07February2016

 

Περιβαλλοντικό- χρηματοδοτικό φόρουμ με τίτλο: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟ

 

geniki1

 

 

« ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ»

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες της επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α - Εnergy,

 

Σας ευχαριστούμε για την αθρόα συμμετοχή σας στο συνέδριο με θέμα: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Hilton.

 

Το συνέδριο, δέκατο-έκτο στη σειρά των συστηματικών αναπτυξιακών μας φόρουμ, κατέγραψε σημαντικές ειδήσεις, ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, παρουσιάσεις πρωτοποριακών έργων και τεχνολογιών, και , με τις επισημάνσεις 40 διακεκριμένων ομιλητών και 650 συνέδρων , ανέδειξε τις πολύ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που ανοίγονται με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Για τη συμβολή τους στην επιτυχία της επίκαιρης αυτής προσπάθειας, ευχαριστούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα) , την Κεντρική ΄Ενωση Δήμων Ελλάδος -ΚΕΔΕ, τις συμμετέχουσες Περιφέρειες, τους δεκάδες δήμους, επιχειρήσεις, επενδυτές και επιστημονικούς φορείς, τους υποστηρικτές μας και ασφαλώς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Οικονομίας.

 

Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες θα ανέβουν στο site μας όπως γίνεται σε κάθε φόρουμ, όλες οι ομιλίες, τα σχετικά δελτία τύπου, φωτογραφικό υλικό, τα συμπεράσματα και η αναφορά δημοσιότητας.

 

 

Εισαγωγικές ομιλίες /χαιρετισμοί

 

Σήμερα, διαβάστε συνοπτικά τι ειπώθηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου στα πλαίσια των εισαγωγικών ομιλιών και χαιρετισμών.

 

 koino panel tsironis2

 

Κυριάρχησαν τα παρακάτω θέματα:
 
- Η σαφής πρόθεση της αρμόδιας Πολιτείας και της παρούσας κυβέρνησης να προωθήσει τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.
 
- Τα κριτήρια για την επανεξέταση των έργων ΣΔΙΤ και ο χρόνος που θα απαιτηθεί προκειμένου να μην καθυστερήσουν «ώριμα» έργα.
 
- Η ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των εμπλεκομένων και η διάθεση υποστήριξης του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων , παρά τους κατά γενική ομολογία υπερβολικά φιλόδοξους στόχους.
 
- Η χρηματοδότηση των τοπικών σχεδίων ενόψει του νέου ΕΣΠΑ με βάση ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς.
 
- Το αίτημα των δήμων για ένα μοντέλο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα βασίζεται στην δική τους οικονομική στήριξη.
 
- Το αίτημα των δήμων να χωροθετούν οι ίδιοι τους νέους χώρους και τα "πράσινα σημεία" διαχείρισης απορριμμάτων
 
- Η έκκληση προς το Κράτος των Περιφερειών που έχουν ήδη σχεδιάσει και προγραμματίσει έργα διαχείρισης απορριμμάτων να μην ακυρώνει λόγω αλλαγών των διοικήσεων του, τις δικές τους μακροχρόνιες προσπάθειες.
 
- Η ένταξη των σημαντικών έργων διαχείρισης απορριμμάτων στις στρατηγικές επενδύσεις και οι επικείμενες γι΄αυτό προϋποθέσεις.

 

 

Ας σημειωθεί, ότι, κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών, τόσο οι εκπρόσωποι της Πολιτείας κκ. Γιάννης Τσιρώνης Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ευάγγελος Καπετάνιος , Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, όσο και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κ.κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Τατιάνα Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου δέχθηκαν και απάντησαν σε σημαντικές ερωτήσεις.

 

 

Γιάννης Τσιρώνης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος: Με ταχείς ρυθμούς η επανεξέταση των έργων ΣΔΙΤ. Ποια τα σημαντικά κριτήρια.

 

tsironis Σε ολοκλήρωση με διαδικασίες εξπρές της επανεξέτασης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων που πρόκειται να υλοποιηθούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ ( Σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα), προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα ώριμα έργα, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

 

«Βιαζόμαστε, περισσότερο από ότι φαντάζεστε, περισσότερο ακόμα και από τους ιδιώτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για αν υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης ώριμων έργων λόγω της επανεξέτασης ορισμένων κριτηρίων και ενόψει των επικείμενων (εντός του Ιανουαρίου) σχετικών αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής για τα μεγάλα έργα. Ταυτόχρονα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, διευκρίνισε, ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν εμμονή με το εάν η διαχείριση θα γίνεται μέσω του Ιδιωτικού, του Δημόσιου Τομέα ή μέσω μίας Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αρκεί ο σχεδιασμός της επένδυσης να εναρμονίζεται με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τον ΠΕΣΔΑ και να λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω προϋποθέσεις:Το κόστος της επένδυσης, η διάρκεια της απόσβεσης, η εγγυημένη ποσότητα των αποβλήτων , η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των σκουπιδιών και εν τέλει η αξιοποίηση του υπολείμματος.

 

Σε σχέση με τις προϋποθέσεις αυτές, ο κ. Τσιρώνης προσέθεσε, ότι είναι εύλογο να υπάρχει εγγυημένη ποσότητα στις συμβάσεις παραχώρησης, προκειμένου να πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια για να χρηματοδοτούν οι τράπεζες τα έργα. Υπάρχει ωστόσο, προβληματισμός, σχετικά με τη χρονική διάρκεια των 28 ετών που προβλέπεται για τα περισσότερα έργα ΣΔΙΤ.

 

Win -win λύσεις για πολίτη και επιχειρηματικότητα με κύκλο εργασιών 2 δις…

 

Αναφερόμενος εξάλλου στον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) , τον χαρακτήρισε ως πραγματικότητα, θεσμοθετημένη με πράξη υπουργικού συμβουλίου, η οποία κάνει πλέον εφικτή την εφαρμογή της «κυκλικής» οικονομίας, τομέα στον οποίο η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο Αν. Υπουργός, έδωσε επίσης έμφαση στην χωριστή διαλογή των βιοαποδομήσιμων υλικών και στην περαιτέρω αξιοποίησή τους, για να προσθέσει ότι η τεχνολογία επιτρέπει σήμερα win-win λύσεις και για τον πολίτη και για την επιχειρηματικότητα. Αναφερόμενος στην αναμενόμενη συμβολή στην ανάπτυξη από τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, προέβλεψε τη δημιουργία 16.000 θέσεων εργασίας και κύκλο εργασιών 2 δις. ευρώ.Σημείωσε ακόμη, ότι σε δύο με τρία χρόνια θα είναι δυνατή η υιοθέτηση ανταποδοτικών τελών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.Τέλος, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι ο νέος ΕΣΔΑ δίνει μεγάλη ευελιξία σε κάθε Δήμο μεμονωμένα, αλλά επιτρέπει και την συνεργασία μεταξύ των Δήμων, για την καλύτερη εξεύρεση λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων κάθε περιοχής.

