκαία συνεργασία Πολιτείας, δήμων και ιδιωτών για την επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας επέμεινε και από την δική του πλευρά ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος. Αναφερόμενος ειδικότερα στον αναβαθμισμένο ρόλο που θα έχει εφεξής ο ΕΟΑΝ ως συνομιλητής των δήμων αλλά και στη διαχείριση των αποβλήτων συνολικότερα, ο κ. Πολιτόπουλος επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα τα εξής :

 

Ο ΕΟΑΝ δημιούργησε ένα μητρώο των παράγωγων συστημάτων - ρευμάτων ανακύκλωσης. Μέσα, δε, στον Ιούλιο ξεκινά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ένα μητρώο ποσοτήτων ανακύκλωσης από όλους τους δήμους της χώρας. Έτσι θα αντιμετωπιστούν κενά που υπάρχουν στους τοπικούς σχεδιασμούς.

 

 

 

 

 

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

 

Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ, ανακοίνωσε εξάλλου το χρονοδιάγραμμα για την άμεση υλοποίηση των «πράσινων» σημείων στους δήμους: Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής θα επεξεργαστεί το προσεχές δεκαήμερο τις τεχνικές προδιαγραφές ώστε με νόμο του κράτους να δοθεί η δυνατότητα άμεσης υλοποίησης των «πράσινων» σημείων. Η μέγιστη έκταση  των «πράσινων» σημείων θα είναι 200 τμ, ο εξοπλισμός τους θα διασφαλιστεί από τα εμπλεκόμενα συστήματα και η διαχείριση θα γίνεται από τους δήμους. Για τα μικρά σημεία γειτονίας δε θα χρειάζεται αδειοδότηση.

 

Ο κ. Πολιτόπουλος, αναφέρθηκε επίσης, αναλυτικά στην οργανωτική, στελεχιακή και διοικητική ενίσχυση του ΕΟΑΝ ώστε από τον προσεχή Οκτώβριο να έχει επιτελικό ρόλο και στον τομέα της ανακύκλωσης αλλά και στην ενημέρωση. Ήδη μάλιστα προγραμματίζει ειδική ενημερωτική ημερίδα σε όλους τους δήμους.

 

 

ΠΕΡΙ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

 

Απαντώντας εξάλλου στο αίτημα που τέθηκε από πλευράς ΠΕΔ και του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την ανάγκη ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ είπε ότι η Πολιτεία δεν είναι αρνητική, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εξαντληθεί οι άλλες μέθοδοι διαχείρισης αποβλήτων.

 
 

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: «ΟΠΩΣ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ…»

 

KYRIZOGLOUΑπό τη δική του πλευρά ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, άσκησε σκληρή κριτική στην κεντρική εξουσία για τον τρόπο που διαχειρίστηκε διαχρονικά το θέμα των αποβλήτων χωρίς τελικά να καταφέρει να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο, ακριβώς όπως έγινε με το φορολογικό. Γι’ αυτό πρότεινε οι δήμοι να έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τα απόβλητα όπως άλλωστε προβλέπεται από το Ν. 3852/2010, αλλά ακόμα και από σχετικό νόμο που ανάγεται στην εποχή του Όθωνα. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι βρίσκεται σε πολύ προηγμένο στάδιο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικότερα την Αττική και την Πελοπόννησο, έχοντας δημιουργήσει μέσα από συγχωνεύσεις τοπικών Φορέων ένα αποτελεσματικό κεντρικό φορέα διαχείρισης που  ωριμάζει και υλοποιεί έργα. Σε μια δε περίοδο, που η Ευρώπη αξιοποιεί με πολλαπλούς τρόπους τα σκουπίδια, παράγοντας από αυτά ζεστό νερό, ενέργεια, υπόβαθρο για την κατασκευή δρόμων και πολλά άλλα, είναι απαράδεκτο η χώρα να παραμένει εγκλωβισμένη στην άγνοια και στα ταμπού και να μην μπορεί να αξιοποιήσει ενεργειακά ακόμα και να  κάψει τα σκουπίδια της. Για να προσθέσει ότι η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων είναι μία σημαντική προτεραιότητα για την Κεντρική Μακεδονία, η οποία προτίθεται γι’ αυτό το θέμα «να πατήσει πόδι». Ο κ. Κυρίζογλου διερωτήθηκε επίσης γιατί , ουδέποτε το κράτος ασχολήθηκε με την σωστή ενημέρωση των πολιτών για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΡΑΝΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦοΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: «ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΩΜΑ»

 

GERANISΣε αντίστοιχο μήκος κύματος , ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, τόνισε ότι «τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα» και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν πέραν και μακράν κάθε πολιτικής – κομματικής σκοπιμότητας. Παρουσίασε τα σημαντικά και ώριμα έργα του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας , που έχει κάτω από την αρμοδιότητα του, τριάντα οκτώ (38) δήμους , 2 εκ. πολίτες και επτά (7) νομούς, τα οποία λαμβάνουν πλήρως υπόψη τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό  που προβλέπει,  πρόληψη, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποιήση, ενεργειακή αξιοποίηση , κομποστοποίηση και στο τέλος  την ταφή των υπολειμμάτων.  Τα σχετικά έργα του ΠΕΣΔΑ θα προχωρήσουν σε δύο φάσεις , η πρώτη μέχρι το 2019 και η δεύτερη μέχρι το 2023. Ανάμεσα στα νέα έργα του ΠΕΣΔΑ , περιλαμβάνονται η μονάδα των Σερρών , η μονάδα αναβάθμισης επεξεργασίας στραγγισμάτων στον ΧΥΤΑ  Μαυροράχης  , μονάδα ΣΜΑ στην Ευκαρπία  ,  νέα ΧΥΤΥ και άλλα έργα.  Για το θέμα της αξιοποίησης του δευτερογενούς καυσίμου (RDF) , ο κ. Γεράνης , είπε ότι στόχος είναι  μόνο το 5% να πηγαίνει σε ΧΥΤΥ,  ως καλό παράδειγμα αντίστοιχης  αξιοποίησης , ανέφερε την πρόσφατη νέα μονάδα της Σόφιας , μέσω της οποίας, μεγάλο τμήμα της πόλης θερμαίνεται  δωρεάν με τηλεθέρμανση , από την αξιοποίηση του δευτερογενούς καυσίμου επεξεργασίας των απορριμμάτων.