 

 

Ευάγγελος Καπετάνιος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων: Χωρίς «φουσκωμένους» προϋπολογισμούς, τα νέα έργα και οι εντάξεις

 

kapetanios Την αισιοδοξία του για τη συμβολή στην ανάπτυξη του νέου ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ, αλλά και για τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την κατασκευή των προβλεπόμενων νέων υποδομών στους Δήμους, μετέφερε από τη δική του πλευρά ο κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Ειδικότερα ο κ. Καπετάνιος, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους στο συνέδριο δήμους και εκπροσώπους Περιφερειών ότι θα υπάρξουν άμεσα εντάξεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ με σημαντικά κονδύλια να «βγαίνουν» στην αγορά. «Αντιλαμβάνεστε», τόνισε χαρακτηριστικά,«πόσες χιλιάδες κάδοι, πρέσσες, τράκτορες θα χρησιμοποιηθούν, πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν αλλά και πόση τεχνογνωσία θα αξιοποιηθεί». Στις βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του περιφερειακού σχεδιασμού σε σχέση με τα απορρίμματα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, συμπεριέλαβε τις συνέργειες μεταξύ δήμων, την επιδιωκόμενη απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και τους λογικούς προϋπολογισμούς. Αναλυτικότερα, ο κ. Καπετάνιος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει, επέμεινε στην ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι «φουσκωμένοι» προϋπολογισμοί ώστε, με τη συνεργασία όλων να προχωρήσουν οι σχετικές εντάξεις έργων στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ αλλά και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν και τα οποία μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν.

 

 

Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής, Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα : Θέλουμε και ελπίζουμε να βρεθούν οι λύσεις

 

peroulakis Στο δικό του χαιρετισμό, ο κ. Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής, Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη να υπάρξει οριστική και σωστή διευθέτηση στο οξύ πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά « δεν είναι δυνατόν να γεμίζει ο τόπος με σκουπίδια». Έκανε μια σύντομη αναδρομή σε λανθασμένες κατευθύνσεις και επιλογές του παρελθόντος σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, για να προσθέσει ότι η σημερινή προσπάθεια κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ από τη δική της πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει και ελπίζει να βρεθούν οι οριστικές λύσεις. Αναφέρθηκε επίσης στη δυσκολία συντονισμού του όλου εγχειρήματος από ολόκληρο το σύστημα διακυβέρνησης, κάτι το οποίο αποτελεί όμως κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία. Ο κ. Περουλάκης, επέμεινε επίσης ιδιαίτερα στις εναλλακτικές χρηματοδοτικές δυνατότητες, που θα προσφέρει στην ανάπτυξη των υποδομών πέραν του ΕΣΠΑ, το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ, χαρακτήριζοντας την αξιοποίησή του ως μια σημαντική πρόκληση, αλλά και πρόσκληση για τη χώρα μας.

  

 

Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας: Αρμοδιότητα των δήμων η χωροθέτηση χώρων και "πράσινων σημείων"

 

patoulis Την παραχώρηση στους δήμους, της δυνατότητας χωροθέτησης χώρων και των "πράσινων σημείων" για να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης, στη δική του ομιλία στο συνέδριο. 
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, ριζικά και αποτελεσματικά, με όρους όχι μόνο περιβαλλοντικούς και εθνικούς, αλλά και όρους ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Είναι, είπε, ένα ζήτημα εξόχως πολιτικό αλλά ως αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, το κεντρικό κράτος οφείλει να επιλύσει άμεσα σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η διασφάλιση πόρων για κατασκευή υποδομών, αλλά και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα δίνουν στους δήμους τη δυνατότητα να χωροθετούν τους χώρους και τα "πράσινα σημεία" στα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.
 
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ζήτησε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα βασίζεται στην οικονομική στήριξη των δήμων, στην αποδοχή μίας Αρχής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στη θεσμοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος μέχρι την πλήρη εφαρμογή των προτεινομένων, στην ανάδειξη και υποστήριξη καλών πρακτικών, στην άμεση χωροθέτηση δημοτικών σταθμών μεταφόρτωσης και την προώθηση της κομποστοποίησης, με την παράλληλη επιτάχυνση της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) κα.

 

 

Τατιάνα Καλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου: Να μην ακυρώνουν οι αλλαγές των διοικήσεων του Κράτους κρίσιμους αγώνες και προσπάθειες των αιρετών αυτοδιοικητικών αρχών

 

kalogianni Οι αλλαγές των διοικήσεων του Κράτους δεν πρέπει να ακυρώνουν κρίσιμους αγώνες και χρόνιες προσπάθειες των αιρετών αυτοδιοικητικών αρχών, ανέφερε στο δικό της χαιρετισμό η κ. Τατιάνα Καλογιάννη – Σταύρου, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος & Υποδομών Ηπείρου, μια από τις Περιφέρειες που παρουσίασε στο συνέδριο το δικό της ώριμο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Καλογιάννη «σχεδιάσαμε σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, βασισμένοι σε μία «από κάτω προς τα πάνω» (bottom-up) ανάλυση των αναγκών με ρεαλισμό και ευθυκρισία, προσαρμοστήκαμε στα διατιθέμενα χρηματοδοτικά μέσα, αναζητήσαμε νέες πηγές χρηματοδότησης με στέρεα και βάσιμα επιχειρήματα, καταστρώσαμε, στο σωστό χρόνο, τον αναγκαίο σχεδιασμό αδειοδοτήσεων και χωροθετήσεων των κρίσιμων έργων και θέσαμε την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη, με οποιαδήποτε ιδιότητα και αν συμμετέχει στο παραγωγικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, σε απόλυτη προτεραιότητα. Υπό αυτό το πλαίσιο, επιζητούμε να συνεργαζόμαστε και με την Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό».

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε τέλος, ότι μόνος τρόπος για την υλοποίηση των ανεκτέλεστων έργων διαχείρισης αποβλήτων, λόγω της ιδιαίτερα περιορισμένης δυνατότητας κρατικής χρηματοδότησης και τους περιορισμούς των ελληνικών τραπεζών, είναι τα νέα χρηματοδοτικά μέσα όπως οι ΣΔΙΤ και τα Ομόλογα Έργου. Αυτά θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση των έργων υποδομών, προσθέτοντας ένα στοιχείο χαμηλού κινδύνου στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών.

 

 

Νικόλαος Αγαλιώτης, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικών Επενδύσεων: «Στρατηγικές» οι επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων

 

agaliotis Οι εισαγωγικές τοποθετήσεις του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του κ.Νικόλαου Αγαλιώτη, Γενικού Διευθυντή Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου Οικονομίας να συμπεριλάβει στις χαρακτηριζόμενες ως στρατηγικές, επενδύσεις και έργα διαχείρισης απορριμμάτων, λόγω του σημαντικού τους ρόλου στην απασχόληση. Με αυτό το καθεστώς τα συγκεκριμένα έργα, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά θα μπορούν να απολαμβάνουν των συγκεκριμένων ωφελειών που έχουν οι στρατηγικές επενδύσεις ( διαδικασίες fasttrack, διευκόλυνση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση κα.). Τέλος, ο κ. Αγαλιώτης ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουν γνωστές και οι προϋποθέσεις ένταξης έργων διαχείρισης απορριμμάτων στις στρατηγικές επενδύσεις.

 

 

tsironisseimanidi2 Τις εισαγωγικές ομιλίες του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου συνεχίστηκαν ως αργά το βράδυ με παρουσιάσεις και τοποθετήσεις του κ. Σωκράτη Φάμελλου, Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ , του κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου, προέδρου Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), δήμων, Περιφερειών, προέδρων ΦΟΔΣΑ, αλλά και επενδυτών, συντόνισαν η κα.Άντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος, Συντονίστρια Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας Α- ΕΝΕRGYINVESTMENTS και ο Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, εκ μέρους του επιστημονικού εταίρου του συνεδρίου, ΕΚΕΤΑ ( Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης). Τις εργασίες του φόρουμ παρακολούθησαν πάνω από 600 άτομα, ενώ στα πάνελς έλαβαν μέρος περίπου 40 διακεκριμένοι ομιλητές.

 

fotxorigon

 

Βασικοί χορηγοί του συνεδρίου είναι η Ένωση Εταιρειών «Archirodon Group NV - Intrakat - Envitec» και η Fargeco Ηellas, χορηγoί οι εταιρείες ΗΛΕΚΤΩΡ και ΕdilHellas , υποστηρικτές οι εταιρείες, ΕΠΤΑ AE Σύμβουλοι- Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων LIFE, Watt, ΑNTIPOLLUTION, ANAMEΤ- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ, Πολλάκης & Συνεργάτες Ενεργειακή ΕΠΕ, ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ κα.

 

Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας, είναι τα portalwww. aftodioikisi. gr, www. ecozen.gr, www. Water - Waste.com ,www. energia. gr, www.ypodomes.com, www.energyin.gr, η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, η ActionGlobalCommunication και πολλοί άλλοι.

 

Διαβάστε αύριο: Τι ειπώθηκε στο συνέδριο σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε:
Πρωτοβουλία και έκδοση  «A-ENERGY INVESTMENTS»
Τ: 210 6912183 | 210 6912505
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


fba: A-Energy Investments Επενδυτική Πρωτοβουλία

 

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου απευθυνθείτε:

Αντα Σεϊμανίδη, Δημοσιογράφος 6978373031

Αλέξανδρος Βραχνός, Επιστημονικός Συνεργάτης

Ήρα Κουτσονίκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας

 

 

 

Α’ ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

               PANEL1 GENIKI1 PANEL10b

            GENIKI3 PANEL2 GENIKI2

 

Επιχειρηματικό φόρουμ «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:

Καταγράφοντας τι «μέλλει γενέσθαι» στην αγορά φυσικού αερίου

Στην καρδιά της ενεργειακής  και  της  διεθνούς επικαιρότητας,  αλλά και προφητική σε σχέση  με  το νέο τοπίο που δημιουργείται  στην αγορά φυσικού αερίου, αποδείχτηκε η θεματολογία του  διήμερου επιχειρηματικού/επενδυτικού φόρουμ « ΦΥΣΙΚΟ  ΑΕΡΙΟ  ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» που πραγματοποιήθηκε  στις 4 - 5 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel, από την επενδυτική πρωτοβουλία  Α- Energy Investments με την ευγενική υποστήριξη και συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Αντιπροσωπεία  της ΕΕ στην Ελλάδα, Γενική  Διεύθυνση Ενέργειας) , τη συμμετοχή των συναρμόδιων  υπουργείων, της  Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και  Αναπτυξιακής Συνεργασίας, των  αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων Οικονομίας και  Εσωτερικών, Περιφερειών και του ιδιωτικού τομέα. Επιστημονικός εταίρος του συνεδρίου ήταν το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LNG και το ΕΚΕΤΑ.

 

Α’ ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Οι «ειδήσεις» και περιεχόμενα του συνεδρίου σε τίτλους:

Την πρώτη μέρα εργασιών του συνεδρίου, που παρακολούθησαν συνολικά περίπου 400 άτομα, κυριάρχησαν οι αγωγοί και τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), ο νόμος 4336/2015 για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, όπως επίσης και οι άμεσες προοπτικές στον τομέα της αεριοκίνησης.

 

Ο  IGB και τα τέσσερα «ναι» στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας:

Σχετικά με το ερώτημα κατά πόσο μπορεί άμεσα να επιτευχθεί το μεγάλο στοίχημα διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, οι σχετικές απαντήσεις  που δόθηκαν διά στόματος του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γιώργου Τσίπρα, του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Μανιάτη και άλλων εκλεκτών ομιλητών  παρέπεμψαν στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB  και σε τέσσερα  σημαντικά «ναι» στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.  Από τη δική του πλευρά, ο Υφυπουργός Ενέργειας της Αλβανίας κ. Ilir Bejtja, αναφέρθηκε στις εμπειρίες της δικής του χώρας από την μέχρι σήμερα υλοποίηση του αγωγού ΤΑP.

 

            16.pic 1.pic 19.pic 8.pic  

                7.pic 18.pic 10.pic 17.pic

 

Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος προς άμεση υλοποίηση:

Στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, στον κλάδο του φυσικού αερίου, που εγκρίθηκαν από τις Βρυξέλλες, για την επόμενη διετία και οδεύουν προς άμεση υλοποίηση παρουσίασε  o Γενικός Διευθυντής Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, κ. Νικόλαος Αγαλιώτης.

 

                                           2.pic
 

Οι  5 συν 1 προτάσεις για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα:

Στο ερώτημα, πώς θα γίνει δυνατή η μεγαλύτερη συμβολή του φυσικού αερίου στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και στην διάσωση της ελληνικής βιομηχανίας, υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις  από τον  πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Γιώργο Στασινό, τον κ. Πάνο  Δράκο, πρόεδρο  της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών – ΕΝΕΙΣΕΤ,  τον κ. Δημήτρη  Κολαΐτη, Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), τον κ. Θεόδωρο  Αρσενίου, Διευθυντή  Ενεργειακών Έργων του ομίλου J&P ΑVAX, τον κ. Ελευθέριο  Τζιόλα, πρόεδρο  της CONTEC ΑΕ και τον κ. Γιώργο  Πανόπουλο, Διευθύνοντα  Σύμβουλο  της MANAGEMENT FORCE:

 

                   23 5.pic 25 17.pic

                                3.pic 4.pic

 

Διαπιστώσεις ενόψει της απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς  διανομής:

Σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές και επιπτώσεις για επιχειρήσεις και καταναλωτές από την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου  έγιναν από τον κ. Θεόδωρο  Τερζόπουλο ,  Διευθυντή  Δραστηριοτήτων  Διανομής  Αερίου ΔΕΠΑ και τον  κ. Χρήστο  Μπαλάσκα , Γενικό  Διευθυντή  της Εταιρείας Παροχής  Αερίου Αττικής ( ΕΠΑ  Αττικής) , σημαντικές διαπιστώσεις και τοποθετήσεις:

 

                                6.pic 18.pic

 

Για να φτάσει το ΦΑ στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη και στη Δυτική Ελλάδα…

Για το θέμα των επεκτάσεων των δικτύων των ΕΠΑ στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη και στη Δυτική Ελλάδα και για τις  εναλλακτικές προτάσεις εφοδιασμού των περιοχών που δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο Φ.Α. οι κ.κ. Γιώργος Παυλίδης, Περιφερειάρχης  Ανατ .Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Υφαντής, Αντιπεριφερειάρχης  Δυτ. Ελλάδας, Γιάννης Φαλέκας,  Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αλεξανδρούπολης και  Αδάμης Μητσοτάκης, επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΤΑ, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις επί του πρακτέου.