 

 

ΕΙΔΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 

Ο κ. Γεράνης σημείωσε επίσης ιδιαίτερα τις τεράστιες επιπτώσεις στα ρεύματα των αποβλήτων λόγω του προσφυγικού,  επισημαίνοντας την περιβαλλοντική διάσταση της προσφυγικής κρίσης.  Γι’ αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αιτήσει ειδικούς πόρους από τους γενικότερους που θα δοθούν για αυτό το θέμα.

 

 

ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΠΑΣ,  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «25 ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ»

 

PAPPAS THANASISΤέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας , Θανάσης Παππάς αναφέρθηκε στους εννέα άξονες του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Για τα πράσινα σημεία τόνισε ότι θα δημιουργηθούν δύο κεντρικά στη Θεσσαλονίκη, ένα στα ανατολικά και ένα δυτικά του δήμου, καθώς και ένα δίκτυο 25 πράσινων σημείων γειτονιάς.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι μελετάται η θεσμοθέτηση των ανταποδοτικών κινήτρων και ελαφρύνσεων όσων συμβάλουν στην ανακύκλωση.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΕΣΠΑ

 

Όπως εξ’ άλλου αναφέρθηκε από όλους τους ομιλητές η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ  της τάξεως των 750 εκατομμυρίων ευρώ δεν επαρκεί για τις υπάρχουσες ανάγκες διαχείρισης απορριμμάτων. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν επιπρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία , αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων  LIFE , κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος.

 

 

                PANEL 2

 

 

                       PANEL 4 PANEL 3

 

Aνάμεσα στους υποστηρικτές του forum οι εταιρείες Εdil Hellas, ΕΠΤΑ Α.Ε., ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ και ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

 

 

                CHRAPAS PERKOULIDIS CHOULIARAS ILIOPOULOS

  CHARITOPOULOU DIMITRIADIS PANAGOPOULOS PAPAILIOPOULOS SIVRIS ARISTOTELIS

 

 

Μέσα στις προσεχείς ημέρες, θα ανακοινωθούν και τα συνοπτικά συμπεράσματα του φόρουμ καθώς και τα βασικά σημεία των υπόλοιπων παρεμβάσεων και ομιλιών.

 

Για τις ομιλίες του συνεδρίου, πατήστε ΕΔΩ:

Ομιλίες

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε:

κα Ήρα Κουτσονίκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Πρωτοβουλία «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και A-ENERGY

Τ: 210 6912183 | 210 6912505

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


fba: A-Energy Investments Επενδυτική Πρωτοβουλία


Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα:

κα Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος - συντονίστρια

κιν.: 6978373031 | email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

22 Απριλίου 2016 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Αναπτυξιακό Φόρουμ

 

«Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα»

 

                                              genikivideo3    rolup

 

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ενιαίο μοντέλο ανάπτυξης και ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Αθηναϊκή Ριβιέρα

 

geniki2asteras trapezikount genikimaklrini

panelxatzidaki trapezihill ypoikonomias


Υπέρ ενός ενιαίου μοντέλου ανάπτυξης για την αναδιαμόρφωση της παράκτιας περιοχής της Νότιας Αττικής, με την άμεση λήψη συγκεκριμένων, ξεκάθαρων και ενιαίων αποφάσεων από πλευράς της αρμόδιας Πολιτείας, με ενισχυμένο το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ασφαλώς με μικρότερη γραφειοκρατία, τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κομμάτων, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, που έλαβαν μέρος στο αναπτυξιακό φόρουμ « Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα». Στα πλαίσια μιας έντονα διαδραστικής συζήτησης, επισημάνθηκε επίσης η αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση του Ελληνικού, το ώριμο έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, νέα έργα με ανάπτυξη ήπιων χρήσεων σύμφωνα με το μοντέλο της Γαλλικής Ριβιέρας, αντιπλημμυρικά έργα για τους παραθαλάσσιους δήμους που υποφέρουν, αλλά και έργα αναβάθμισης των τουριστικών και επιχειρηματικών υποδομών. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη, το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου να αποκτήσει νέες χρήσεις. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη μιας ευρύτερης διαδημοτικής συνεργασίας για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο παραλιακό μέτωπο αφενός, αλλά για την αντιμετώπιση της έλευσης στην Ευρώπη κυμάτων  προσφύγων αφετέρου. Το φόρουμ, διοργανώθηκε από την επιχειρηματική πρωτοβουλία Α- Energy Ιnvestments με τη συνεργασία του Δήμου Bάρης Βούλας Βουλιαγμένης, του Υπουργείου Οικονομίας , σειράς σημαντικών φορέων και τη συμμετοχή πολλών δήμων του παράκτιου μετώπου, στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων του Βlue Money Show που ολοκληρώθηκαν προχθές βράδυ στο ξενοδοχείο Astir Palace Βουλιαγμένης.