 

                          8.pic 22.pic 21.pic 7.pic 

 

Αεριοκίνηση: Στον αστερισμό των πρώτων εφαρμογών στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πρατήρια FΙSIKON. Χρήσεις στα επαγγελματικά αυτοκίνητα. Τεχνικές εφαρμογές και προτεινόμενες λύσεις μετατροπής. Ανάπτυξη εξειδικευμένου δικτύου συνεργείων.

Για τις πρώτες εφαρμογές  της  αεριοκίνησης  στους στόλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ανάπτυξη των πρατηρίων  FΙSIKON, παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία,  από τους  κ.κ. Στέφανο  Οικονομίδη,  Διεύθυνση Στρατηγικής ΔΕΠΑ (FISIKON),  Γιώργο  Χατζόπουλο , Σύμβουλο  Στρατηγικής ΔΕΠΑ,  συμπεράσματα σχετικής μελέτης  παρουσιάστηκαν από τον κ. Παύλο  Καμάρα, Γενικό  Διευθυντή   Διαδημοτικού Συνδέσμου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη,  θέματα θεσμικού πλαισίου από τον κ. Μιχάλη  Παπαδόπουλο , πρώην υφυπουργό   Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων.
Για τις  χρήσεις στα επαγγελματικά αυτοκίνητα, τις εφαρμογές και προτεινόμενες λύσεις μετατροπής, την  ανάπτυξη εξειδικευμένου δικτύου συνεργείων και την εκπαίδευση, έγιναν πρωτότυπες παρουσιάσεις από τους  κ.κ.  Γιάννη  Μαχαιρόπουλο , Διευθυντή  Polargas -Μέλος Ομίλου ΕΝΙΜΕΧ,
Γιώργο  Αμπατσίδη , Τεχνικό  Διευθυντή  Natural Gas Technologies IKE, Λουκά   Μαστοράκη ,  Σύμβουλο  Στρατηγική  ΔΕΠΑ , Γιώργο  Καπετανάκη  , Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης Επιχειρήσεων Αυτοκινήτου και εφημερίδα  «Το Συνεργείο του Αυτοκινήτου», ενώ ο κ. Φίλιππος  Μενάγιας, Εμπορικός Διευθυντής - Επαγγελματικά Οχήματα, Κινητήρες & Μηχανήματα Έργων
Volvo,  Όμιλος  Σαρακάκη, παρουσίασε νέα επαγγελματικά μοντέλα με κινητήρα φυσικού αερίου.
 

 

        9.pic 10.pic 11.pichttp://www.a-energy.gr/administrator/index.php?option=com_jce&view=editor&layout=plugin&plugin=imgmanager_ext&wf38c38b36ef308887a9820656fa5d0691=1&component_id=22#advanced_tab 20.pic

        12.pic 13.pic 24 14.pic

                                              15.pic

 

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η FΙSIKON, η  ΔΕΠΑ, η  Εταιρεία  Παροχής Αερίου Αττικής  (ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ), οι  Εταιρείες Παροχής Αερίου Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης και υποστηρικτής ο Νηογνώμων DNV-GL.

 

Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας  ήταν: Το περιοδικό «Ενέργεια και Οικονομία»,τα portals  energyin.gr, ypodomes.gr, aftodioikisi.gr, mywaypress.gr, B2Green.gr, η Action Global Communication, οι εφημερίδες “Το Συνεργείο”, “Χρηματιστήριο” και πολλοί άλλοι.

 

Δελτία Τύπου της Α’ μέρας του συνεδρίου:

Δελτίο Τύπου 1 Δελτίο Τύπου 2 Δελτίο Τύπου 3

Φωτογραφικό Υλικό και αναφορά δημοσιότητας:

Λήψη Φωτογραφιών Αναφορά Δημοσιότητας Ομιλίες

 

Β’ ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

                   ffPANEL4 ffGENIKI4 ffPANEL11

                      ffPANEL9 ffGENIKI7 ffPANEL12

 

«Πράσινη» ναυτιλία, LNG και ανταγωνιστικότητα:

 

B’ ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 

Ο «απόπλους» του LNG για ναυτιλία και τις νησιωτικές περιοχές…
…. και το ραντεβού με την Ανταγωνιστικότητα

Κορυφαίοι εκπρόσωποι του ναυτιλιακού χώρου , της  Διεύθυνσης Στρατηγικής και Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ, του ενεργειακού κέντρου ΕΚΕΤΑ και εκπροσώπων των προγραμμάτων  Archipelago - LNG και Poseidon-Med II από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβαν μέρος τη δεύτερη  ημέρα  του συνεδρίου «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Σημειώνεται ότι το 10% παγκοσμίως των πλοίων LNG  είναι υπό τον έλεγχο Ελλήνων πλοιοκτητών, ενώ από το 2010 έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις και προβλέπεται πως και τα επόμενα χρόνια οι νέες παραγγελίες θα αυξηθούν περαιτέρω.
Στο σημερινό status  και στις σχετικές προκλήσεις που δημιουργούνται  για την ανάπτυξη του LNG
στη ναυτιλία  σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, αλλά και υποδομών, έκαναν εισαγωγικές τοποθετήσεις  εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Δημήτρης Μπαρκάτσας, ο κ. Δημήτρης Σπυριδάκης, εκπροσωπώντας  την Ένωση  Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού  Ναυτιλίας,  κ. Μιχάλης Σακέλλης,  ο  Αντιπεριφερειάρχης Νήσων από την Περιφέρεια Αττικής, κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.

 

 

               17.pic 19.pic 20.pic 18.pic

 

Η υποσχόμενη  αγορά  μικρής κλίμακας Υγροποιημένου ΦΑ (small scale LNG)

Ο Διευθυντής Στρατηγικής και Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ κ. Γιώργος Πολυχρονίου, παρουσίασε τις δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (small scale LNG), αναφερόμενος επίσης στα κατάλληλα εργαλεία χρηματοδότησης για ναυπήγηση νέων πλοίων ή τη μετασκευή των υφιστάμενων όπως επίσης και στις απαραίτητες  συνέργειες.
Στη  σχετική κοινοτική οδηγία αναφέρθηκε ο  κ. Γιώργος Τεριακίδης, Προϊστάμενος Εξυπηρέτησης του Περιφερειακού Γραφείου Ανατολικής Μεσογείου, Μαύρης και Κασπίας Θάλασσας του Νηογνώμονα DNV-GL, όπως και στις λοιπές προϋποθέσεις  ανάπτυξης της χρήσης LNG στη ναυτιλία.
Ο Επιστημονικός Συνεργάτης του προγράμματος Archipelago - LNG, κ. Κωνσταντίνος Σφετσιώρης, αναφέρθηκε εκτενώς στο σχετικό πρόγραμμα, ενώ ο Συνεργάτης της Διεύθυνσης Στρατηγικής της ΔΕΠΑ, κ. Γιώργος Αλεξανδρής, παρουσίασε  την εξέλιξη και προοπτική του προγράμματος Poseidon-Med II στο επίκεντρο του οποίου είναι η τροφοδοσία και η κατανάλωση LNG.

 

          2.pic 3.pic 4.pic 5.pic

 

Κρουαζιέρα, υποδομές στα νησιά, ο ρόλος του ΟΛΠ

Ο  Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρος Κόντες, αναφέρθηκε στην χρήση και τα πλεονεκτήματα του LNG στα κρουαζιερόπλοια.
Ο  Αντιπεριφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, τόνισε την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τις αναγκαίες επενδύσεις για την ανάπτυξη και τον εφοδιασμό με LNG στα νησιά, ενώ  Διευθυντής του Γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΠ, κ. Γιάννης Παπαγιαννόπουλος επιβεβαίωσε  το ενδιαφέρον του ΟΛΠ να γίνει το λιμάνι του Πειραιά ένα hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Νομικός Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δρ. Νικόλαος Φαραντούρης, αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ  ο αναλυτής της Kantor Management Consultants, κ. Δημήτρης Στεφάνου παρουσίασε  τα LNG Virtual Pipelines, δηλαδή την παράδοση φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές από τα δίκτυα αγωγών.

 

                       6.pic 21.pic 8.pic

                                   7.pic 9.pic
 

Το Gas Trading Hub στην Ελλάδα και η πλατφόρμα  Bunkering  at  Sea

Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) κ. Κωστής Σταμπολής, παρουσίασε τη μελέτη του ΙΕΝΕ σχετικά με τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου ηλεκτρονικών συναλλαγών φυσικού αερίου (virtualhub), για τη ζώνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Bunkering at Sea κ. Δημήτριος Σπυρόπουλος, παρουσίασε την πρώτη, παγκοσμίως, πλατφόρμα αγοραπωλησιών καυσίμων σε πραγματικό (τρέχοντα) χρόνο. απευθυνόμενη σε όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες.

 

                                     10.pic 11.pic

 

 

Εφαρμογές LNG στα Πλοία: Επί του πρακτέου…

Τα πλεονεκτήματα των εφαρμογών LNG στα πλοία, (λιπαντικά, καθαρό μηχανοστάσιο, χαμηλότερο θόρυβο από τις μηχανές κα) παρουσίασε διεξοδικά το Μέλος του ΔΣ της ΕΕΝΜΑ, κ. Δημήτρης Σπυριδάκης, ενώ ο Διευθυντής Ναυτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Lloyd's Register, κ. Παναγιώτης Μήτρου, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του κόστους ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις συνέργειες με το small scale LNG, ως της μόνης βιώσιμης λύση για την ανάπτυξη της χρήσης LNG. Προτεινόμενες λύσεις μετατροπών σε LNG παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Διευθυντή της Wartsila Hellas, κ. Διονύσιο Αντωνόπουλο σε όλη την αλυσίδα του φυσικού αερίου και για όλο το φάσμα της ναυτιλίας. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΑΥΣΟΛΠ, κ. Απόστολος Σίγουρας, αναφέρθηκε από την πλευρά του στις προοπτικές που διανοίγει το LNG για την ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα.

.

 

            19.pic 12.pic 14.pic 13.pic

 

 

Η ευρωπαϊκή εμπειρία : Ένα Work-shop του Προγράμματος  Archipelago LNG

Oι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με ένα υψηλοτάτου και μεστό περιεχομένου work-shop που οργάνωσε το Πρόγραμμα   Archipelago LNG  και το ΕΚΕΤΑ επιστημονικός εταίρος του συνεδρίου.
Ο  Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης και ο Δρ. Αδάμης Μητσοτάκης , επιστημονικοί συνεργάτες του ΕΚΕΤΑ  επεσήμαναν την αναγκαία σύγκλιση με την ευρωπαϊκή εμπειρία, την οποία και παρουσίασε αναλυτικά  ο κ. Leo Van Der Burg, LNG Project Manager της MARICO Company.
Όπως φάνηκε,  σε μια περίοδο που υπάρχουν αυξημένες παραγγελίες από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλάζει ο χάρτης της αγοράς, πλην όμως πρέπει να μειωθεί το κόστος των πλοίων με LNG σε 1.000 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, από περίπου 4.000 σήμερα.

 

 

                              1.pic 15.pic 16.pic

 

 

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η FΙSIKON, η  ΔΕΠΑ, η  Εταιρεία  Παροχής Αερίου Αττικής  (ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ), οι  Εταιρείες Παροχής Αερίου Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης και υποστηρικτής ο Νηογνώμων DNV-GL.

 

Ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας  ήταν: Το περιοδικό «Ενέργεια και Οικονομία»,τα portals  energyin.gr, ypodomes.gr, aftodioikisi.gr, mywaypress.gr, B2Green.gr, η Action Global Communication, οι εφημερίδες “Το Συνεργείο”, “Χρηματιστήριο” και πολλοί άλλοι.

 

Δελτία Τύπου της Β’ μέρας του συνεδρίου:

Δελτίο Τύπου 1 Δελτίο Τύπου 2 Δελτίο Τύπου 3

Φωτογραφικό Υλικό και αναφορά δημοσιότητας:

Λήψη Φωτογραφιών Αναφορά Δημοσιότητας Ομιλίες

 

Ανακοίνωση λήξης συνεδρίου: «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 4 - 5 Νοεμβρίου 2015

lixi

 Μία Πρωτοβουλία για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη στην Ελλάδα

 

Ολοκλήρωση Διήμερου Αναπτυξιακού forum :

«ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

 

Με μεγάλη δημοσιότητα και συμμετοχή, πολλές σημαντικές ειδήσεις, προτάσεις για νέες χρήσεις και εφαρμογές με άμεσο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις, την Περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση,τους μεγάλους και μικρούς καταναλωτές και τη ναυτιλία, ολοκληρώθηκαν χθές το βράδυ, οι εργασίες του διήμερου επιχειρηματικού/επενδυτικού φόρουμ της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α-Energy Investments, με θέμα «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

 

Οι ομιλίες, το σχετικό αναλυτικό φωτογραφικό υλικό, τα δημοσιεύματα και τα δελτία τύπου θα αναρτηθούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών στο site της Α- Εnergy Investments όπως επίσης και του επιστημονικού εταίρου του συνεδρίου ΕΚΕΤΑ - πρόγραμμα Αrchipelago LNG.