 

 

Έλενα Κουντουρά: Πάμε για νέο ρεκόρ στον τουρισμό

1

Από τη δική της πλευρά, η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά ανοίγοντας τις εργασίες του φόρουμ «Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα» και ταυτόχρονα του Money Show χαρακτήρισε το 2016 ως την καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό διαχρονικά. Ειδικότερα, η κ. Κουντουρά, αναφερόμενη στα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία, προέβλεψε επικείμενο νέο ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό σε συνέχεια του περυσινού ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων αφίξεων. Για να προσθέσει, ότι η εφετινή τουριστική περίοδος, χαρακτηρίζεται από την είσοδο ελληνικών προορισμών σε νέες αγορές με νέες απευθείας πτήσεις, στοιχείο, πολύ σημαντικό, από νέες επενδύσεις και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Με τον ρυθμό εξάλλου ανάπτυξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος να διαμορφώνεται πλέον σε 6-7%, όντας ο μεγαλύτερος διεθνώς, βασικοί στόχοι της Πολιτείας, παραμένουν η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και η δημιουργία απευθείας πτήσεων προς νέους προορισμούς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για πρώτη επίσης φορά εφέτος, επιτεύχθηκε η επέκταση της τουριστικής περιόδου στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη, με συμφωνίες με μεγάλους tour-operators του εξωτερικού, καθώς η περίοδος ξεκίνησε 7 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Με Δήμους και Περιφέρεια η ολιστική αξιοποίηση της Ριβιέρας

3

Η κα. Φωτεινή Αραμπατζή βουλευτής, Υπεύθυνη Τουρισμού της ΝΔ, εξειδίκευσε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα που έχει μήκος 70χλμ με την ακτογραμμή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και απολαμβάνει της προοπτικής να γίνει το Μαϊάμι της Ευρώπης, εκτινάσσοντας την επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας , παρέχοντας απασχόληση σε πολλούς κλάδους και επαγγέλματα, θωρακίζοντας την τοπική οικονομία και ενισχύοντας τον τοπικό τουρισμό. Επεσήμανε όμως ότι η αξιοποίηση της παράκτιας ζώνης δεν έχει μέχρι στιγμής τύχει της σωστής αντιμετώπισης και ότι χρειάζεται άμεσα η επιτάχυνση της επενδυτικής πρωτοβουλίας. Σημείωσε επίσης, ότι για την ολιστική αξιοποίηση της περιοχής, είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων.

 

 

Ο «κράχτης» του Ελληνικού

4

Ως «κράχτη» για την προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων στη χώρα, στην πλέον δύσκολη στιγμή, αλλά και για την μετατροπή της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε έναν προορισμό δίχως προηγούμενο στην Ευρώπη, χαρακτήρισε το έργο ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης. Για να προσθέσει, ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη έτοιμη τη σχετική σύμβαση, καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι επενδύσεις, αποτελούν την μοναδική λύση για την εξασφάλιση κονδυλίων για την αξιοποίηση της παραλιακής έκτασης. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, χαρακτήρισε επίσης ως έμπρακτα παραδείγματα αξιοποίησης χώρων του παράκτιου μετώπου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο και την Μαρίνα του Φλοίσβου για να καταλήξει: «Σε αυτή τη διαδικασία, που έχουν ρόλο το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε δράσεις για νέες θέσεις εργασίας και είμαστε πλέον ώριμοι, να αναζητήσουμε λύσεις προς όφελος των πολιτών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του περιβάλλοντος».

 

 

Αξιοποίηση πλαζ,  στα πρότυπα της Γαλλικής Ριβιέρας

2

«Οι Δήμοι, είμαστε  έτοιμοι να αναλάβουμε, χωρίς λαϊκισμούς και επαναστατικές γυμναστικές,  πρωταγωνιστικό ρόλο στην όποια αξιοποίηση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προγραμματιστεί  στα πλαίσια ανάπλασης του παράκτιου μετώπου με μια σειρά απαραίτητων παρεμβάσεων οι οποίες δεν θα σημαδέψουν μόνο τον τόπο μας, αλλά και τις επόμενες γενιές», σημείωσε από τη δική του πλευρά, ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εκ των συνδιοργανωτών του Blue Money Show.  Αναφερόμενος ειδικότερα στην πώληση και την αξιοποίηση του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, ο κ. Κωνσταντέλλος, ανέφερε, ότι ο Δήμος στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, συνέβαλε στην τελική διαμόρφωση της πρότασης και αφού ικανοποιήθηκε ότι αυτή πληροί τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενέκρινε τα σχετικά σχέδια αξιοποίησης στο Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία. Αντίθετα, απέτρεψε την σχεδιαζόμενη επένδυση στη νήσο Υδρούσσα, ένα μικρό νησάκι ανοιχτά της Βούλας ως μη πληρούσα τις παραπάνω προδιαγραφές. Σε ότι αφορά την αξιοποίησης της νησίδας Φλέβες, η οποία προτάθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας, δήλωσε, ότι ο Δήμος είναι ανοικτός να τη συζητήσει,  αλλά  αντιτίθεται εξαρχής με την υλοποίηση εκεί, ξενοδοχειακής μονάδας-μαμούθ 22 000 κλινών όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό ισοδυναμεί με 3 φορές τον συνολικό πληθυσμό της Βουλιαγμένης. Πολύ σύντομα εξάλλου, αναμένεται ο Δήμος να ανακοινώσει την παραχώρηση προς αυτόν από την ΕΤΑΔ και το ΤΑΙΠΕΔ σημαντικών εκτάσεων του παραλιακού μετώπου για ήπιες χρήσεις με πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις για τη νεολαία της πόλης, αποτέλεσμα της μεθοδικής δουλειάς και διεξοδικού διαλόγου που γίνεται από 18 μήνες. Το προτεινόμενο για την αξιοποίηση των πλαζ του Δήμου  μοντέλο, στηρίζεται σε αυτό της Γαλλικής Ριβιέρας, όπου η αξιοποίηση δεν έγινε από το Γαλλικό δημόσιο, αλλά από σύμπραξη των εμπλεκομένων δήμων και της Περιφέρειας. Ο κ. Κωνσταντέλλος,  χαρακτήρισε τέλος ως «αμφικτυονία» τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι γειτονικοί δήμοι από το Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα σε ότι αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

 

Πρόβλεψη νέων χρήσεων για επενδύσεις και ανάπλαση

Οξεία κριτική, άσκησε από τη δική του πλευρά στην Πολιτεία, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσης Χατζηδάκης, επισημαίνοντας, ότι για να γίνει δυνατή η υλοποίηση νέων επενδύσεων στην περιοχή, απαιτείται, το υφιστάμενο προεδρικό διάταγμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου να αποκτήσει νέες χρήσεις. Κάτι, το οποίο προϋποθέτει αφενός συζήτηση της αρμόδιας Πολιτείας με τους Δημάρχους και αφετέρου επακριβή προσδιορισμό, του τι ακριβώς θεωρεί η Πολιτεία ως επένδυση.

 

13

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στην μαρίνα Φλοίσβου ως επένδυση-πρότυπο στον τομέα της αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, υπενθυμίζοντας ότι από μια τριτοκοσμική μαρίνα που διέθετε μόνον ένα λυόμενο, έχει πλέον μεταμορφωθεί σε ένα «κόσμημα» από τον ιδιώτη επενδυτή που επιλέχθηκε στον σχετικό διαγωνισμό, τοποθέτησε σε αυτήν 50 εκατομμύρια ευρώ, πληρώνει κάθε χρόνο, ενοίκιο ύψους 6,5 εκατ. ευρώ συνεχώς αυξανόμενο, ενώ όσοι κάνουν χρήση της μαρίνας αποδίδουν στο κράτος ΦΠΑ 23%. Για να προσθέσει, ότι κατά τον ίδιο τρόπο πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα και η μαρίνα του Αλίμου η οποία σήμερα έχει ελάχιστες χρήσεις.

 

 

 

Ελληνικό: Αντισταθμιστικά οφέλη για ανάπτυξη, αθλητισμό, πολιτισμό

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, υπεραμύνθηκε τέλος της αναγκαιότητας να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του Ελληνικού, καθώς, είναι απαράδεκτο μια επένδυση που διαθέτει master plan και έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει μετατραπεί σήμερα σε αποθήκη ψυχών, λόγω ιδεοληψιών. Επίσης, όπως είπε, σε καμία χώρα, ούτε καν στην Αφρική, δεν έχει συμβεί, η οριστική λήψη της απόφασης σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί μια περιοχή να καθυστερεί επί 12 χρόνια.

14

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης, υπερθεμάτισε της υλοποίησης ενός σχεδίου Ανάπτυξης του Ελληνικού με οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας και την ενίσχυση της Ανάπτυξης, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού. Για να προσθέσει, ότι ο Δήμος Ελληνικού, κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλίσει τα αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη, στα πλαίσια μιας επένδυσης που παντρεύει το επιχειρηματικό κέρδος, με το πράσινο και την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Ο κ. Κωνσταντάτος, διευκρίνισε, ότι στο υπάρχον σχέδιο αξιοποίησης, και πάρκο 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων προβλέπεται και ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης υπάρχουν. Επεσήμανε, επίσης, ότι η άποψη να μετατραπεί η έκταση του Ελληνικού εξ ολοκλήρου σε πάρκο, δεν τυγχάνει πλέον ευρείας αποδοχής, καθώς τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Με την ανεργία στα Νότια Προάστια να αγγίζει πλέον το 40%-50%, τα μισά καταστήματα να είναι κλειστά και το Ελληνικό να βρίσκεται εκτός του οικονομικού χάρτη με εξαίρεση τα νυχτερινά κέντρα, ο δήμος προσέγγισε μία πρόταση για την εξασφάλιση των αναγκών όλων των πολιτών.

Στην ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών που εξυπηρετούν και αναβαθμίζουν την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, αναφέρθηκε ο κ. Στέλιος Θεοδοσόπουλος, Αντιδήμαρχος Δήμου Γλυφάδας. Για να προσθέσει, ότι είναι βέβαιος ότι οποιαδήποτε επένδυση πραγματοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο θα εναρμονιστεί με την γεωμορφολογία της περιοχής αποκτώντας μοναδικά χαρακτηριστικά.