 

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, η Α- Energy, ευχαριστεί τους περίπου 450 φίλους συνεργάτες και προσκεκλημένους που παρακολούθησαν το συνέδριο και δεσμεύεται για άμεση συνέχεια.

 

Διήμερο Αναπτυξιακό forum : «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 4 - 5 Νοεμβρίου 2015

cover

 Μία Πρωτοβουλία για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη στην Ελλάδα

 

Διήμερο Αναπτυξιακό forum :

«ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

 

4 - 5 Νοεμβρίου 2015, ξενοδοχείο Divani Caravel

 

 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες της Πρωτοβουλίας A-ENERGY INVESTMENTS,

 

Σας προσκαλούμε στο επόμενο επιχειρηματικό/επενδυτικό φόρουμ της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α-Energy Investments, που οργανώνεται με τη συνεργασία της Eυρωπαϊκής Επιτροπής (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και DG Εnergy), τη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων υπουργείων, δημόσιων φορέων, του ιδιωτικού τομέα, της Αυτοδιοίκησης και της αγοράς (επιχειρηματικοί-βιομηχανικοί, ναυτιλιακοί φορείς κλπ), με θέμα «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Επιστημονικός εταίρος του συνεδρίου είναι το πρόγραμμα ΑrchipelagoLNG.

 

Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι:η ανάδειξη της συμβολής του φυσικού αερίου στην ανάπτυξη, ως ένα περιβαλλοντικά φιλικό καύσιμο και ταυτόχρονα οικονομικό, του ρόλου του στην ηλεκτροπαραγωγή και στη βιομηχανία, η ενημέρωση σχετικά με τον αγωγό TΑP και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB , την επικείμενη απελευθέρωση της λιανικής αγοράς, τα νέα έργα υποδομής, την αεριοκίνηση και την ανάπτυξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου- LNG στη ναυτιλία. Θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα, νέες χρήσεις και εφαρμογές ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας με άμεσο ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους μεγάλους και μικρούς καταναλωτές και τη ναυτιλία. Λόγω της συνολικής προσέγγισης του αναπτυξιακού ρόλου του ΦΑ, χωρίσαμε τα θέματα ανά ημέρα, ώστε το ενδιαφερόμενο κοινό και επιχειρήσεις να μπορούν να παρακολουθήσουν τους κύκλους που τους ενδιαφέρουν.

 

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θα απαντηθούν από τους διεκριμένους ομιλητές είναι:

 

 

1b 2b 3 4b 5b 6b 

                  7 8b 9 10 11b

 

 

Πρώτη μέρα, 4 Νοεμβρίου: 

ΑΓΩΓΟΙ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΕΠΑ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ- ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ-FISIKON, ΝΕΟ ΕΣΠΑ

 
- Πώς μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη το φυσικό αέριο ως ένα περιβαλλοντικά φιλικό και ταυτόχρονα οικονομικό καύσιμο;
- Ποιος ο ειδικός του ρόλος σήμερα σε βιομηχανία, ηλεκτροπαραγωγή και μεταφορές;  Με ποιούς τρόπους μπορεί να τονωθεί η ζήτηση;
- Ποιες είναι οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από την επικείμενη κατασκευή του αγωγού TAP και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB;
- Mπορεί η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG hub) που θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλες χώρες και με ποιες προϋποθέσεις.
- Ποιός είναι ο  οδικός χάρτης της απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς  φυσικού αερίου και ποιες οι αναμενόμενες επιπτώσεις για τους καταναλωτές;
- Ποιες είναι οι   σκέψεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ομαλή λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ΦΑ. και ποιες οι εμπειρίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών ( Γερμανίας- Αγγλίας).
- Πώς και πότε θα επιτευχθεί αναβάθμιση της ενεργειακής τροφοδοσίας των νοικοκυριών;
- Πώς και πότε θα φθάσει το φυσικό αέριο  στις μεγάλες πόλεις της Αν. Μακεδονίας-Θράκης  και  της  Δυτικής  Ελλάδας;
- Ποιες είναι οι εναλλακτικές  λύσεις για την κάλυψη περιοχών που δεν είναι συνδεδεμένες ακόμα με το δίκτυο φυσικού αερίου καθώς και περιοχών όπου δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής;
- Ποιά η άμεση και ποια η μεσοπρόθεσμη προοπτική χρήσης αυτοκινήτων με καύσιμο το φυσικό αέριο CNG.
- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ανάπτυξη των « πράσινων» πρατηρίων φυσικού αερίου;
- Ποιες είναι οι προοπτικές αντικατάστασης η μετατροπής των στόλων των δήμων με οχήματα ΦΑ.
- Πως και με ποιο τρόπο μπορούν αυτά να χρηματοδοτηθούν;
- Πως εξελίσσεται η ζήτηση μικρότερων οχημάτων με καύσιμο ΦΑ σε Ευρώπη και Ελλάδα;
 

 

                              13 14 15b 16 17b 18b 19b

 

Δεύτερη μέρα, 5 Νοεμβρίου:

«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ LNG ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΛΙΜΑΝΙΑ - NHΣΙΩΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

 

- Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και τα έργα ενίσχυσης της χρήσης LNG στους εμπορικούς στόλους και τα επιβατηγά πλοία.
- Πώς θα γίνει δυνατός ο ανεφοδιασμός με LNG νησιών και απομακρυσμένων περιοχών και ποιες είναι επακριβώς οι ανάγκες σε υποδομές LNG για τη ναυτιλία ( λιμενικές υποδομές, bunkering stations) και στα νησιωτικά δίκτυα.
- Ποια είναι τα χρηματοδοτικά μέσα και ποιος ο ειδικός ρόλος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Poseidon- Med και Αrchipelago LNG.
- Ποια είναι η σχετική στρατηγική των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας.
- Πώς  εξελίσσεται το σχετικό επενδυτικό πλάνο του ΔΕΣΦΑ;
- Ποιες είναι οι άμεσα δυνατές βελτιώσεις σε λιμάνια, στα σημεία ανεφοδιασμού και στα ναυπηγεία;
- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης  LNG  στα πλοία και η σχέση κόστους- οφέλους;
- Ποιες οι προοπτικές χρηματοδότησης και ποιες οι απόψεις των πλοιοκτητών.
- Ποιες οι προτεινόμενες εφαρμογές και λύσεις για την μετατροπή μηχανών υφιστάμενων πλοίων για τη χρήση ΦΑ ως καυσίμου; Και ποια τα θέματα ασφαλείας;
- Ποια η εμπειρία από τα πλοία που ήδη χρησιμοποιούν ως βασικό καύσιμο LNG.
- Ποιες οι καινοτόμες προτάσεις της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας σχετικά με τη χρήση του LΝG. 