 

Διαδημοτική συνεργασία για το Παράκτιο Μέτωπο      

9

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου Ταύρου, κ. Ανδρέας Ευθυμίου, χαρακτήρισε ως αναγκαία την διαδημοτική συνεργασία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων στο παραλιακό μέτωπο αφενός αλλά για την αντιμετώπιση της έλευσης στην Ευρώπη κυμάτων προσφύγων αφετέρου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, διατρέχεται από διαφορετικές διοικητικές και διαχειριστικές αρχές και χαρακτηρίζεται από ανομοιομορφία χρήσεων και προσβάσεων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μία χαοτική εικόνα. Ιδιαίτερα το τμήμα από το Νέο Φάληρο μέχρι το Παλαιό Φάληρο έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της μη διαμόρφωσής του. Από τη δεκαετία του 70’ όπου η παραλία αποκόπηκε από τον αστικό ιστό λόγω της κατασκευής της σημερινής λεωφόρου Ποσειδώνος και του αλόγιστου μπαζώματος της ακτής, το συγκεκριμένο τμήμα της παραλιακής έχει υποστεί πολλά βάρη. Η επιδίωξη του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου για το παραλιακό μέτωπο, είναι ένας δημόσιος χώρος, με ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες που είναι σήμερα αποκομμένοι από την παραλία τους, με ανάδειξη του περιβαλλοντικού στοιχείου, με ήπιες χρήσεις ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού, παράλληλα με τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων για τους παραθαλάσσιους δήμους που υποφέρουν αλλά και με παράλληλη επίλυση των κυκλοφοριακών ζητημάτων. Ο κ. Ευθυμίου, χαρακτήρισε επίσης σημαντικό τον ρόλο της Περιφέρειας Αττικής, που καλείται να δημιουργήσει μαζί με τις δημοτικές αρχές ένα ενιαίο και ισχυρό θεσμό προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια αλλά και δημιουργώντας τους θεσμούς που θα επιτρέψουν στο παράκτιο μέτωπο να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι δυνατόν, πάντα προς όφελος των πολιτών. Πρότεινε τέλος, τα έσοδα από το Ελληνικό να διατεθούν στο σύνολο των όμορων Δήμων, ώστε να μην υπάρξει Ανάπτυξη πολλαπλών ταχυτήτων.

 

Μεταφορά τεχνογνωσίας και Καλών Πρακτικών

Στο δικό του χαιρετισμό εξάλλου, που κατέθεσε και στα πρακτικά της εκδήλωσης, ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» ανέφερε ότι ο «Κλεισθένης» θα συμβάλει με ειδικές γνώσεις τεχνογνωσίας και Καλών Πρακτικών στον ανοικτό και διαρκή διάλογο μεταξύ Δημοτικών Αρχών στην ευρύτερη περιοχή ώστε μέσω συνεργασιών να αποτελέσει η περιοχή αυτή από το Παλαιό Φάληρο μέχρι τη Βάρη τον κύριο άξονα για δράσεις περιβαλλοντικές, πολιτισμού, αναψυχής και ψυχαγωγίας.

 

Ενιαίες αποφάσεις για το μοντέλο ανάπτυξης

5

Ο κ. Βλάσης Σφυρόερας, Σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας συμβούλων Hill International, επεσήμανε, ότι η αναδιαμόρφωση της παράκτιας περιοχής της Νότιας Αττικής αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγκαία έργα ανάπλασης. Για να προσθέσει ότι απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων και ενιαίων αποφάσεων για το μοντέλο Ανάπτυξης και αξιοποίησης που θα υιοθετηθεί. Παρουσίασε επίσης τη μελέτη που εκπόνησε η Hill International για την αξιοποίηση 21 ακινήτων της ΕΤΑΔ , με βασικούς στόχους τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών και επισκεπτών στο παράκτιο μέτωπο, τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, την πλήρη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους, τον βέλτιστο καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, την υλοποίηση των αναγκαίων και συμπληρωματικών υποδομών και εν τέλει τη δημιουργία μιας υπεραξίας για όλη την Αττική. Επέμεινε ιδιαίτερα στη γραφειοκρατία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο κάθε εγχείρημα αξιοποίησης, καθώς απαιτούνται περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για την υλοποίηση ενός έργου στην ακίνητη περιουσία και ειδικότερα: 52 εγκρίσεις για μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ με το ΕΣΧΑΔΑ απαιτούνται 104 περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις καθώς η διαδικασία γίνεται δύο φορές, που σημαίνει στην πράξη πέντε έως δέκα χρόνια για μια επενδυτική άδεια! Η Hill International, διεθνής εταιρεία με 40 χρόνια δραστηριότητας και 100 γραφεία σε όλο τον κόσμο, διατηρεί την κεντρική της έδρα στην Αθήνα. Έχει υπάρξει project manager, μεταξύ άλλων, στο έργο αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και συνολικότερα έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

 

16

Σε αντίστοιχο πνεύμα και η τοποθέτησή του κ. Ανδρέα Γερακάκη, Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τα αναπτυξιακά έργα που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο παραλιακό μέτωπο βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κατασκευαστικών εταιρειών. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα ενιαίο, συνεκτικό και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα master plan, προκειμένου να καταστεί εφικτό να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι προοπτικές που διαθέτει η Αττική Ριβιέρα.

 

 

 

Φορολογικά κίνητρα και ασφάλεια δικαίου για τα μεγάλα έργα

15

Σε παρέμβασή της η κ. Νικολέττα Μπιτούνη, νομική σύμβουλος της Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Yπουργείου Οικονομίας, υπογράμμισε ότι η ύπαρξη φορολογικού πλαισίου με παροχή κινήτρων στους στρατηγικούς επενδυτές, όπως επίσης και η Ασφάλεια Δικαίου αποτελούν προαπαιτούμενα για την υλοποίηση μεγάλων έργων, κατευθύνσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει η Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων.

 

 

 

 

Να γίνει άμεσα υλοποιήσιμη κάθε ανάπτυξη από σοβαρούς επενδυτές

6

Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, Πρόεδρος Συνδέσμου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών, σημείωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους εναπομείναντες κλάδους της ελληνικής οικονομίας που αποφέρει έσοδα, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης νομοθετικού πλαισίου fast track με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης μεγάλων έργων. Κάθε ανάπτυξη από σοβαρό επενδυτή απαιτείται να γίνεται άμεσα υλοποιήσιμη. Σε ότι αφορά ειδικότερα το μέτρο της παραχώρησης άδειας παραμονής σε αγοραστές ακινήτων-υπηκόους τρίτων χωρών που είναι πράγματι ευεργετικό για την κτηματαγορά, επισκιάζεται και αυτό από προβλήματα που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και τη γραφειοκρατία αποτελώντας τροχοπέδη στην επανεκκίνησή της.

 

 

7

Η κα. Αλεξάνδρα Σεκούρη, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών σημείωσε ότι το εγχείρημα της Ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας στηρίζεται στο τρίπτυχο: προϊόν, επενδυτής και μεσίτης που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος. Για να προσθέσει, ότι το φορολογικό σύστημα, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και η γραφειοκρατία λειτουργούν ως αντικίνητρα για την υλοποίηση πολλών και σημαντικών επενδύσεων στον τομέα του real-estate, για τις οποίες ωστόσο υφίσταται διεθνές ενδιαφέρον       .  

 

 

 

 

Το «ώριμο» έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου

11

Η κ. Ήβη Νανοπούλου, Διευθύνουσα Εταίρος της «Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες ΑΕΜ» αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο απολύτως ώριμο από πλευράς θεσμικής, με νόμο, προεδρικό διάταγμα, περιβαλλοντικούς όρους, με προκαταρκτική - τεχνικοοικονομική μελέτη σκοπιμότητας και οποιεσδήποτε αλλαγές επ’ αυτού θα σήμαιναν την ολοκλήρωση ενός σχεδιασμού. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο συλλογικό όραμα δεκαετιών να παραμένει έως σήμερα αίολο, παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο και την μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρά τα σημαντικά έργα που γίνονται σήμερα στον Ιππόδρομο, παρά την αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση των πυκνοκατοικημένων περιοχών κατοικίας , τον στρατηγικό σχεδιασμό απομάκρυνσης του αυτοκινήτου από την πόλη του Μοσχάτου και της Καλλιθέας και την επιδιωκόμενη ενδυνάμωση   της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα. Για να καταλήξει, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα σε έργα που μελετήθηκαν με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

 

 

Επενδύοντας στην ακτογραμμή της Λαυρεωτικής

8

Η ειδική σύμβουλος του Δήμου Λαυρεωτικής κ. Αναστασία Βασιλοπούλου παρουσίασε την μεγάλη ακτογραμμή της Λαυρεωτικής , που εκτείνεται σε 87 χιλιόμετρα , επισημαίνοντας ότι και αυτή μπορεί και πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου. Τοποθετημένος στο νότιο άκρο της Λαυρεωτικής, ο Δήμος, επιδιώκει επενδύσεις, τόσο στον τουρισμό όσο και στη βιομηχανία. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης 19 ενάλιων χώρων, με στόχο δε την μετατροπή του Δήμου σε σημαντικού βεληνεκούς τουριστικό προορισμό, η Περιφέρεια Αττικής, χρηματοδοτεί ήδη την αναστήλωση σημαντικών αρχαίων μνημείων όπως επίσης και την υλοποίηση καταδυτικού πάρκου.

 

 

 

Διεθνείς Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες και αθηναϊκή Ριβιέρα

10

Στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τη διοργάνωση των μεγαλύτερων ιστιοπλοϊκών αγώνων στην αθηναϊκή Ριβιέρα, επέμεινε ο κ. Σωτήρης Μπουζέας, διευθύνων σύμβουλος της Greek Challenge, καθώς αυτή, διαθέτει έτοιμες υποδομές, μαρίνες- ξενοδοχεία, αλλά και τις κατάλληλες ανεμολογικές συνθήκες. Τα οικονομικά οφέλη τέτοιων διοργανώσεων είναι ιδιαίτερα υψηλά και εκατοντάδες εκατομμύρια το ενδιαφερόμενο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό. Η όλη ανάπτυξη θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια της πολιτικής Γαλάζιας Ανάπτυξης με εξειδίκευση στις παράκτιες ζώνες και με αναβάθμιση των σχετικών υποδομών. Απαιτείται επίσης πολιτική ανάπτυξης και διεκδίκησης ιστιοπλοϊκών αγώνων διεθνούς εμβέλειας, σε συνδυασμό με τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου.

 

"Το φόρουμ « ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ», παρακολούθησαν περίπου 250 κορυφαίοι εκπροσώποι από τους χώρους του real-estate, του τουρισμού, των κατασκευών, επενδυτικών – επιχειρηματικών- τουριστικών φορέων και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. ΄Εδωσε όπως πάντα, τη δυνατότητα παρεμβάσεων, ερωταπαντήσεων και ενός ανοικτού διαλόγου για τις επενδύσεις στη Ριβιέρα με την υπόσχεση ότι αυτός θα συνεχιστεί σύντομα με τη συνεργασία πάντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω σε εξειδικευμένα θέματα που αναμένεται ότι θα συμβάλουν παραπέρα στην ουσιαστική ενημέρωση και κατανόηση των επενδυτικών θεμάτων.