 

 

Kοινό στο οποίο απευθυνόμαστε

Τόσο τα πάνελς, όσο και οι σχετικές παρουσιάσεις, απευθύνονται σε κορυφαία στελέχη του Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επενδυτές, ναυτιλιακές εταιρείες, βιομηχανίες, κατασκευαστικές εταιρείες, στελέχη πρεσβειών και της ΕΕ, ευρωβουλευτές, πολιτικά κόμματα καθώς επίσης εταιρείες, οργανισμούς αλλά και επιλεγμένους καταναλωτές που ενδιαφέρονται άμεσα για χρήση και αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου προερχόμενα και από διαφορετικούς επιχειρηματικούς χώρους (δήμοι, αυτοκίνητο, ναυτιλία, βιομηχανία κλπ.)
 

ProsklisiGRb

 

 

Θα χαρούμε πολύ να είστε μαζί μας για μια ακόμα φορά στο φόρουμ για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Για μια πληρέστερη εικόνα :

Για το διαμορφωμένο, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου πρόγραμμα και την θεματολογία, πατήστε εδώ.

Θεματολογία Πρόγραμμα

 

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε:
Αλέξανδρος Βραχνός, Επιστημονικός Συνεργάτης
Ήρα Κουτσονίκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Πρωτοβουλία και έκδοση  «A-ENERGY INVESTMENTS»
Τ: 210 6912183 | 210 6912505
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.a-energy.gr


fba: A-Energy Investments Επενδυτική Πρωτοβουλία

 

 

«ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»

ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ:
«ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»

 

Mε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίσπευση και αναθέρμανση έργων υποδομής και επενδύσεων στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας, με καθολική συμμετοχή τόσο από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων, φορέων, επιχειρήσεων, επενδυτών και τραπεζών και με μεγάλη δημοσιότητα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου αναπτυξιακού-επενδυτικού φόρουμ «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία». Το φόρουμ, διοργάνωσε η Επενδυτική Πρωτοβουλία Α-Energy Investments, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, με την υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ.

 

                                       FormatFactory02  

            FormatFactory11  FormatFactory05  FormatFactory10

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, παρουσιάστηκαν ανάμεσα σε άλλα, έργα και επενδύσεις που ήδη τρέχουν η βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης με έμφαση στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού, στα « έξυπνα» δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού, στον τομέα των ΑΠΕ με έμφαση στα υδροηλεκτρικά, στη βιομάζα και στα φωτοβολταϊκά -net-metering, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, στα έργα ΣΔΙΤ που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και στην ανακύκλωση. Παρουσιάστηκε επίσης ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ και οι τρέχουσες εξελίξεις

         FormatFactory07  FormatFactory08  IMG 04

     FormatFactory06  FormatFactory04

 

Σε αναμονή της εξαγωγής και δημοσίευσης των αναλυτικών συμπερασμάτων του φόρουμ, μια μικρή πρόγευση μπορούν να πάρουν οι φίλοι και αναγνώστες μας από τις ομιλίες και τα δελτία τύπου που έχουν ήδη αναρτηθεί στο site και στο facebook. Η πρωτοβουλία Α-ENERGY θα δώσει άμεσα συνέχεια στην προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας, εξεύρεσης χρηματοδότησης, αλλά και ωρίμανσης έργων σε μια κοινωνία και οικονομία, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα έχει απόλυτη ανάγκη...

 

Δημοψήφισμα και Επιχειρηματικότητα: Τα 21 συν 1 κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

Ανακοίνωση

Επενδυτική Πρωτοβουλία Α- ENERGY- ΙΝVESTMENTS:

Δημοψήφισμα και Επιχειρηματικότητα:

Τα 21 συν 1 κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν

 

EUquestionmark

 

Φίλες, φίλοι και συνεργάτες της επιχειρηματικής και επενδυτικής πρωτοβουλίας Α- ENERGY- ΙΝVESTMENTS:

 

Οι ιστορικές εξελίξεις των ημερών δεν επέτρεψαν να μοιραστούμε μαζί σας την επιτυχία του τελευταίου φόρουμ της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α- ΕΝΕRGY που πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Ιουνίου με μεγάλη συμμετοχή από τον δημόσιο τον ιδιωτικό τομέα, επενδυτών και επιχειρήσεων, όπως επίσης και κορυφαίων εκπροσώπων του πολιτικού χώρου. Η δημοσιότητα που έλαβαν οι εργασίες του συνεδρίου, αφιερωμένες στις επενδύσεις και υποδομές για την «πράσινη» ανάπτυξη ήταν χαρακτηριστικές της επικαιρότητας, του επιπέδου αλλά και της ανάγκης να διατηρούνται τα έργα και οι επενδύσεις «ζωντανές» και ειδικά σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Βρείτε ήδη ανηρτημένες στο site www a-energy.gr τις εξαιρετικές ομιλίες και παρουσιάσεις των πλέον σημαντικών έργων και επενδύσεων της περιόδου που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, ενώ σύντομα θα ανέβει και όλο το υπόλοιπο υλικό ( δελτία τύπου, φωτογραφίες και συμπεράσματα).

 

Σήμερα όμως, το φόρουμ της Α- ENERGY που όπως ξέρετε αναδεικνύει συστηματικά τα τελευταία δύσκολα χρόνια τη συνέχιση των έργων και επενδύσεων στην Ελλάδα ως την μοναδική ουσιαστική και πρακτική λύση για να περάσουμε από το δύσβατο δρόμο της λιτότητας στη λεωφόρο της ανάπτυξης έχει ένα επείγον καθήκον: Να μεταφέρει την αγωνία για τις επιπτώσεις στα έργα και την πραγματική οικονομία του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής.

 

Έτσι, επεξεργάστηκε 20 καίρια ερωτήματα που θέτουν, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, πολλές από τις περίπου 2.500 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

 

Τα προς απάντηση ερωτήματα, καταδεικνύουν την αγωνία για την επόμενη μέρα των έργων, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, ειδικά στην περίπτωση που δεν γίνει εφικτή μια διαπραγμάτευση με πλήρη διασφάλιση της παραμονής της χώρας εντός ευρώ.

 

Χρήζουν άμεσων απαντήσεων από την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς, αλλά και ουσιαστικού προβληματισμού από κάθε πολίτη και είναι τα εξής:

 

Περισσότερα...

 

Αναπτυξιακό / Επενδυτικό φόρουμ 24 - 25 ΙΟΥΝΙΟΥ2015

prosklisi2

 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες της Πρωτοβουλίας A-ENERGY INVESTMENTS,

 

Σας προσκαλούμε στο ετήσιο ενεργειακό φόρουμ της επενδυτικής Πρωτοβουλίας Α- ENERGY, που διοργανώνεται στις 24-25 Ιουνίου 2015, με βασικό θέμα τις ενεργειακές υποδομές όπως επίσης τις μικρές, μεγάλες και καινοτόμες επενδύσεις της «πράσινης» ανάπτυξης.

 

Η σχετική εκδήλωση, πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη και συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), τη συμμετοχή του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Yπουργείου Εξωτερικών, των αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών, της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), πολλών Περιφερειών, καθώς επίσης του συνόλου των δημόσιων αλλά και ιδιωτικών φορέων, που εμπλέκονται στον τομέα της Πράσινης Επιχειρηματικότητας.