 

adavrahnos

Τα πάνελς του, συντόνισαν η κ. ΄Αντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος, συντονίστρια της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας Α- Energy ,ο κ. Αλέξανδρος Βραχνός, επιστημονικός συνεργάτης της Α- Energy και ο κ. Νίκος Καραγιάννης, Διευθυντής του πόρταλ www. ypodomes.com. Βασικός υποστηρικτής του φόρουμ ήταν η διεθνής εταιρεία συμβούλων Ηill International και υποστηρικτής, όπως επίσης και του Blue Money Show, ο ΕΟΤ. Aνάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας, το πόρταλ www.ypodomes.com ,η Actionglobalcommunications κα.


 

 

 

Για τις ομιλίες του φόρουμ, πατήστε εδώ.

Ομιλίες

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε:

κα Ήρα Κουτσονίκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Πρωτοβουλία «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και A-ENERGY

Τ: 210 6912183 | 210 6912505

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


fba: A-Energy Investments Επενδυτική Πρωτοβουλία


κα Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος - Συντονίστρια

κιν.: 6978373031 | email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

8 - 9 March 2016 PROJECT FINANCE AND INVESTMENTS: THE DAY AFTER

engbanner

 

An Initiative for businesses and growth in Greece

PROJECT FINANCE AND INVESTMENTS: THE DAY AFTER

JUNCKER PROGRAM, N.S.R.F.,  PPP’s , CONCESSIONS,

PROJECT BONDS, ALTERNATIVE FINANCIAL TOOLS

SHORT PRESENTATION OF THE FORUM

 

 

In the context of the “Recharging Growth Initiative” A- Energy Investments organizes its 16th consecutive Forum in the last four years, entitled “ Project Finance and Investments : The   Day After” to take place in Athens , with the kind support of the European Commission representation office in Greece, under the auspices of Ministries and the support of Associations and Companies.

 

The Forum deals with the hot issue of financing projects and investments in Greece at this crucial point for the Greek Economy , presenting the up to date developments , following the arrival of the European Bank for Regional Development and the International Finance Corporation, member of the World Bank Group , to Greece in order to aid in the Financing of such activities. Their representatives will reveal the plans of their Organizations .

 

General Secretaries from the Ministry of Economy , Development and Tourism, the Ministry of Infrastructure, Transport and Networks, will present the status of the projects that are programmed to be executed at this time , and ways they are planning to finance them, revealing the opportunities under the new law for Development recently passed. Members of Parliament , Representatives of Political parties will present their views, as well as Members of the European Parliament The President of the Municipalities Union will address the existing situation on this vital sector of the Economy that is extending all over the country and affecting almost every citizen.

 

There will also be a presentation of projects that are planned to be included for evaluation under the Juncker Program. Organizations , Associations of Engineers , Consultants , Construction Companies , as well as Public Sector Companies and Banks. will present their views and concerns about the future of the projects and of the sector, in the continuing crisis environment and the necessary actions in order to move ahead in initiating the long awaited Development.

 

I. Contents - Organization Objectives

At the peak of the concerns regarding the available financial resources and tools for the development of new projects and investments in Greece, the conference:

 

Summarizes the current state of strategic planning for new projects and investments.

 

1) Points out in detail the financial resources for their implementation, the existing financing needs, alternative financing and new financial tools and new approaches to finance smaller-scale projects.

 

2) Develops in detail capabilities and incentives given through the new NSRF on what should be done, both for small-scale and for large-scale investments.

 

3) Develops the basic criteria for ensuring sustainable projects that can be funded (bankable) and to immediately ensure their pre-financing. Special emphasis is given toaddressing  risks and ensure the participation of private investors in the case of projects planned with PPP (Public-Private) or by Concession Agreements.

 

4) Presents the developments up to know, at European level, on the accession of projects at the Juncker program,  the corresponding developments in Greece and the projects  "moving" towards the Juncker program, both as far as the       public , and of the private sector.

 

5) Presents the perspective of the projects at local and regional level with the view to strengthening the prospects of the construction industry in Greece  through Summarizes the current state of strategic planning for new projects and investments.

 

6) Points out in detail the financial resources for their implementation, the existing financing needs, alternative financing and new financial tools and new approaches to finance smaller-scale projects.

 

 

7) Develops in detail capabilities and incentives given through the new NSRF on what should be done, both for small-scale and for large-scale investments.

 

8) Develops the basic criteria for ensuring sustainable projects that can be funded (bankable) and to immediately ensure their pre-financing. Special emphasis is given to addressing risks and ensure the participation of private investors in the case of projects planned with PPP (Public-Private) or by Concession Agreements.

 

9) Presents the developments up to know, at European level, on the accession of projects at the       Juncker program,  the corresponding developments in Greece and the projects  "moving" towards the Juncker program, both as far as the       public , and of the private sector.

 

10) Presents the perspective of the projects at local and regional level with the view to strengthening the prospects of the construction industry in Greece  

 

 

11) Presents in the context of  specialized work - shops, new projects and public enterprises and organizations investments, as well private sector investments focusing on  transportation , energy, telecommunications / informatics,  environment , port  and  export  infrastructure, waste management, tourism, the transit trade / logistics services and on the agri-food sector.