 

Μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών έργων

 

Περισσότερα...

 

Αναπτυξιακό / χρηματοδοτικό φόρουμ: ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ 11-12 Μαΐου 2015

Διήμερο Συνέδριο

«Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη»

1geniki2geniki3geniki

99 συν μια ειδήσεις για έργα και επενδύσεις…

…με φόντο τις οικονομικές αναζητήσεις της περιόδου

Με περίπου 100 δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο και στις εφημερίδες και τρία εκτεταμένα τηλεοπτικά αφιερώματα, το διήμερο Συνέδριο «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε στις 11-12 Μαΐου στο ξενοδοχείο Caravel από την επενδυτική πρωτοβουλία A-ΕΝΕRGY με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε τροφή , δυναμικά μηνύματα και συγκεκριμένες απαντήσεις στις βασικές οικονομικές και επιχειρηματικές  αναζητήσεις της περιόδου.

 

 

Περισσότερα...

 

Πρόσκληση Επενδυτικού Φόρουμ Δεκέμβριος 2014

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ Α- ΕΝΕRGY ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY , ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON

 

 «ΝΕΑ ΕΡΓΑ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ( ώρες 15.15- 19.30, αίθουσα Galaxy)
«ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΕΣΠΑ» (ώρες 14.00-17.30, αίθουσα ΘΑΛΕΙΑ ΙΙΙ)

 

Στα πλαίσια της συστηματικής της ενημέρωσης σχετικά με τα νέα σημαντικά έργα, υποδομές και τεχνολογίες σε όλους τους τομείς που ήδη αναπτύσσονται στη χώρα μας, ή/ και βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης, η επενδυτική έκδοση A-Energy Investments προσκαλεί φίλους, συνεργάτες, δημόσιους, ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις όπως επίσης και στελέχη της Αυτοδιοίκησης στις 19 Δεκεμβρίου ( ξενοδοχείο Hilton), σε δυο σημαντικές ημερίδες με την ευκαιρία του ετήσιου θεσμού Μοney Show.

 

prosklisioptB

Η ημερίδα με θέμα«ΝΕΑ ΕΡΓΑ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» στοχεύει στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των υποδομών στην επιτάχυνση της ανάπτυξης. Ένας επιπλέον στόχος, είναι, να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο κράτος, περιφέρειες, δήμους, τράπεζες και επιχειρήσεις σε σχέση με την χρηματοδότηση νέων έργων. Ο σημαντικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης που θα απορροφήσει αυξημένους πόρους του νέου ΕΣΠΑ για έργα και υποδομές είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα που θα αναπτυχθεί διεξοδικά από τους εκπροσώπους των Περιφερειών και των Δήμων.

Πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των Υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και με τη συνεργασία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Περισσότερα...

 

Πρόσκληση Επενδυτικού Φόρουμ Οκτώβριος 2014

 

prosklisGRfinA

«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

23-24 Οκτωβρίου, ΄Ομιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών

Δελτίο τύπου

 

Τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων και «καλάθια» μετοχών στο επίκεντρο χρηματοδοτικού συνεδρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

 

Η τιτλοποίηση των δανείων των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η έκδοση και διάθεση σχετικών τίτλων στη χρηματιστηριακή αγορά, με τη δημιουργία «καλαθιών» μετοχών επιχειρήσεων, περιλαμβάνεται στις προτάσεις που θα καταθέσουν οι επιχειρηματικοί φορείς που συμμετέχουν στο διήμερο συνέδριο με θέμα «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που ξεκινά την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου στον ΄Ομιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το συνέδριο, οργανώνεται από την επενδυτική έκδοση Α- ENERGY στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» με την ευγενική συνεργασία και υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και άλλων κορυφαίων χρηματοοικονομικών οργανισμών αλλά και επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην εκδήλωση, συμμετέχουν με προτάσεις τους, η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων και άλλοι επιχειρηματικοί φορείς.

 

Περισσότερα...

 

Επενδυτικό Φόρουμ Ιούλιος 2014

Επενδύοντας στην Ηλεκτρική Ενέργεια:
Ο πυλώνας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας

 

Τα συμπεράσματα του Διήμερου Επενδυτικού Φόρουμ της Α- ENERGY
στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών 2 - 3 Ιουλίου 2014

 

 

FormatFactory29   FormatFactory20   exofilo01

 

 

Χρηματιστηριακή αγορά:
Ένας φιλόξενος τόπος για ενεργειακά έργα και επενδύσεις

 

Πόσο φιλόξενο μπορεί να είναι στην παρούσα φάση το περιβάλλον της χρηματιστηριακής αγοράς για την υποστήριξη σημαντικών ενεργειακών έργων και επενδύσεων στην Ελλάδα; Το επίκαιρο ερώτημα απαντήθηκε ξεκάθαρα από τις εργασίες του όγδοου αναπτυξιακού φόρουμ της επενδυτικής έκδοσης Α-ENERGY, με τίτλο «Επενδύοντας στην Ηλεκτρική Ενέργεια: Ο πυλώνας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας».

 

Το διήμερο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 2 και 3 Ιουλίου κατέγραψε, πρότεινε και έθεσε τις βάσεις για μια ουσιαστική σύγκλιση: Της πραγματικής οικονομίας των έργων και επενδύσεων και των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησή τους, που μόνον ένα οργανωμένο χρηματιστηριακό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει. Σε μία περίοδο κατά την οποία, σημαντικές εταιρείες του χώρου της ενέργειας, είτε πραγματοποιούν εισαγωγή στο Χρηματιστήριο όπως η ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, είτε εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής τους όπως η ΔΕΠΑ, είτε προχωρούν σε σημαντικές νέες επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως η ΔΕΗ και η θυγατρική της ΑΔΜΗΕ, επιβεβαιώνεται μια κοινή διαπίστωση: Η ενέργεια, αναζωογονεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα, επηρεάζοντας όλους τους άλλους επιχειρηματικούς κλάδους λόγω του κόστους της ενέργειας, εξελίσσεται σε τροφοδότη-ρυθμιστή της ανάπτυξης.

 

  FormatFactory06    PAPAGEORGIOU     FormatFactory31    FormatFactoryIMG 0146

 

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επέμεινε ιδιαίτερα στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των διεθνών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ενέργειας και στις επικείμενες αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά, που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ θα δημιουργήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια ενέργειας. Χαρακτήρισε δε ως «ψήφο εμπιστοσύνης» των διεθνών αγορών μακροπρόθεσμων κεφαλαίων, το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και τη δυνατότητα που είχε η ΔΕΗ να δανειστεί με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους νέα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις και να αναβαθμίσει το παραγωγικό της δυναμικό. Όπως επιπλέον επισημάνθηκε από τον νομικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπεν Βαν Χούτε, η Κομισιόν δεν προτίθεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της εξαγοράς του Διαχειριστή Φυσικού Αερίου – ΔΕΣΦΑ από την αζερική SOCAR, η οποία τελεί υπό την τελική της έγκριση.

 

 

 

Περισσότερα...