 

II. Event Organizer - Cooperating Entities

 

1) The conference, is being realized in the context of the informative activities of the "RECHARGING GROWTH" Business Initiative and   A- ENERGY  INVESTMENTS”  and is the 16th targeted Initiative’s forum of the last four years.

 

2) Performed as always with  the kind cooperation and participation of the :

 

- European Commission  (Representation in Greece)

 

- European Parliament

 

- Ministry of Economy, Development and Tourism

 

- Ministry of Infrastructure, Transport and Networks

(for Juncker program subjects)

 

- Ministry of Environment and Energy

 

- A thens Stock Exchange Group

 

At the event have also been invited, entities , with whom there is a continuous cooperation on investment / development issues. Among them:

 

KEDE (Central Union of Municipalities of Greece)

 

TEE (Technical Chamber of Greece )

 

SATE (Panhellenic Association of Technical Companies)             

 

STEAT (Technical Societies Federation of Superior Order)

 

ENEISET (Association of Listed Companies)

 

HELLASCO (The Hellenic Association of Consulting Firms )

 

SEGM ( Association of Hellenic Engineering Consultancy Companies)

 

SEVE (Association of Northern Greece Exporters)

 

SED (Investors Association)

 

SEODI (The Association of Greek Finance Officers )

 

Academic institutions such as the National Technical University, the University of Thrace and others.

 

EBRD, CEF, IFC are among the invited financial institutions / organizations

 

 III. Investor and Financial Institutions participations

 

At the forum have been invited more than 50 distinguished speakers from the fields of construction, telecommunications, environment, tourism, banking / financial institutions, the Athens Stock Exchange and academia.

 

Among them, the Minister of Economy Mr. George Stathakis  , Mr. Nikos Matzoufas Special Secretary PPPs  , Mrs Anna Michelle Assimakopoulou , MP “New Democracy“ Development and Competiveness sector , Mr. Giannis Maniatis PASOK Infrastructure Section manager and former Environment and Energy Minister. , Mr. Lois Labrianidis, the General Secretary Strategic & Private investment, Mr. Alkis Drakinos , Deputy Head of EBRD’s Office in Greece, Mr. Joaquin Tebar Soto , Senior manager IFC , Ms. Peti Perka, Secretary General on Infrastructure, Transport & Network issues,   the Secretary General  for Infrastructure  Mr. Giorgos Dedes, , Mr. Michalis Veriopoulos Secretary General of Energy and Mineral Resources, the Secretary General for Telecommunications and Post Mr. Dimitri Tzortzis, , ,   Mr. Giannis Sifakis MP, Mr. George Patoulis   President of the Central Union of Municipalities of Greece,   Mr. George Stassinos, President Technical Chamber of Greece, Mrs. Despina Doxaki, partner Chadbourne & Parke Group , Mr. Platon Monokroussos,  chief economist at Eurobank,   ,  Ms. Victoria Sotiriadou,  Head of the Directorate of European Union and International Relations of the Ministry of Finance and coordinator of the Juncker program, Mr. George Logothetis Head of Office for Coordination and Application of EU Programs,, Mr. Apostolos Papadopoulos, partner of Grant Thornton, ,  Mr. Zacharias Athoussakis, President of SATE,    Mr. Pantelis Lamprou  Director of Strategy & Communication Markets Analysis Athens Stock Exchange Group,   Mr. Constantinos Petrakis Managing Director OSE , Mr. Thanos Vourdas Managing Director ERGOSE, Mr. Athanasios Schizas, Managing Director   GAIAOSE,. Mr. Grigoris Sabatakakis , Director Strategic Planning & Development OSE,     members of the Εuropean Parliament Mr. Kostas Chrysogonos, Mrs. Maria Spiraki, and others

 

Overall we expect, more than 500 distinguished Participants from the business / investment field .

Attached please, find the program and topics of the Conference.

Program

 

Initiative and A-ENERGY-forum

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. www.a-energy.gr

Initiative “RECHARGING GROWTH” and “A-ENERGY Investment” Edition

Ira Koutsonika: Telephone: +30 210 6912183, +30 210 6912505,

Coordinator: Ada Seimanidi, Journalist,

mob.: +30 6978 373031

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Περιβαλλοντικό- χρηματοδοτικό φόρουμ με τίτλο: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟ

geniki1

 

« ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ»

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α - Εnergy,

 

Σας ευχαριστούμε για την αθρόα συμμετοχή σας στο συνέδριο με θέμα: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Hilton.

Το συνέδριο, δέκατο-έκτο στη σειρά των συστηματικών αναπτυξιακών μας φόρουμ, κατέγραψε σημαντικές ειδήσεις, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, παρουσιάσεις πρωτοποριακών έργων και τεχνολογιών, και , με τις επισημάνσεις 40 διακεκριμένων ομιλητών και 650 συνέδρων , ανέδειξε τις πολύ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Για τη συμβολή τους στην επιτυχία της επίκαιρης αυτής προσπάθειας, ευχαριστούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα) , την Κεντρική ΄Ενωση Δήμων Ελλάδος -ΚΕΔΕ, τις συμμετέχουσες Περιφέρειες, τους δεκάδες δήμους, επιχειρήσεις, επενδυτές και επιστημονικούς φορείς, τους υποστηρικτές μας και ασφαλώς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομίας.

 

Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες θα ανέβουν στο site μας όπως γίνεται σε κάθε φόρουμ, όλες οι ομιλίες, τα σχετικά δελτία τύπου, φωτογραφικό υλικό, τα συμπεράσματα και η αναφορά δημοσιότητας.

 

 

 

 

Περισσότερα...